Mand vinder kvindepris i fysik

Foto: Flickr.
Den 13. november blev den årlige KIF-pris uddelt. I år gik prisen, der hædrer kvindelige fysikere, til en mand.
Foto: Flickr.

Fredag den 13. november blev den årlige hæderspris for kvindelige fysikere uddelt til et arrangement i Aarhus. I år blev prisen ikke tildelt en kvindelig fysiker, men Jens Hjorth, der er leder af Dark Cosmology Centre på Københavns Universitet.

Hædersprisen uddeles af Netværk for Kvinder i Fysik (KIF), der er en underafdeling til Dansk Fysisk Selskab.

– Vi stiftede prisen for fire år siden, og formålet var, at der skulle være en pris for yngre kvinder, som kunne noget særligt inden for fysik, fortæller Mette Grage, bestyrelsesformand i Netværk for Kvinder i Fysik.

En af årsagerne til at oprette prisen var at gøre det muligt for unge kvinder at søge stipendier, som i nogle tilfælde kun kan søges, hvis man har vundet en pris. Sidenhen har man ændret lidt på prisen, så det ikke kun er forskere, der kan løbe med den.

– Vi har gjort prisen bredere for at give den noget mere tyngde og gøre den lidt mere prestigefuld. Der er tre pinde. Den første pind er de yngre, meget dygtige kvindelige forskere. Derudover er der en pind med gymnasielærere, som gør noget særligt eller udmærker sig på særlig vis. Den tredje pind er en kvinde eller en mand, som har gjort noget særligt for at synliggøre kvindelige fysikere. Komitéen bestemmer ud fra ansøgerfeltet, hvilken kategori prisen skal gives i, fortæller Mette Grage.

Man kan spørge, om det giver mening, at Kvinder I Fysik skal give prisen til en mand, men jeg har spillet den rolle, som jeg har.
Jens Hjorth, leder af Dark Cosmology Centre.

Læs også: Ukendt forfatter vinder Nobelprisen i litteratur

Arbejdet for at synliggøre kvindelige fysikere

Jens Hjorth vandt af to årsager. For det første er han centerleder for Dark Cosmology Centre, som forsker i universets mørke stof – et forskningscenter med både mandlige og kvindelige forskere, og for det andet har han i den seneste tid deltaget aktivt i den offentlige debat om ligestilling på universiteterne.

– Jeg har været leder af et grundforskningscenter i ti år, hvor vi laver front- og topforskning på meget højt internationalt niveau. Vi tænkte, at vi måske kunne gøre det endnu bedre, hvis vi ansatte nogle kvinder, så det har vi sådan set bare gjort. Der er jo masser af talent. Vi har en relativt stor kvindeandel, det er ikke 50/50, men vi ligger på imellem 30 og 40 procent kvinder i et relativt mandsdomineret område, siger Jens Hjorth som en del af baggrunden for, at det var ham, der fik prisen.

– Det er vigtigt, at der er nogle, der viser vejen, og det synes de, at jeg har gjort. Den anden grund er, at jeg har blandet mig i den offentlige debat på det sidste. Debatten nærmer sig nogle gange mudderkastning og nedgørelse af andre i stedet for at dreje sig om konkrete løsninger. Jeg synes, at det er interessant at gøre debatten mere fakta- og erfaringsbaseret, siger Jens Hjorth.

Læs også: ’Hvis du har et problem med ligestilling, så løs det’

At skabe opmærksomhed om kvindelige fysikere er netop det, Netværk for Kvinder i Fysik blandt andet arbejder for.

– Det er et sted, hvor kvinder kan møde hinanden. Der er så få kvinder i fysik, og man kan have brug for at møde andre kvinder. Derudover er formålet, at synliggøre kvinder i dansk forskning, som beskæftiger sig med fysik, fortæller Mette Grage.

Det er vigtigt, at der er nogen, der viser vejen, og det synes de, at jeg har gjort.
Jens Hjorth, leder af Dark Cosmology Centre.

Læs også: Unge vil have fysik og kemi på skemaet

Kampen er ofte lettere for mænd

Jens Hjorth mener, at det for mænd ofte er lettere at deltage i ligestillingsdebatten, da man som mand ikke kæmper sin egen sag, når det handler om kvinders synlighed i forskningsmiljøet.

– Man kan spørge, om det giver mening, at Kvinder I Fysik skal give prisen til en mand, men jeg har i den seneste tid talt kvindelige forskeres sag. Nogle gange er det måske nemmere for mænd at gøre noget ved det, fordi kvinder kan blive skudt et eller andet i skoene, som ikke har noget med sagen at gøre. Jeg risikerer ikke i samme grad at blive skudt noget i skoene, når nu jeg er en mand, siger jens Hjorth.