Ny forskning: Fedme-sprøjte skal gøre dig tynd

Ny forskning gør det muligt at behandle fedme med en indsprøjtning. Foto: Tibor Végh, Wikimedia
Ny forskning gør det muligt at behandle fedme med en indsprøjtning. Foto: Tibor Végh, Wikimedia

En ny metode til at bekæmpe fedme er fundet af forskere fra det amerikanske Johns Hopkins University. Ved hjælp af en særlig indsprøjtning er det lykkedes forskerne at mindske overvægtige forsøgspersoners sult.

Det skriver universitet i en pressemeddelelse. Ifølge pressemeddelelsen er det en langt mere skånsom måde at behandle overvægt på end de fedmeoperationer, der i dag bruges i behandlingen af overvægtige.

Peter Funch-Jensen, speciallæge i kirurgi og professor ved Aarhus Universitet, har fulgt med i udviklingen af den nye indsprøjtning, og han hilser idéen velkommen.

Sådan virker den nye indsprøjtning

  • Mikroskopiske perler indsprøjtes
  • Perlerne blokerer blodomløbet i en bestemt del af maven kaldet fundus
  • I fundus bliver stoffet ghrelin, der skaber sult, produceret
  • Dermed blokeres ghrelinen også, og man blive mindre sulten

– Selvom der kun er få komplikationer ved fedmeoperationer, er det altid godt, at man prøver at finde nogle mere skånsomme metoder til at opnå vægttab, siger han.

Helt konkret har de amerikanske forskere sprøjtet mikroskopiske perler ind i kroppen på den overvægtige. Perlerne blokerer så blodomløbet i en bestemt del af maven kaldet fundus. I fundus produceres stoffet ghrelin, der skaber sult. Det er så dette stof, der blokeres, og så bliver den overvægtige mindre sulten – og taber sig dermed på sigt.

Læs også: Novo Nordisk søger alternativ til fedmeoperation

Så galt kan fedmeoperationer gå

At der er brug for mere skånsomme metoder, kan Janne Hansen fra Mors nikke genkendende til. Hun fik i 2006 en fedmeoperation. Syv år efter opstod voldsomme komplikationer på grund af operationen.

– Jeg var ved at dø, fordi min tyndtarm havde sat sig fast og var gået i forrådnelse, fortæller hun.

Lægerne var derfor nødt til at operere hendes tyndtarm.

– Jeg har 20 centimeter tyndtarm tilbage, og det betyder, at jeg har kronisk diarré. Jeg får saltvand gennem en gummislange, der ligger i mit hjerte, for at rette op for den væske, jeg mister på grund af diarréen, forklarer Janne Hansen.

Indsprøjtningen er endnu ikke klar

Selvom Janne Hansen godt kunne have ønsket sig et skånsomt alternativ til den operation, hun fik, tror hun ikke, at hun havde valgt indsprøjtingen frem for operationen, hvis hun havde haft mulighed for det.

Indsprøjtningen i dens nuværende form giver nemlig kun et vægttab på omkring 13 procent i de eksperimenter, som er foretaget.

– Min overvægt var så massiv, at det ikke ville batte noget. Så der ville jeg have foretrukket en operation, fordi den giver et større vægttab. Efter operationen gik fra 160 kilo til 60 kilo, siger hun.

Peter Funch-Jensen pointerer, at forskingen kun er i et tidligt stadie.

– De resultater, der er opnået, er ikke meget bedre, end hvis man sætter ind alene ved diætister. Fedmeoperationer har man fulgt i 10-20 år, og man ved, at det er noget, der holder, uddyber han.

Læs også: Slug en ballon og bekæmp din overvægt

Desuden kender man ikke til de mere langsigtede konsekvenser af indsprøjtningen, fordi det er så nyt.

Derfor vil man i den kommende tid fortsætte med at udvikle og forske i den nye metode, skriver Johns Hopkins University i sin pressemeddelelse.