Når angsten hæmmer

”Lea” er ikke kvindens navn. Hendes identitet er kendt af redaktionen. Hun ønsker ikke at stå frem, da hun er bekymret for, hvordan det kan påvirke hendes fremtid.
”Lea” er ikke kvindens navn. Hendes identitet er kendt af redaktionen.
Hun ønsker ikke at stå frem, da hun er bekymret for, hvordan det kan påvirke hendes fremtid.

Lyset er slukket på hotelværelset, men noget bevæger sig i mørket over sengen. En sort skarabæ-bille på størrelse med en knytnæve kravler mod Leas hoved.

Hun farer op af sengen og går hurtigt frem og tilbage på værelset, mens kroppen sitrer, og tankerne ruller.

– Min hals lukker sig sammen med slim, og min tunge hæver sig op. Jeg prøver at spytte i håndvasken. Jeg tænker: Hvem kan stikke en kuglepen i halsen på mig?

Former for angst

  • Agorafobi: man er bl.a. bange for store menneskemængder
  • Socialfobi: Man er især sygelig angst for at blive kritisk betragtet af andre mennesker, altså i sociale sammenhænge. Årsagen kan ofte være lav selvværdsfølelse
  • Enkelfobi: Det kan f.eks. være højdeskræk, flyskræk, vandskræk, tandlægeskræk osv
  • Panikangst: Man gribes af pludselig angst uden grund. I en hel del tilfælde kan angsten hænge sammen med en depression, som personen ikke kender til
  • Generaliseret angst: Det er en konstant angst, som ikke har med bestemte situationer at gøre. Det kan være frygt for ulykker eller at dø
  • Kilde: Psykiatrifonden

Lea oplevede i august et slemt angstanfald, noget som en lang række danskere kæmper med. Sundhedsstyrelsens tal viser, at 6,5 procent af den voksne danske befolkning lider af diagnosen angst.

Ekstra Bladet har talt med to eksperter inden for psykiatrien, og de understreger, at det er vigtigt at kende forskel på det at føle sig angst og det at lide af angst. De tolker ovenstående tal positivt, selvom udviklingen kan se alarmerende ud, hvis man sammenligner med tidligere opgørelser over angstlidende danskere. Psykiatri-eksperterne vurderer faktisk, at danskerne er på vej i den rigtige retning.

Det handler om overlevelse
Stine Næsted, psykolog hos privatklinikken Praksis for Kognitiv Terapi og cand.psych.aut. hjælper bl.a. klienter med at forstå, at angst er normalt.

– Alle mennesker skal kunne føle angst, men det tager overhånd for nogle, hvor det bliver et problem, forklarer Stine Næsted, der bakkes op af Psykiatrifonden.

Fonden skriver på sin hjemmeside, at angst er en naturlig reaktion på fare, der skal sikre overlevelse. Mennesker, der reagerer hurtigere eller voldsommere på begivenheder, kan blive ramt af angst.

– Angst er hindrende i forhold til det, man gerne vil opnå i hverdagen, siger Stine Næsted.

Den vurdering deler Trine Sandahl Als, der underviser i psykisk sundhed på Idrætshuset Fremtidsfabrikken.

– I forhold til psykiatriske diagnoser, så er angsten meget hæmmende for livskvaliteten, pointerer Trine Sandahl Als, der er koordinator i organisationen, som tilbyder hjælp til unge med psykiske lidelser.

Det kan være svært at forstå psykiske lidelser, da de ikke er håndgribelige som fysiske handicap. De fleste kan være angst for f.eks. en eksamen, men det er ikke det samme som at lide af angst.

– Man kan kalde det en sygdom, der hvor angsten forhindrer dig i at gøre det, du gerne vil i hverdagen, siger Trine Sandahl Als.

Stine Næsted siger, at angstlidelsen ofte er konstant.
– Man er altså ikke syg, hvis man er angst eller bekymret før en eksamen, siger hun.

