Dansk lighed giver ikke bedre helbred

Midaldrenes helbred bestemmes af deres socialgruppe. Foto: MorgueFile
Midaldrenes helbred bestemmes af deres socialgruppe. Foto: MorgueFile

Selvom der er mere økonomisk lighed i Danmark end i andre lande, slår dette ikke igennem i borgernes helbred. Ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at der er stor forskel på 50 – 60 åriges helbred afhængigt af deres socialgruppe.

– Det, der er forskellen i forhold til udenlandske studier er, at vi har en mindre social ulighed i Danmark, men alligevel har vi en lige så stor ulighed i fysisk heldbred, siger Professor Åse Marie Hansen, Institut for Folkesundshedsvidenskab. Hun har været med til at udarbejde rapporten og er meget overrasket over resultatet.

Overraskende resultat

Det er overraskende, at den helbredsmæssige ulighed er lige så stor i Danmark som i de nærtliggende lande, da uligheden generelt er mindre i Danmark. Det er specielt de ufaglærte, der har markant dårligere helbred i forhold til for eksempel folk med en lang videregående uddannelse.

Det er ikke rimeligt, at der i en velfærdstat som vores eksisterer sociale forskelle
Flemming Mortensen (S) Sundhedsordfører

– Det skyldes måske nogen andre ting end lige præcis de materielle ting, som social ulighed måske dækker over. Det er interessant i forhold til den diskussion, om at folk skal være længere på arbejdsmarkedet, siger Åse Marie Hansen.

Hun mener, at man kan ændre på pensionsalderen, så de mennesker, der har et hårdt fysisk arbejdet kan komme tidligere på pension. Et tiltag Flemming Mortensen, sundhedsordfører fra Socialdemokraterne, allerede mener findes.

Læs også: Antallet af tykke drenge eksploderer

– Vi har jo vores pensionssystemer, der tager hensyn til det. Vi har også seniorordninger. Det er altså individuelle hensyn til, at man kan blive på arbejdsmarkedet med reduceret arbejdstid, siger han, men påpeger samtidigt, at man er opmærksomme på problemet.

– Det er et af vores største fokuspunkter. Det er ikke rimeligt, at der i en velfærdstat som vores eksisterer sociale forskelle, siger han.

Målrettede kampagner

Lektor Rikke Lund, Institut for Folkesundhedsvidenskab, mener, at man skal lave en målrettet indsats.

– Man har forsøgt at lave informationer om social ulighed i sundhed rigtig mange steder i Danmark. Man målretter kampagnerne til hele befolkningen, og de rammer de veluddannede rigtig meget, så de får et sundere liv. Så man burde prøve at målrette kampagnerne mod de lavere sociale lag, siger hun.

Undersøgelsen er lavet med data fra CAMB (Copenhagen Aging and Midlife Biobank), som bruger data fra cirka 7000 mennesker.