Magisk silikonegummi kan tilpasses til hele familiens behov

Sugru er et silikonegummi fremstillet i England. Det er et materiale med mange anvendelsesmuligheder. Ideen bag Sugru er, at ting, der er dårligt producerede eller på vej til at blive kasseret, kan repareres med det formbare silikonegummi. Et par stiletter, der gnaver i hælen, kan eksempelvis hurtigt tilpasses med det formbare silikonegummi, og dermed bliver skoene ikke bare smidt ud.

I sidste uge kunne Dansk Design Center fremvise produktet på udstillingen 20 Magiske Materialer, og de nysgerrige kunne få indblik i, hvor mange forskellige ting, Sugru kan bruges til. Erik Müller, ejer af firmaet Futation, var med til at præsentere Sugru. Han fortæller blandt andet:

”Silikonegummiet kaldes også vulkaniserende gummi. En afart af dette silikonegummi har gennem lang tid været anvendt i industrien. Materialet fås i små lufttætte poser, og når posen åbnes, har silikonegummiet samme konsistens som tyggegummi.”

Sugru har en blød konsistens i en times tid efter åbning, hvor det er formbart. I det tidsrum kan man fx vikle silikonegummiet omkring et uhandigt håndtag på en sav. Ved at presse om skaftet, får man et aftryk af ens fingergreb, så man får et perfekt fast greb om saven.

Skifter konsistens på 24 timer

Når Sugru i 24 timer har været i kontakt med luftens fugtighed, vil det være hårdt på samme måde som et bildæk. På den måde mener Erik Müller, at silikonegummiet skiller sig ud fra mange andre lignende materialer, idet det ikke bliver cementhårdt, og samtidig er det fleksibelt. En adapterledning, der er ved at blive løs i enden, kan eksempelvis understøttes med Sugru og stadig være bøjelig.
Sugru kan isolere mod elektricitet såvel som høj varme og kulde. Det er også vandtæt og kan derfor bruges til at omvikle rustne metaldele i en opvaskemaskine.

Lige nu sælges Sugru ikke officielt i Danmark, men Erik Müller mener, at det snart vil blive introduceret på det danske marked. På Sugru egen engelske hjemmeside skrev de i september:

”Der er en stigende interesse for Sugru i Skandinavien.”

Ideen bag Sugru er i tråd med tanken om, at man skal bevæge sig væk fra ”brug og smid væk – kulturen”.

Silikonegummi set med bæredygtige briller

Søren Lyngaard fra Epea København siger om Sugru:

”Jeg kan ikke direkte sige, om det er godt eller dårligt, men det lyder i hvert fald smart.”

Men han siger videre, at silikone er et materiale, der har været meget omtalt og et problem er, set med hans øjne, at man ikke ved, hvor det ender, når det slides af:

”Ender det i spildevandet og bliver ledt ud andre steder, eller ender det i den menneskelige krop?”
Han kommer samtidigt ind på, at man bør lave en abcx-undersøgelse af denne type silikonegummi for at kunne vurdere de forskellige kemikalier i sådan et materiale, og derigennem finde frem til, hvordan kemikalierne påvirker omgivelserne, når det kommer ud i naturen.
Han stiller også spørgsmålet:

”Hvad sker der eksempelvis også i den hærdningsproces, hvor silikonegummiet vulkaniserer og skifter konsistens fra blødt til hårdt? Det er nødvendigt at gå ind og overveje, hvilke gasser, der bliver udskilt.”