Lyt til den sukkersyge – så bliver hun rask

Diabetikere skal tages med på råd. Foto: MorgueFile
Diabetikere skal tages med på råd i deres egen behandling. Foto: MorgueFile

Diabetikere opnår bedre resultater, hvis behandlingen tilpasses patienternes ønsker og kommer hurtigt i behandling. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet. På den måde kan der undgås komplikationer som for eksempel blodpropper.

Det fremgår af et nyt forskningsresultat fra Forskningsenheden for Almen Praksis på Københavns Universitet. Niels de Fine Olivarius, der er professor, har været ledende forsker på projektet, som har forløbet over 20 år.

20 procent færre komplikationer

– Vi bad lægerne sammen med patienterne at opstille nogle personlige mål for behandlingen, og jeg tror det er vigtigt i det her forløb, at diabetespatienterne blev taget med på råd, siger Niels de Fine Olivarius om det mangeårige projekt, hvor knap 1500 ny-diagnosticerede patienter har deltaget.

Læs også: Forskere: Sukker kan fremme diabetes

Halvdelen har modtaget rutinemæssig behandling, mens den anden gruppe patienter blev inddraget i en behandling, hvor der især har været fokus på livstilsændringer. Projektets hovedresultat viser, at den sidstnævnte gruppe oplever 20 procent færre komplikationer end de diabetespatienter, der har været i den rutinemæssige behandling.

Hurtig behandling

Niels de Fine Olivarius forklarer, at når patienterne får konstateret højt blodsukker, er lægerne hurtige til at medicinere og kræve livsstilsændringer. Når blodsukkeret så falder, kan det være svært at afgøre, hvad der rent faktisk er årsag til bedringen.

– Jeg mener, at det er utrolig vigtigt, at patienterne selv oplever, hvad deres egen indsats betyder, siger Niels de Fine Olivarius. Han peger dermed på, at man skal tilrettelægge en behandlingsstrategi, der er tilpasset den enkelte og gerne tager udgangspunkt i patientens egne ønsker.

Læs også: Hver 20. dansker er sukkersyg

Ved at give diabetespatienter mulighed for at ændre deres livsstil i form af blandt andet motion og kostændring, har de haft mulighed for at mærke hvad deres egen indsats betyder, i behandlingen af sygdommen, før en egentlig medicinsk behandling gik i gang.

FAKTABOKS:
– 306.638 danskere har diabetes.
– 200.000 danskere går rundt uden at vide, at de har type 2-diabetes.
– Det skønnes at 750.000 danskere har forstadie til diabetes.
Kilde: Diabetesforeningen

For flere af projektets deltagere var det nemlig muligt at kontrollere deres blodsukker udelukkende ved livstilsændringer. Og projektets tovholder peger samtidig på, at hurtighed er en væsentlig faktor i behandlingen.

– Det er nok et af de vigtigste resultater af projektet: at vi ser en effekt af at gøre noget allerede, når man stiller diagnosen, siger Niels de Fine Olivarius.