Netdating: En lille, hvid løgn skader ikke, eller…?

Kan det betale sig at pynte lidt på sandheden i sin datingprofil, hvis man gerne vil finde kærligheden? Foto: Morguefile.com
Kan det betale sig at pynte lidt på sin datingprofil, hvis man gerne vil finde kærligheden?
Foto: Morguefile.com

Netdatere kan have det med at pynte lige lovligt meget på deres profiler. I hvert fald hvis man spørger over halvdelen af de amerikanske netdatere, der har deltaget i en undersøgelse, som Pew Research Center offentliggjorde mandag.

Her svarer 54 procent, at de har følt, at en date, de har mødtes med offline, har misrepræsenteret sig selv alvorligt på sin profil.

Og det er da både fristende og let at lyve på nettet – også for de danske netdatere.

– Man kan lyve på mange måder. Generelt kan man se, at kvinder lyver sig lettere, og mænd lyver sig højere, forklarer Jacob de Lichtenberg, som er forfatter til bogen Datingens psykologi – hemmeligheden til succes med kvinder, der udkom i september.

– Man kan også lægge et billede op af sig selv, som er otte år gammelt, tilføjer han.

Det viser undersøgelsen også:

  • 11 procent har mødt sin nuværende partner på nettet
  • 59 procent er enige i, at onlinedating er en god måde at møde folk
  • 42 procent siger, at de kender folk, der har onlinedatet
  • 25 procent af unge mellem 25 og 34 år har prøvet netdating

Undersøgelsen er baseret på 2.252 voksne internetbrugere.

Kilde: Pew Research Center

Men så er det jo også én selv – og er det så overhovedet rigtigt løgn?

Man tænker: ’Hvis jeg bare kan komme til den rigtige date, hvor det rigtigt gælder, så må jeg gerne pynte lidt på nogle data
Jacob de Lichtenberg, forfatter til Datingens psykologi

Det er det i en datingmæssig forstand, forklarer forsker i internetdating Casper Høeg Radil fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

– Det er jo den samme person, det kan der ikke herske nogen tvivl om. Men er det den samme person i en datingmæssig forstand? Det er noget andet, fastslår Casper Høeg Radil og fortsætter:

–  Det er ikke den person, man håbede på at møde, og det kan folk opfatte som en klar misrepræsentation.

Når førstehåndsindtrykket skuffer

Skuffelsen over offline-indtrykket af den misrepræsenterede date kan være stor, forklarer Jacob de Lichtenberg. Derfor er hvide løgne eller forældede billeder på profilen er sjældent velvalgte strategier:

– Førstehåndsindtrykket har stor betydning. Især de første 0-120 sekunder er afgørende, mener Jacob de Lichtenberg.

De handler nemlig mere om frasortering end om tilvalg – og bliver man fravalgt, er det svært at lave om på, forklarer han.

Men kærligheden kommer jo indefra

Men hvorfor overhovedet lyve, når man ved, man bliver afsløret på daten? Årsagen kan ifølge sociolog Casper Høeg Radil findes i vores forestilling om, at det alligevel er det indre, som i sidste ende har betydning.

– Det handler om forestillingen om, at kærlighed kommer indefra, og at kærlighed kan skabes over tid. Så kan man kompensere gennem det indre, forklarer han.

I dag er netdating i højere grad et værktøj, som støtter op omkring offline-møder. Og hvis man gerne vil mødes offline, giver det ikke så meget mening at lyve om sig selv
Casper Høeg Radil, forsker i internetdating

Samme pointe kommer fra Jacob de Lichtenberg:

– Man tænker: ’Hvis jeg bare kan komme til den rigtige date, hvor det rigtigt gælder, så må jeg gerne pynte lidt på nogle data.

Få et smuk-stempel

På datingportalerne er man klar over problemet. Derfor har datingsiden BeautifulPeople, der internationalt har omkring 800.000 medlemmer, siden 2012 sat ind imod falske profilbilleder.

Læs også: Dating rykker ind i supermarkedet

– Vi validerer manuelt vores medlemmer. Det betyder, de kan få et stempel på deres profil, som viser, at vi har vurderet, at billedet passer med personen, forklarer direktør Nicolai Kofod.

I Danmark ser situationen dog noget anderledes ud end i for eksempel USA, mener Casper Høeg Radil. Fordi vi er et mindre land, kommer det fysiske møde også hurtigere på tale.

– I dag er netdating i højere grad et værktøj, som støtter op omkring offline-møder. Og hvis man gerne vil mødes offline, giver det ikke så meget mening at lyve om sig selv, udtaler han.