Meteorologerne er trods alt blevet bedre

Foto: MorgueFile
Foto: MorgueFile

Snestormen kommer. Sådan lød det forleden, da meteorologerne i deres vejrudsigter forudsagde, at sneen ville vælte ned over det danske land. Nogle blev skuffede og andre åndede lettet op, da sneen, stik imod forudsigelserne valgte at smyge sig uden om hovedstaden og i stedet satte sine spor på Bornholm.

Læs også: Derfor vælter sneen ned over Solskinsøen

Peter Frederiksen, der er lektor i Naturgeografi på Roskilde Universitet, peger på, at der er forskellige årsager til, at meteorologerne forleden tog fejl med hensyn til snestormen.

– Danmark er et meget lille område, så ganske små forandringer kan lede til at vejrsystemet går længere syd på, længere nord på eller ikke bliver så alvorligt, siger Peter Frederiksen.

– Det kan være svært at forudsige, men man må sige, at i langt de fleste tilfælde, der er det vejr, der forudsiges også det vejr, der indtræffer.

Det er altså Peter Frederiksens opfattelse, at vejrudsigterne som oftest rammer plet, men han peger på at meteorologernes modeller alligevel kan snyde dem.

Vejrmodeller

– Deres modeller havde jo forudsagt, at der ville komme en langt større nedbørsmængde over blandt andet det sydlige Danmark. Men det var så ikke tilfældet og det er simpelt hen problemerne med de modeller de har, siger Peter Frederiksen.

Han forklarer, at usikkerheden skal findes i de matematiske modeller, meteorologerne bruger i deres arbejde. Små ændringer i modellerne, kan nemlig give store udsving i resultaterne og derfor give forskellige forslag til vejrets udvikling.

Læs også: DMI

Men trods usikkerhed, er det i dag blevet lettere for meteorologerne at give klar besked, når de skal fortælle om morgendagens vejr.

– Efterhånden som man har fået flere oplysninger både fra satellitter og observationer på jorden, og man har fået et bedre samarbejde forskellige organisationer og vejrtjenester imellem, så er man blevet mere præcise og man kan forudsige i længere tid end man kunne før, siger Peter Frederiksen.