Mindfulness er ikke noget vidundermiddel

Flere og flere arbejdspladser gør brug af den buddhistisk inspirerede meditationsform mindfulness, når medarbejderne skal blive bedre til at håndtere stress og et presset arbejdsmiljø. Selvom teknikken kan hjælpe folk til at finde ro i en presset hverdag, mener flere forskere at kurserne er en tendens til at flytte ansvaret for stress over på medarbejderne og væk fra arbejdsgiverne. Det siger bl.a. Einar Baldursson, psykolog og arbejdslivsforsker på Aalborg Universitet, til ugebrevet A4 i mandags.

Bente Kyed, der bor i Vejle kommune, er folkeskolelærer og har netop færdiggjort et mindfulness-kursus, der blev udbudt af hendes arbejdsplads. Siden skolestart har hun hver fjortende dag haft to timers mindfulness, hvor hun og hendes medarbejdere har fået nogle meditationsteknikker til at finde ro og få styr på tankerne. Også i forhold til samarbejde har de ansatte fået teknikker til at håndtere konflikter og opdage stress hos hinanden.

Pressede medarbejdere
Bente Kyeds arbejdsplads er blandt de folkeskoler, som arbejder hen imod at få inkluderet mange af de elever, som før var i specialtilbud. Et projekt som regeringen i 2012 har bevilget 80 millioner kroner af budgettet til. Bente Kyed arbejder i en specialafdeling for autister, som skal inkluderes i den normale folkeskole.

”Efter at vi har fået inklusionsmodellen, hvor vi skal kunne rumme mange flere skæve børn, er der mange, der er meget pressede i deres dagligdag. Så dem, der ikke allerede var stressramte, er måske disponerede for at blive det nu,” fortæller Bente Kyed til netavisen.

Efter en arbejdspladsvurdering (APV) før sommerferien valgte ledelsen at udbyde kurserne, hvilket en stor gruppe medarbejdere takkede ja til. ”Jeg tror, de har vurderet bl.a. ud fra vores APV, at der er mange, der er pressede,” siger Bente Kyed.

Mindfulness skal hjælpe os til at tage vare på os selv
På kurserne bliver der arbejdet meget med nærvær, det at blive opmærksom på sine tanker og kunne styre dem. Når dagene bliver pressede, kan kurserne derfor være et godt redskab til at finde ro. For Bente Kyed har mindfulness især hjulpet til at få koblet af, når hun endelig har fri. Hun fortæller, at noget af det, der stresser lærerne, nemlig ofte er, at de hele tiden har nogle tanker omkring eleverne i hovedet.

”jeg har prøvet at bruge mindfulness derhjemme. Nogle gange bliver man fyldt op af tanker, som man ikke kan koble fra overfor. Så er der nogle af øvelserne, der hjælper en til at lukke ned for dem, og falde til ro i stedet for,” fortæller Bente Kyed.

Når man får slappet godt af efter en lang arbejdsdag, er der store chancer for, at man er mere effektiv dagen efter, mener Bente Kyed.

”Man bliver drænet af at gå og tumle med nogle ting hele tiden, så kommer man på lavt energiblus. Hvor hvis man får slappet af og tænkt på noget andet, så får man ladet sine batterier op igen.”

Arbejdspladsen skal stadig tage ansvar
Mindfulness er ikke noget, der fjerner problemerne på en arbejdsplads, men det er noget, der hjælper med at passe på personalet, så de måske kan få bedre kontakt med sig selv og nå at få stoppet op, inden de går ned med flaget, mener Bente Kyed.

”Det er jo ikke noget der kan fjerne problemerne på en arbejdsplads. Hvis man nu har samarbejdsproblemer, så kan man jo ikke gå ind og lave nogle bodyscanning, og så er det problem fjernet,” forklarer hun.

Kurserne er et godt middel til at tage vare på sig selv, men det er jo stadigvæk arbejdspladsens ansvar, at arbejdsmiljøet er godt, siger hun.

Læs også: Mindfulness virker mod angst og depression

Læs også: Ekspert: Arbejdet bliver en del af vores personlighed