Malene skifter briller og bøjle ud med muskler og selvtillid

Malene Eldrup træner hver dag for at blive klar til Bikini Fitness i september
Malene Eldrup på sin arbejdsplads i Waves. Hver morgen inden arbejde træner hun for at blive klar til Bikini Fitness i september

Hun sidder til en fødselsdagsfest med familien. Der er lagkage, boller, slik og sodavand i lange baner. Alle tager for sig af de søde sager, undtagen hende. Hun rækker ud efter den boks, som er forberedt hjemmefra, der indeholder kylling, ris og grøntsager. Hun må nøjes med at fantasere om smagen af de varme boller med smør og savle over den store lagkage.

Bikini Fitness er hot

Bikini Fitness er på få år blevet den største af alle discipliner i dansk bodybuilding.

I 2012 kom Bikini Fitness til Danmark. Dengang deltog 18 kvinder.

I 2014 deltog 120 kvinder.

Dansk Bodybuilding og Fitness Forbund forventer endnu flere deltagere i 2015.

Sådan er hverdagen lige nu for 25-årige Malene Eldrup, der træner op til debutantstævnet i Bikini Fitness afholdt af Dansk Bodybuilding og Fitness Forbund. Malene Eldrup skal stå på scenen til september sammen med over 100 andre håbefulde og muskuløse piger. Hun træner derfor hver eneste dag og er på en streng diæt for at nå sit mål.

– Det er hårdt. Men når man virkelig gerne vil noget, så er det også det værd, fortæller Malene Eldrup.

Malene Eldrup er langt fra den eneste, der lever efter strenge regler om kost og træning. Det nye ideal om en stærk krop med fremtrædende muskler er taget til i popularitet på konkurrenceniveau. Ifølge tilmeldingsstatistikker fra Dansk Bodybuilding og Fitness Forbund deltog 18 kvinder da Bikini Fitness kategorien for første gang kom til Danmark i 2012. I 2014 stillede 120 kvinder op, og Bikini Fitness er dermed blevet den største af alle discipliner i dansk bodybuilding.

– Der var udsolgt sidste år, og vi regner med, at det bliver endnu større i år, så vi har sørget for flere pladser, siger Tasia Cathrine O’Bassey, presseansvarlig for Dansk Bodybuilding og Fitness Forbund.

Jeg har altid været sådan lidt chubby og gået med briller. Og så har jeg haft bøjle på, til jeg var 22 år. Alle slags bøjler. Så jeg har aldrig været den pæne pige.
Malene Eldrup

Se også: “Store muskler og små bikinier”

”Fedt er ualmindeligt umoderne”
Kønsforsker på Roskilde Universitet Karen Sjørup fortæller, at kropsidealet i dag nærmer sig det maskuline ideal, hvor både kvinder og mænd skal være ’fitte’ og tonede.

– Vi er alle sammen så inficerede af det ideal, at vi faktisk synes, at det er meget pænere, både at se sund ud og have en bagdel, der er godt trænet. Fedt og tynde kvinder er ualmindeligt umoderne, konstaterer Karen Sjørup.

At mange kvinder vælger at stille op i Bikini Fitness kategorien genkender Stellan Bossen, direktør i Loaded, der ejer to sportstøjsbutikker på Frederiksberg og et Loaded-fitnesscenter i Valby.

– Det er blevet mere in at være hardcore med sin træning. Mange vil gerne vise det frem, som de kæmper for i deres træning, forklarer Stellan Bossen.

Læs også: “Flere kvinder vil træne i fitness uden mænd”

Fra buttet til buff
Malene Eldrup har ikke altid gået op i træning eller sit udseende. Selvom hun ser stærk ud på ydersiden, kæmper hun med manglende selvtillid i hverdagen.

– Jeg har altid været sådan lidt chubby (buttet, red.) og gået med briller. Og så har jeg haft bøjle på, til jeg var 22 år. Alle slags bøjler. Så jeg har aldrig været den pæne pige, fortæller Malene Eldrup.

Malene Eldrup i sit es i fitnesscentret, der er hendes andet hjem
“Believing is not enough, I will fight for my dreams” skriver Malene Eldrup på sin Instragram profil.

#dullermedmuller
Fototjenesten Instagram er en stor motivationsfaktor for Malene Eldrup, der har mange følgere på sin træningsprofil. Hun lægger ofte billeder op af sig selv i træningstøj og bruger hashtags som #fitnessgirl, #dullermedmuller og #sundhverdag.

– Det er fedt, når folk skriver, at man er nået langt og gør et godt stykke arbejde. Det motiverer mig endnu mere og det gør mig glad, at folk værdsætter det jeg ligger op, siger Malene Eldrup.

Karen Sjørup mener, at de sociale medier har givet folk muligheden for at dyrke kroppen.

– Der er en form for narcissistisk tilfredsstillelse i, at du måske har fået 300 likes fra personer, du ikke kender, på et billede af dig selv, siger Karen Sjørup og fortæller, at de sociale medier også er en måde at iscenesætte sig selv på.

– Det indeholder en meget stor grad af posering, så man ikke nødvendigvis behøver at vise sig selv fra alle sider, forklarer Karen Sjørup.

Så grunden til at jeg stiller mig op på den scene, er for at vise, hvem jeg egentlig er overfor alle.
Malene Eldrup

Hemmelighed under trøjen
Malene Eldrup har dog – endnu – ikke vist alle sider af sig selv frem på Instagram.

– Jeg blev født tre måneder for tidligt, hvilket har medført, at jeg har gennemgået to store operationer som helt lille for at overleve. Så jeg har et rimelig stort ar, der fylder næsten hele maven, forklarer Malene Eldrup.

Hun har kun vist arret på maven frem til sine nærmeste venner og familie. Det bliver derfor en grænseoverskridende oplevelse for Malene Eldrup at stille sig op på scenen i september – helt blottet – i en lille bikini.

Læs også: “Foråret ændrer ikke på fitnessvaner”

– Mit ar viser min kamp for overlevelse, og selvom jeg altid har hadet det mere end noget andet, vil jeg ikke lade et tabubelagt ar stoppe mig. Jeg er i live den dag i dag, og jeg har de mest fantastiske mennesker omkring mig, siger Malene Eldrup og fortsætter:

– Så grunden til at jeg stiller mig op på den scene, er for at vise, hvem jeg egentlig er overfor alle.

Når Malene Eldrup endelig står på scenen, har hun ingen idé om, hvad hun vil føle.

– Men jeg håber virkelig, at jeg for første gang i mit liv kan hvile i mig selv og være glad og stolt over, den jeg er. For det har jeg svært ved i hverdagen, siger Malene Eldrup.