Ny hjælp til ufrivilligt barnløse

Fertilitetsbehandling er for mange en nødvendighed for at kunne blive gravide. Alligevel finder en del det tabubelagt.
Foto: Sofie Nielsen

Ventelisterne for fertilitetsbehandling på de offentlige sygehuse er alenlange. På Rigshospitalet, hvor den er længst, kan patienter med fertilitetsproblemer være udsat for op til halvandet års ventetid. Samtidigt bliver hvert 9. barn født ved assisteret reproduktion, der er en fællesbetegnelse for diverse fertilitetsbehandlinger.

På trods af dette forbinder mange deres fertilitetsproblemer med noget skamfuldt og tabubelagt. Det fortæller Vicki Budden, der er kvinden bag Fertilitetsmessen, som finder sted i Bella Centeret d. 22-23 april. Med messen ønsker hun to ting: At folk bliver klar over de langt fra står alene med deres situation. Og så vil hun give folk muligheden for at søge svar på alle de ubesvarede spørgsmål, som rigtigt mange tumler med. Igennem 15 år som akupunktør på en fertilitetsklinik, er Vickie Budden blevet klar over, hvor meget disse tanker, bekymringer og spørgsmål vedrørende fertilitet fylder hos hendes patienter.

Jeg har oplevet det som ekstremt tabubelagt. Det har jeg også mødt hos andre jeg har mødt, eller læst om. Men jeg tror at tabuet i høj grad er noget, der ligger i os selv. Det kan underligt nok føles meget skamfuldt. Fordi man på en måde ikke er i stand til det, som man er sat på jorden for.
Emily Hersfeldt

Tabuet findes især individuelt hos de barnløse
Vicki Buddens initiativ bliver budt hjerteligt velkommen af Emily og Alex Hersfeldt, et par på henholdsvis 25 og 26, bosat på Nørrebro. De tror begge, at messen er et skridt på vejen til at aftabuisere det at have fertilitetsproblemer. Mest af alt, fordi det er vigtigt at vide, at man ikke står alene.

– Jeg har tit følt mig helt vildt alene i det, for når det ikke er noget, man snakker om, så forstår man ikke, hvor alle de mennesker er henne, men man står jo på alenlange ventelister i flere år, så vi er jo mange, siger Emily Hersfeldt.

Det føles skamfuldt ikke at kunne få børn
Især Emily Hersfeldt kan nikke genkende til, hvor svært det er at have fertilitetsproblemer og fortælle til andre mennesker.

– Jeg har oplevet det som ekstremt tabubelagt. Det har jeg også mødt hos andre, jeg har mødt eller læst om. Men jeg tror, at tabuet i høj grad er noget, der ligger i os selv. Det kan underligt nok føles meget skamfuldt. Fordi man på en måde ikke er i stand til det, som man er sat på jorden for.

I lang tid havde hun kun lyst til at snakke med en meget udvalgt gruppe mennesker, men besluttede sig for at være mere åben omkring det. Det har hjulpet hende, så det kunne hun godt tænke sig, at andre fik hjælp til også. De er begge enige om, at tiltag som messen her, kan være med til netop det.

Mit indtryk er også, at man skal være meget opsøgende selv. Fordi hvis man skærer al den viden fra som vi selv har opsøgt, og kun tænker på hvad vi har fået i det offentlige, er det ikke ret meget.
Emily Hersfeldt

Læs også: Ny forskning: Sen pubertet hos drenge ligger i generne

En krævende forløb
For tre år siden droppede Emily P-pillerne, og parret havde egentlig regnet med at blive gravide hurtigt. De forsøgte længe på den naturlige måde, indtil de for omkring et år siden for alvor begyndte at frygte, at der var noget galt. En sædprøve fortalte, at deres manglende graviditet skyldtes Alexs lave sædkvalitet.

Vickie Budden fortæller, at hun i sit job har oplevet utallige patienter, der tumler med ubesvarede spørgsmål, eller dele der er svære at forstå.

– Frugtbarhed er meget svært at tale om, når man ellers har tjek på livet. Vi er bange for at stille spørgsmål, og føler os hurtigt alene, siger Vickie Budden.

Læs også: Vuggestue: Vi bruger Ipads med gode resultater

Fertiliteten er faldende jo ældre man bliver
Alex og Emily Hersfeldt er qua deres unge alder nogle lidt atypiske klienter i fertilitetsbehandlingsystemet.

-Vi har også oplevet, at mange ikke tog os så seriøse fordi vi er så forholdsvis unge, siger Alex Hersfeldt.

Emily nikker genkendende og fortæller videre, at de har mødt en generel holdning til, at de jo har masser tid. Men når man er i situationen, og brændende ønsker sig et barn, så er tid en subjektiv ting.