Ny forskning: Stevia er hormonforstyrrende

Sødestoffet stevia bliver i kroppen til et stof, som kan være hormonforstyrrende. Foto: Colourbox
Sødestoffet stevia bliver i kroppen til et stof, som kan være hormonforstyrrende.
Foto: Colourbox

Når du spiser light-produkter med sødestoffet stevia, skal du måske lige tænke dig om en ekstra gang, hvis du gerne vil tabe dig eller forsøger at blive gravid.

Et dansk-irsk forskningsprojekt har nemlig fundet ud af, at et af sødestoffets biprodukter kan få cellerne til at danne mere hormon.

Resultaterne peger på, at ved at spise stevia kan det føre til et højere progesteronniveau.

Maeve Shannon, ph.d.-studerende ved Queen’s University Belfast.

Det drejer sig om hormonet progesteron, som ved høje doser kan få dig til at tage på i vægt og gøre det svært at blive gravid. Sødestoffet, som på fagsprog hedder steviolglykosider, kan altså have den modsatte effekt end ønsket.

– Det er bekymrende, fordi steviolglykosider er kaloriefrie sødestoffer, som er målrettet efter at nedsætte hyppigheden af livstilssygdomme som diabetes og fedme, skriver Maeve Shannon, ph.d.-studerende ved Institute for Global Food Security på Queen’s University Belfast, som har været med til at lave forskningsprojektet, i en mail til Netavisen.

Læs også: Hormonforstyrrende stoffer findes også i solcreme

Spiser vi mad med stevia i, bliver det omdannet til steviol i maven. Det er det stof, som forskerne har fundet ud af, kan påvirke hormonerne.

– Vi fandt ud af, at når cellerne fik steviol, steg progesteronniveauet, forklarer Maeve Shannon.

Den danske læge Anders Rehfeld, ph.d. i medicin fra Københavns Universitet, var med i forskningsprojektet, som blev udgivet i marts.

– Stevia bliver omdannet til steviol i tyktarmen, så der er der lokalt kæmpehøje koncentrationer af steviol. Noget af det bliver formentligt optaget i små blodkar i endetarmen, som går uden om leveren og bliver derfor ikke nedbrudt.  Så i organer omkring endetarmen vil man formentligt også have høje koncentrationer af steviol, og det er jo også dér de kvindelige kønsorganer sidder, siger Anders Rehfeld.

Læs også: SMS-tjeneste skal gøre unge sunde

Progesteron findes blandt andet i æggelederen og er vigtigt, hvis kvinder vil blive gravide. Men for meget progesteron kan have den modsatte effekt, og gør det svært at blive gravid, fordi sædcellen ikke kan trænge ind til livmoderen.

Anders Rehfeld undersøgte i forskningsprojektet, hvordan steviol påvirker sædceller.

– Ud fra mine forsøg, tyder det på, at steviol binder sig til sædcellen, og har en lignende effekt, som når progesteron binder sig. Når sædcellen normalt kommer i kontakt med progesteron, ændrer den sit svømmemønster og slår kraftigere med hallen, hvilket man mener er med til at lede sædcellen mod ægget, siger Ander Rehfeld.

Indtil videre er forsøgene lavet i et laboratorie, hvor forskerne har udsat celler for steviol.

– Resultaterne peger på, at ved at spise stevia kan det føre til et højere progesteronniveau. Men der skal stadig laves forsøg på mennesker for at bekræfte dette, understreger Maeve Shannon.