Nødhjælpsarbejde: Ingen nej på grund af ebola-frygt

Både mænd og kvinder er klar til at tage til Vestafrika og hjælpe i kampen mod Ebola.  Foto: John Kalhøj, Dansk Røde Kors
Både mænd og kvinder er klar til at tage til Vestafrika og hjælpe i kampen mod Ebola.
Foto: John Kalhøj, Dansk Røde Kors

Det betyder ikke noget om man er mand eller kvinde. Så længe man har de nødvendige kompetencer, har en relevant uddannelse og står på Røde Kors liste over udvalgte frivillige, så kan man blive udsendt som nødhjælpsarbejder hos Røde Kors i kampen mod ebola.

– Når katastrofen rammer betyder det ikke noget, om man er mand eller kvinde, så længe man kan sit kram. Vi har en liste med kompetente og dygtige nødhjælpsarbejdere, som vi kan kontakte, når krisen er der, siger katastrofechef Arne Vågen fra Røde Kors.

I forhold til kønsfordelingen afspejles den gerne i den profession man har. For eksempel er de fleste logistikere mænd, mens de fleste sygehjælpere er kvinder
Arne Vågen, katastrofechef i Røde Kors

Ebola skræmmer ikke nødhjælpsmedarbejderne

Nødhjælpsarbejderne hos Røde Kors er ikke blevet skræmte af den smittefarlige ebolavirus.

– I forhold til Røde Kors, så er der hverken flere eller færre der vil sendes afsted som nødhjælpsmedarbejder i kampen mod ebola. Det er det samme antal. Vi benytter vores liste over delegater, der er udvalgt og der har stillet sig til disposition for Røde Kors, siger katastrofechef Arne Vågen fra Røde Kors.

Læs også: Danskerne vil hellere støtte flodbølge-ofre end ebola-syge

Røde Kors påpeger ligeledes, at man selv vælger, om man vil afsted eller ej.

– Nødhjælpsarbejderne bliver spurgt, om de kan rejse, og der er endnu ikke nogen, der har sagt nej til at rejse med frygten for at få ebola som grundlag, siger katastrofechef Arne Vågen fra Røde Kors.

Briefing inden afgang

Ingen af Røde Kors’ nødhjælpsmedarbejdere bliver sendt uvidende afsted mod Liberia.

– De får en grundig briefing om, hvordan man undgår at blive smittet med ebola, hvilke hygiejniske forholdsregler man skal tage, og hvilket udstyr, man skal bære for at beskytte sig.

Selvom det er jævnt fordelt hvor mange mænd og kvinder der tager afsted som nødhjælpsarbejdere i kampen mod ebola, så er der alligevel en kønsfordeling at se i forhold til kerneområderne.

– I forhold til kønsfordelingen afspejles den gerne i den profession man har. For eksempel er de fleste logistikere mænd, mens de fleste sygehjælpere er kvinder afslutter katastrofechef Arne Vågen fra Røde Kors.