Lektor: Zornigs plakater stjæler fokus fra politikere

Linse Kessler stiller ikke op til kommunalvalg, men laver kampagne for at få flere socialt udsatte til at stemme. Derfor har hun og andre kendisser ikke noget at gøre i lygtepælene på Lolland. Foto: Stemmer på Kanten
Linse Kessler stiller ikke op til kommunalvalg, men laver kampagne for at få flere socialt udsatte til at stemme. Derfor har hun og andre kendisser ikke noget at gøre i lygtepælene på Lolland.
Foto: Stemmer på Kanten

Landets lygtepæle er reserveret til de politikere, der stiller op til kommunalvalget og som udgangspunkt ikke interesseorganisationer og andre gruppe

Det er humlen af reglerne omkring plakatopsætning til kommunalvalg.

Alligevel har størstedelen af landets 98 kommuner sagt ja til, at gruppen Stemmer på Kanten har hængt deres kampagneplakater op, der opfordrer folk til at stemme til kommunalvalget 19. november.

Læs også: Brøndby overhører stemmerne på kanten

Men det kan give problemer, forudser lektor i politologi ved Roskilde Universitet, Flemming Juul Christiansen.

– Der vil let kunne komme en mangfoldighed af grupper, der vil forsøge at fremme deres egen sag, hvis kommunerne åbner for, at interesseorganisationer og andre grupper også får lov til at hænge valgplakater op i lygtepælene, siger han og uddyber.

– Så ville for eksempel fagforeninger, Naturfredningsforeningen eller arbejdsgiverne måske forsøge at hænge plakater op for at markere sig.

De partier, vælgerne egentlig skal vælge imellem, skal kæmpe om pladsen med de forskellige interesseorganisationer
Flemming Juul Christiansen, lektor

Det vil fjerne fokus fra valget mellem de partier og lister, der er kernen i demokratiet, vurderer forskeren.

– Pladsen er begrænset på lygtepælene, så de partier, vælgerne egentlig skal vælge imellem, skal kæmpe om pladsen med de forskellige interesseorganisationer, man jo ikke kan stemme på, siger Flemming Juul Christiansen.

Læs også: Valgplakatslogans: Intetsigende eller slagkraftige

Samtidig peger han på faren for, at partierne for eksempel vil alliere sig med interesseorganisationer, der kan reklamere for dem.

– Og så ville man få et meget mudret billede, siger han.

Kendisser forvirrer vælgerne 

Lolland Kommune er en af de fire kommuner, der har sagt nej tak til, at Stemmer på Kantens plakater skal hænge side om side med de politikere, der stiller op til kommunalvalget. Kommunen begrunder afslaget med, at det vil forvirre vælgerne. De afviste plakater viser portrætbilleder af kendte mennesker, som for eksempel Linse Kessler.

Jeg mener, at nettoeffekten ved, at vi hænger plakater op, er positiv
Lisbeth Zornig, Stemmer på Kanten

– Det har ikke noget at gøre med, at vi ikke vil støtte Stemmer på Kanten. Vi vil meget gerne have alle til at stemme. Et flertal i kommunens valgbestyrelse ønsker bare ikke at risikere forvirring omkring den almindelige valgdebat, siger Borgmester i Lolland Kommune, Stig Vestergaard.

Sådan siger vejloven:
Reglerne omkring plakater på offentlige veje tillader ekstraordinært ophængning af valgplakater ” i forbindelse med kommunale valg” uden at specificere præcis, hvem det omfatter. Det er derfor overladt til de enkelte kommuner at beslutte, hvem der får lov at hænge i lygtepælene op til et valg.

Lisbeth Zornig, der er stifter af Stemmer på Kanten og selv er vokset op på Lolland, undrer sig over Lolland Kommunes beslutning. Men hun kan godt forstå, at det kan blive et problem, hvis andre organisationer får samme ide, næste gang der er valg.

– Jeg kan sagtens forstille mig, at andre kan få ideen til næste valg om, at de også skal op at hænge sammen med lokalpolitikerne. Men det er ærgerligt, at vi ikke får lov, da jeg mener, at nettoeffekten ved, at vi hænger plakater op, er positiv, fordi de skaber opmærksomhed omkring kommunalvalget, siger hun.

Læs også: Bydelsmødre vil have flere indvandrerkvinder i stemmeboksene

Jammerbugt, Brønderslev og Samsø Kommune har også givet Stemmer på Kanten afslag på plakatophængningen.

One Response to "Lektor: Zornigs plakater stjæler fokus fra politikere"