Usikker skæbne for musikhus i Kongens Have

Det nye musikhus skal blandt andet være øvefacilitet for Livgardens musikkorps. Foto: Forsvarets Operative Kommando
Det nye musikhus skal blandt andet være øvefacilitet for Livgardens Musikkorps.                        Foto: Forsvarets Operative Kommando

I denne uge udløb borgenes mulighed for at give deres mening til kende om Forsvarets lokalplansforslag, der vil  erstatte en bid af Kongens Have med et nyt musikhus. Forsvarsforliget har afsat 15 millioner kroner til musikhuset, men det faktum at grunden er fredet, bekymrer politikere og borgere.

-En fredning er ikke det stykke papir værd, som den er skrevet på, hvis den ophæves efter for godtbefindende og som vinden blæser, skriver Jakob Næsager (K),  gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation og erhvervs- og trafikordfører i en pressemeddelse.

Læs også: Taffelmusik er der åbenbart råd til

 At bygge nyt på et fredet område bekymrer også nogle borgere.

-Det er virkelig sørgeligt, at det som er fredet, faktisk ikke er fredet, når det kommer til stykket. Og grunden til hvorfor det engang blev fredet er glemt. Hvad er så meningen med at frede historiske bygninger og arealer, spørger Helene Vik sit borgersvar.

Andre borgere er anderledes positive over for udsigten til et nyt musikhus i Kongens Have.

-Hvilket positivt tiltag med et hårdt tiltrængt øvelokale til Livgardens Musikkorps, som samtidig kaster et utal af muligheder af sig i form af en koncertsal og et amfiteater,« skriver freelance musiker Pia Kaufmanas i sit høringssvar.

Musikhuset går en usikker politisk skæbne i møde

Jakob Næsager vil arbejde på, at få nedstemt Forsvarets forslag i Borgerrepræsentationen.

-Vi ønsker at bevare fredningen af Kongens Have, der også rummer Livgardens Kaserne og Rosenborg Slot. Dette historiske sted skal ikke plastres til med nybyggeri, siger han.

Læs alle borgerhøringsvarene her: Bliv hørt – Københavns Kommune

Se forslaget her: Lokalplanforslag –  Københavns Kommune

Hos Socialdemokraterne har de ikke endeligt taget stilling til, om de vil stemme for.

– Vi var skeptiske omkring forslaget, da vi var med til at sætte det i høring, men vi vil afvente Borgerhørringen,« siger Lars Weiss (A), medlem af Miljø og Teknik udvalget fra Socialdemokratiet.

Enhedslisten har til gengæld orienteret sig i borgerhøringens svar, og partiet har besluttet sig for at stemme imod Forsvarets lokalplanforslag

– Vi synes, at den lokale kritik, der er kommet, giver rigtig god mening, og det bliver et klart nej fra os , siger Morten Kabell (EL), teknik-og miljøordfører.

Forsvaret har arbejdet for et nyt musikhus siden 2001.

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at det vil blive afgjort om det nye musikhus kan opføres inden udgangen af 2013.