Grafitti-fjerner: Lovlige graffitimure skaber mere ulovlig graffiti

Foto: NetAvisen
Foto: NetAvisen

Ifølge Jess Nielsen, der er direktør i graffitirengøringsvirksomheden All Remove A/S, vil vi se mindre ulovlig graffiti, hvis de lovlige graffitimure bliver revet ned. Hans erfaring viser, at man ser mere ulovligt graffiti i områder, hvor der er lovlige graffitimure.

Jess Nielsen tror, at de lovlige graffitimure bliver brugt til at øve sig på.

-Vi ser, at de lovlige graffitimure bliver brugt som øveplatform til at blive bedre og hurtigere til at udøve det ulovlige graffiti, vurderer Jess Nielsen.

Han mener også, at mere overvågning skaber mindre ulovlig graffiti.

-Hvis man skal tale ud fra almen erfaring, så er der ingen tvivl. Der hvor der er meget overvågning, ser man mindre ulovlig graffiti, udtaler Jess Nielsen.

Han vurderer også, at der er forskel på graffitimalerne.

– Vores erfaring viser, at man kan dele graffitimalerne ind i to kategorier, der er kunstneren og taggeren. Kunstneren er nødvendigvis ikke interesseret i at male ulovlig graffiti. Men for taggeren handler det om at vise sig frem, mener Jess Nielsen

Graffitimaler er uenig

Jesper Kanlund er graffitimaler og initiativtager bag Facebook gruppen Sydhavnen” Kbh Hall of fame, der efter en uge har fået over 760 medlemmer.

Han mener, at de fleste graffitimaler der benytter den lovlige graffitimur i Sydhavnen kun maler lovligt.

– For dem, der bruger muren ude ved Sydhavnen, handler det om at fordybe sig i deres kunst, vurderer Jesper Kanlund.

Jesper Kanlund mener modsat Jess Nielsen, at vi vil se en stigning i den ulovlige graffiti, når den lovlige graffitimur omkring Sydhavnen bliver revet ned.

– Nu maler jeg ikke selv ulovligt graffiti, men folk har behov for at male uanset hvad, også selvom det er ulovligt graffiti. Derfor vil jeg ikke afvise, at vi kommer til at se mere ulovligt graffiti i København, hvis vi ikke får et andet tilsvarende sted, udtaler Jesper Kanlund.

2 Responses to "Grafitti-fjerner: Lovlige graffitimure skaber mere ulovlig graffiti"

 1. Jacob Lyngsø Andersen   11. april 2013 at 13:11

  Hej Artikel

  Jeg har nu malet lovligt i omkring 10 år nu, jeg har i denne tid ikke malet ulovligt. Dette ville ikke være tilfældet hvis der ikke var steder som disse. Min egen erfaring siger mig at langt største delen af brugere af de lovlige vægge kun maler og fordyber sig disse steder og gerne rejser til andre byen i ind og udland for at pryde lovlige vægge andre steder.

  Jeg selv er en af de omtale kreative unge

  http://navisen.dk/blog/ekspert-sydhavnens-graffitimur-er-gadens-kunstakademi/

  der gennem den urbane kunst har fundet min inspiration og færdigheder. Jeg er autodidakt og har gennem maler kunsten idag drevet det til jobbet som instruktør, art director og motiongraphics kunstner (hvor street kulturen er en meget efterspurgt vare, det er jo det de unge vil have, mig inklusiv). Jeg tror stadig jeg vil male selvom de lovlige vægge nedlægges, så må vi se hvor længe der er faldefærdige tomme fabriks bygninger tilbage i hovedstaden.

  Hilsen Jacob – stolt graffiti maler

 2. Simon   12. april 2013 at 09:42

  Jeg syntes at det virker selvmodsigende at mene at den lovlige væg i sydhavnen skulle medføre mere ulovlig graffiti når man samtidig slutter af med:
  “- Vores erfaring viser, at man kan dele graffitimalerne ind i to kategorier, der er kunstneren og taggeren. Kunstneren er nødvendigvis ikke interesseret i at male ulovlig graffiti. Men for taggeren handler det om at vise sig frem, mener Jess Nielsen”
  Nu er vægen i sydhavnen jo ikke just en Hall of tags, men netop et sted hvor kunstneren kan fordybe, udfolde og udvikle sig.