Minister bekymret for højrefløjen ved EU-valg

Foto: Commons Wikipedia
Foto: Commons Wikipedia

På et pressemøde i mandags udtrykte udenrigsminister Martin Lidegaard (R) bekymring for de nationalistiske partiers fremkommen op til  Europa-Parlamentsvalget den 25. maj  2014, Udenrigsministeren frygter, at partier som Dansk Folkeparti og franske Front National har succes med at overbevise danske og europæiske borgere om, at EU er en trussel for deres velfærd og ikke det modsatte.

– Det er fra mit perspektiv ikke kun forkert men også meget skadeligt for velfærdssystemerne i Europa, hvis den idé spredes, at vi ved at indføre mere nationalistiske handelspolitikker kan forøge vores velfærd gennem reduceret samarbejde og ved at formindske vores intentioner om et liberalt eksternt marked, udtalte Martin Lidegaard på mandagens pressemøde

Læs også: Danskerne får færre kandidater at stemme på til EP-valget

Pia Adelsteen, EU-ordfører fra Dansk Folkeparti, er skeptisk overfor udtalelsen, og mener at de danske EU-tilhængere i øvrigt får lov at rette langt større kritik mod blandt andet DF’s kritik af den europæiske union.

– Det er den samme gamle sang, at lige så snart nogen protesterer i mod nogle af de direktiver og forordninger, der bliver vedtaget i EU, så bliver man kaldt EU-skadelig, velfærdsskadelig og beskyldt for at hæmme væksten og tabe arbejdspladser, uden i øvrigt at dokumentere, at det er rigtigt.

En meningsmåling udført af Altinget.dk viste i starten af marts, at DF står til at få mere end hver fjerde stemme ved Europa-Parlamentsvalget  i maj, hvilket svarer til 23.3 procent. Ligeledes har det franske højre-nationalistiske parti Front National også vundet stor vælgeropbakning og står i meningsmålingerne til at vinde markant indflydelse i Europa-parlamentet efter valget.

Jeg er dybt overbevist om, at det vil skade det europæiske samarbejde og den europæiske velfærd, hvis vi signalerer, at vi bør samarbejde mindre i EU. Udenrigsminister, Martin Lidegaard (R)

Meningsmåling: DF kan blive største parti til EU-valg

Lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Rune Stubager, forklarer de nationalistiske partiers stigende opbakning som et resultat af økonomiske situation i Europa over de sidste par år.

– I Frankrig gælder den financielle krise, hvor økonomien bare går rigtig dårligt, og der er massive nedskæringer bredt i samfundet, og det giver utilfredshed og demonstrationer i gaderne, og det er altså noget, der kan give vind i sejlene for de partier, der har en anden løsningsmodel end de regerende partier

I forhold til de danske stemmer peger Rune Stubager på, at debatten omkring den danske børnecheck også har haft konsekvenser for vælgertilstrømningen