Lunger overses til fordel for bryster

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile

Flere kvinder i Danmark dør i dag af lungekræft end af brystkræft. Men lungekræft hos kvinder bliver i højere grad overset, fordi det ofte betragtes som en sygdom, der er selvforskyldt.

Det skyldes, at rygning er den primære årsag til lungekræft, forklarer overlæge og professor i forebyggelse af lungekræft Peter Lange. Han savner mere opmærksomhed omkring problemet med lungekræft blandt kvinder.

– Det er lettere at samle de gode kræfter mod brystkræft, fordi der ligger skyld og skam forbundet med lungekræft. Det har ikke rigtig været muligt at sige, at der er nogle bestemte livsstilsvariabler, som relaterer til brystkræft. Får man derimod en rygebetinget sygdom som lungekræft, ses det ofte som mere selvforskyldt, hvor man siger: ‘Jamen, de kunne da også bare lade være med at ryge!’ siger Peter Lange.

Bryster trumfer lunger

Kræft i tal

    • Ca. 4.700 kvinder får hvert år konstateret brystkræft.
    • Lidt over 2.000 kvinder får hvert år konstateret lungekræft.
    • Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder, men flere dør af lungekræft.
    • Ca. 1.214 kvinder dør hvert år af brystkræft. 1.689 dør af lungekræft.
    • Antallet af mennesker, der får lungekræft, er stigende for kvinder, men faldende for mænd.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

I over 90 pct. af tilfældene af lungekræft er tobaksrygning årsagen. Det gør ifølge Peter Lange, at kampen mod lungekræft ofte bliver en skræmmekampagne, der i højere grad overses til fordel for brystkræft.

– Der er områder og kropsdele, som man hellere vil snakke om end andre kropsdele. Det, man hører om hele tiden, er brystkræft, brystkræft og brystkræft. Og så hører man lidt om hudkræft pga. solen, men eller synes jeg ikke, man hører om så meget andet, siger Peter Lange.

Læs også: Ny kræft-opdagelse giver håb til kvinder

Kun meget få overlever lungekræft, fordi sygdommen ofte har spredt sig, når den bliver opdaget.

– Lungekræft er meget mere alvorlig end brystkræft. Hvis man er heldig, er der måske 10 procent, der overlever, siger Peter Lange.

Hos Kræftens Bekæmpelse er administrerende direktør Leif Vestergaard Pedersen enig i, at der ikke har været lige så meget fokus på lungekræft som brystkræft. I stedet retter de blikket mod årsagen til lungekræft.

– Vi fokuserer mindre på lungekræft i sig selv og mere på mekanismerne, der forårsager lungekræft, dvs. rygning, siger han.

Skyld og skam

Fordi lungekræft omgærdes af skyld og skam, kan det være sværere at sætte på dagsordenen.

– Du har ikke samme snak om folk med andre sygdomme, som du har med lungekræft. Det er, fordi så stor en andel af sygdommen skyldes en enkeltårsag nemlig rygning, som alt andet lige er frivilligt. Så det har været sværere at samle kræfterne mod en sygdom som lungekræft, siger Peter Lange.

Læs også: Tabubelagt sygdom giver danskere trist bundplacering

At lungekræft ofte knytter sig til skam og skyldfølelse, er et problem, som Kræftens Bekæmpelse er opmærksomme på.

– Vi er meget opmærksomme og arbejder på vores oplysning omkring den stigmatisering. Men vores dilemma er på den ene side at forklare, at det faktisk er sådan, at langt de fleste tilfælde af lungekræft er fremkaldt af tobaksrygning, og det skal vi jo formidle samtidig med, at vi skal undgå at sige: ‘Det er din egen skyld’, forklarer Leif Vestergaard Pedersen.

– Vi skal ikke i det danske sundhedsvæsen skelne mellem skyld og ikke-skyld eller ansvar og ikke-ansvar. Det er et perspektiv, man ikke bør have på sygdom, mener han.

Hvert år får cirka 4.700 kvinder konstateret brystkræft, og lidt over 2.000 kvinder får konstateret lungekræft.