NetAvisen undersøger: Vi stoler ikke på mikrobølgeovnen

Foto: Guian Bolisay, flickr
Foto: Guian Bolisay, flickr

Vi bruger den gerne til at lave popcorn eller varme madrester fra aftenen før. Men det er de færreste af os, der bruger mikrobølgeovnen til at lave mad fra bunden. Mange er nemlig overbevist om, at mikrobølgerne gør maden usund:

– Vi har en mikrobølgeovn, men jeg bruger den aldrig. Jeg tænker, at det bare ikke er lige så sundt, siger Emil Clausen på 21, der arbejder som barista.

Men det er der ingen grund til at tro, forsikrer Morten Poulsen, der er seniorforsker på DTU’s Fødevareinstitut:

– Det er en opvarmningsmetode, og ligesom med andre opvarmningsmetoder, så sker der ændringer i maden. Men vi har sammenlignet microbølgeovnen med andre opvarmningsmetoder som stegning og kogning, og der var der ikke nogen forskel. Tværtimod er det i nogle tilfælde bedre at bruge mikrobølgeovn, hvor tabet af vitaminer er mindre, fortæller han.

NetAvisen tog på gaden for at undersøge danskernes forhold til mikrobølgeovnen. Se deres svar længere nede i artiklen.

Jeg tror, at man skal bekymre sig mere om det, der kommer ind i mikrobølgeovnen, end det, der kommer ud. Popcorn og andet fastfood bliver jo hverken værre eller bedre af at komme ind i en mikrobølgeovn.
– Morten Poulsen, seniorforsker på DTU’s Fødevareinstitut

Sådan fungerer en mikrobølgeovn:
“Helt kort, så fungerer den ved hjælp af nogle bølger, der fører energi med sig. Det gør, at vandmolekylerne i det, der er inde i mikrobølgeovnen, begynder at rotere. Og når de gør det, så afgiver de varme, som trænger videre ud i maden.”
Morten Poulsen, seniorforsker på DTU’s Fødevareinstitut

Læs også: Guide: 5 ting, du ikke vidste, du kunne lave i din mikrobølgeovn

Sejlivede myter

Videnskaben har i mange år forsøgt at overbevise os om, at der ikke er nogen grund til bekymring. Men det har vist sig, at myterne er sværere at få bugt med end som så:

– Det er nærmest blevet vandrehistorier, der optager os med jævne mellemrum. Nu har jeg siddet på området i nogle år, og det er de samme historier, der går igen og igen, fortæller Morten Poulsen, der vurderer, at myterne har fået en renæssance på de mange sundheds- og fitnessblogs, der skyder frem for tiden.

Ved siden af myten om, at mikrobølgerne ødelægger maden, er han stødt på en anden myte om, at mikrobølgerne gør maden kræftfremkaldende.

Men det er der ingen grund til at være bange for, forsikrer Christoffer Johansen, der er forskningsleder i center for kræftforskning ved Kræftens Bekæmpelse:

– Vi har ikke nogen data, der viser, at mad, der er tilberedt i mikrobølgeovne skulle være mere patologen end anden mad.

Man kan ikke lave rigtig mad i en mikrobølgeovn

Den største fordom, Netavisen er stødt på hos de danskere, vi har talt med, handler om, at mikrobølgeovne ikke kan lave rigtig mad.

Grete Krag Jacobsen, der har skrevet kogebogen ‘Brug mikrobølgeovnen’ – nemt, sundt og lækkert!’, tror især, at mikrobølgeovnens dårlige ry hænger sammen med de usunde færdigretter, vi forbinder den med i Danmark:

– Jeg tror, det handler om, at man gerne vil lave mad ligesom sine venner. Man vil gerne have det rigtige forklæde og de rigtige knive. Og så er det ligesom om, at mikrobølgeovnen er blevet forbundet med nogle forfærdeligt kedelige færdigretter. Den er kommet ind på en forkert måde i Danmark, siger hun og henviser til, at madlavning i mikrobølgeovnen er langt mere udbredt i lande som USA, Japan, Storbritannien og Spanien.

Vi har en mikrobølgeovn, men jeg bruger den aldrig. Jeg tænker, at det bare ikke er lige så sundt.
Emil Clausen, barista

Katrine Stargaard på 23 fortæller, at hun engang har lavet lasagne fra bunden i en mikrobølgeovn. Hun gjorde det kun, fordi der ikke var andre redskaber tilgængelige, men resultatet blev overraskende godt:

– Overraskende nok, smagte det faktisk rigtig godt. Det smagte overhovedet ikke mærkeligt. Jeg var ellers lidt bange for, at det ville smage anderledes, end det plejer, fortæller hun.

Læs også: “Generation færdigret” skal have hænderne ned i bolledejen

Et godt råd

Så umiddelbart er der ikke nogen grund til at holde sig tilbage fra at ride med på mikrobølgen. Morten Pulsen har bare ét godt råd:

– Der er få ting, man skal være opmærksom på i mikrobølgeovne. Det vigtigste er den emballage, man bruger. Der skal stå på plastikemballagen, at den kan bruges i mikrobølgeovne. Ellers tror jeg, at man skal bekymre sig mere om det, der kommer ind i mikrobølgeovnen, end det, der kommer ud. Popcorn og andet fastfood bliver jo hverken værre eller bedre af at komme ind i en mikrobølgeovn.