Angstlidelse opstår ifølge Psykiatrifonden typisk pga. tre forhold: Psykiske lidelser kan være arvelige, det kan skyldes belastninger under opvæksten eller belastninger, som f.eks. stress.

Mit hjerte banker, og jeg føler, at jeg skal dø
Lea, 25 år

”Jeg skal dø”

Lea har svært ved at sætte ord på, hvilke belastninger der kan forklare hendes angstanfald. Hendes angst kommer ofte, når hun rent fysisk er fanget, f.eks. når hun sidder i et fly.

– Angst er som en bi, der stikker dig. Jeg ved aldrig, hvornår det kommer, siger Lea og knipser med fingrene.

Det seneste angstanfald kom, da Lea troede, at hun så en bille. Hun var på ferie i den italienske bjergby Sicilien, og det forstærkede angstfølelsen.

– Vi var på et hotelværelse, hvor folk talte dårligt engelsk, og jeg kunne ikke komme hjem. Jeg følte mig alene.

Lea kæmpede med de negative tanker, mens hun rent fysisk også følte sig angrebet.

– Min hals lukkede sig sammen af slim, og min tunge hævede. Mit hjerte bankede, og jeg følte, at jeg skulle dø, forklarer Lea, der til daglig læser Filosofi. Anfaldet varede knap én time, og det var et voldsomt et af slagsen.

Under det timelange anfald tænkte Lea på sin mor, der er sygeplejerske.

– Det er kun min mor, der kan stikke en kuglepen i halsen på mig, så jeg kan få vejret, siger Lea.

Alle oplever angst
Der er vanskeligt at afdække, hvor mange danskere der lider af angst, men Sundhedsstyrelsen skriver i rapporten ”Mental sundhed blandt voksne danskere” fra 2005, at ”5 procent af voksne danskere lider af angst/depression og eller anden psykisk lidelse”.

Regeringens udvalg om psykiatri kom i 2013 frem til nogenlunde samme beregning: 6,5 procent af danskerne lider af angst. Det tal stammer dog fra 2010, så der er ingen nyere opgørelse over, hvor mange der lider af angst i dag, men faktisk vil alle danskere opleve angst før eller siden. Det er dog kun 1 ud af 15 voksne dansker, der lider af diagnosen angst, hvor den psykiske lidelse er konstant.

– Alle mennesker får i gennemsnit ét til to angstanfald i livet. Det er altså ufarligt at opleve, og det skal afdramatiseres, forklarer Stine Næsted.

Hvis man kæmper med angst, så skal man søge hjælp, siger Stine Næsted. Det handler altså om at erkende problemet, og det råd har danskerne ifølge Trine Sandahl Als taget til sig.

– Det bliver mindre og mindre farligt at tale om sårbarheder i sindet. Derfor kan antallet af angstlidende måske blive højere. Ikke fordi der er kommet mere angst, men fordi der er flere, der taler åbent om det, mener Trine Sandahl Als, og Stine Næsted har samme opfattelse.

Læs også: Hver fjerde kæmper med angst

Angst for angst
Lea fik hjælp hos en psykolog, og hun tager ikke antidepressiv medicin, selvom hun for nyligt har været deprimeret i seks måneder.

– Jeg er pissestædig. Jeg må acceptere, at det er en del af mit liv, siger Lea, der helst vil glemme hendes angstproblem.

– Det er faktisk angstprovokerende at blive interviewet. Lige nu føler jeg, at jeg får slim i halsen, forklarer Lea, der løsner den tilknappede cowboyskjorte lidt, mens hun forsigtigt rækker ud efter sin café latte. Hun tager en tår og kigger væk, inden hun fortsætter:

– Jeg snakker normalt ikke om det. Det er ligesom at genopleve det hele, siger hun.

Vi bliver enige om at runde interviewet af, det er nemlig en ond cirkel for Lea, når hun først tænker på angsten.

– Jeg vil altid have angst for at få angst, siger hun.