Mænd vil også sidde i lotusstilling

Yoga er ved at vinde indpas hos mændene  Foto: Torbak Hopper, flickr.
Yoga er ved at vinde indpas hos mændene
Foto: Torbak Hopper, flickr.

Lokalet er fyldt med mænd. Kun få kvinder er at se i det testosteronfyldte lokale. De giver hinanden hånden på kryds og tværs, mens grinene flyver gennem luften. Enkelte giver hinanden et kram. Det bliver hurtigt aftalt, at der skal drikkes øl efter dagens anstrengelser. Man skulle ikke lige tro det, men vi er til yoga. Mandeyoga.

Mandeyoga er blevet hipt. Martin Fehr er yogainstruktør og har for nylig startet et yogahold, der er målrettet mænd. Der er nemlig ekstra lang vej fra at have en interesse i yoga til rent faktisk at pakke yogamåtten, trække i træningsbukserne og træde ind på et allerede etableret hold, når man er mand.

– Som nybegynder og som mand kan det godt være lidt angstprovokerende. Man kan godt komme til at føle sig utilpas, fortæller Martin Fehr.

Marianne Viftrup Hedegaard, der er specialestuderende ved Antropologi ved Københavns Universitet, forklarer, at det generelle syn på yoga har ændret sig.

– Yoga er blevet populært for alle. Der er sket en kæmpe stigning i antallet af danskere, der dyrker yoga. De populære fremstillinger, der er af yoga, er også begyndt at inkludere mænd. Markedet henvender sig til et bredere publikum.

 Der er noget intimiderende over at være 20 kvinder og tre mænd på et hold
Marianne Viftrup Hedegaard, specialestuderende ved Antropologi ved Københavns Universitet.

Læs også: Københavnere dropper at ryste røven

Afslappet stemning og styrketræning
Det er især måden undervisningen foregår på, der tidligere har holdt mændene væk fra yogalokalerne, forklarer Marianne Viftrup Hedegaard.

– Fordelen ved mandeholdene er, at mændene kan tillade sig at være nybegyndere. De skal ikke sammenligne sig med andre. Det virker tryggere for dem. Der er noget intimiderende over at være 20 kvinder og tre mænd på et hold, fortæller hun.

Det er også noget Martin Fehr har bemærket. Men når der bliver givet plads til nybegyndere, og stemningen bliver mere tilbagelænet tiltaler træningsformen pludselig en ny målgruppe – nemlig den mandelige del af befolkningen.

– Der er bestemte kodekser for, hvordan man skal opføre sig. Men på mit hold er der ikke nogen, der har dyrket yoga før, så der er ingen forventninger til, hvordan man skal opføre sig. Jeg tror rigtig mange fyre, synes det er rart at komme ind i et rum, hvor der ikke er udskrevne regler. Der er en mere afslappet stemning, fortæller han.

Men det er ikke bare grin og fyraftensøl, der adskiller mandeyogaen fra den klassiske yogaundervisning, der foregår i landets fitnesscentre. Her er træningen tilpasset mandekroppen.

– Jeg vælger nogle stillinger, der passer lidt bedre til mandekroppen. Det er jo helt vildt frusterende som mand at komme til yoga og så kigge rundt og ingen har problemer, og så kæmper man selv helt vildt meget. Så jeg sørger bare for at gøre det, så det passer bedre til mandekroppen. Vi laver også mere styrke. Det tiltaler mænd, fortæller Martin Fehr.

Han understreger dog, at holdet ikke kun er for mænd. Kvinder er også mere end velkomne.

Læs også: Interessen for børneyoga eksploderer

Mænd har også brug for at stresse af

Marianne Viftrup Hedegaard mener, at mænds interesse for yoga kan kobles sammen med en generel tendens i samfundet. At mænd såvel som kvinder oplever at være pressede i deres jobs og leve i en hektisk hverdag. Her kan yoga noget helt specielt.

– Yoga kan give ro på i hverdagen, og for nogle mennesker mindske risikoen for stress. Det har mænd ligeså meget brug for som kvinder. Det er blevet mere acceptabelt, at mænd også lader sig være sårbare eller søger en behandling, hvis de lider af stress.

Men det er ikke bare, når mændene sidder i lotusstillingen og har fokus på åndedrættet, at yogaen er gavnlig. Mændenes udbytte af træningen rækker nemlig langt længere end træningslokalets fire vægge, mener Marianne Viftrup Hedegaard.

– Det er ikke bare selve situationen, hvor de dyrker yoga, at de føler et velvære og bliver afslappede. Det er også, når de går ud af yogalokalet. De oplever at kunne være mere nærværende og fokuserede, fortæller hun.

Læs også: Ekspert: Pas på med varme-yoga