Ny læsegruppe skal hjælpe sårbare unge i København

Gennem metoden ‘guidet fælleslæsning’ hjælper Læseforeningen sårbare grupper i hele landet.

Litteratur kan oplyse, litteratur kan underholde. Men litteratur kan også hjælpe udsatte befolkningsgrupper med at blive inkluderet i sociale fællesskaber og til at give de enkelte en større tro på sig selv.

Siden 2010 har organisationen Læseforeningen arbejdet frivilligt med læsning som social inklusion, ved at oprette læsegrupper rundt om i landet. I næste uge starter foreningen, i samarbejde med SIND Ungdom, en ny læsegruppe i København; en lukket gruppe, der specifikt henvender sig til psykisk sårbare unge.

Om Læseforeningen

Læseforeningen har eksisteret siden 2010 med det formål at bruge litteratur som samlingspunkt for fællesskaber. Foreningens arbejde er bredt ud over hele landet og har både lukkede læsegrupper til sårbare borgere og åbne grupper, hvor alle kan være med.

Den nye læsegruppe har plads til ti medlemmer, men kan åbne op for flere senere. Gruppen henvender sig til psykisk sårbare unge mellem 16 og 35 år. Første møde finder sted torsdag den 30. marts, og derefter vil gruppen ugentligt i ti uger mødes hos SIND Ungdom i København. Læseklubben er finansieret af midler fra socialministeriet.

-Formålet med gruppen er, som med vores andre læsegrupper, at bruge litteraturen på en anden måde, end man almindeligvis gør. Vi vil gerne løsrive litteraturen fra den klassiske dansktimetilgang. Vi vil gerne invitere folk ind, der ikke nødvendigvis har et forhold til litteratur, og samtidig bruge litteraturen til at lægge op til samtaler om følelser, erfaringer og tanker, fortæller Helene Forsberg, projektleder og socialfaglig konsulent fra Læseforeningen.

Guidet fælleslæsning leder ikke efter et facit
Læsegrupperne gør brug af en metode kaldet ’guidet fælleslæsning’, som foreningen selv underviser i. Hver gruppe bliver guidet af en, der er uddannet i metoden. Det er ’læseguiden’, der vælger litteraturen, læser op og stiller åbne spørgsmål til snak og refleksion. Deltagerne skal dermed ikke forberede sig, men deltager stadig aktivt i læsningen.

-Der er ikke noget bestemt formål med samtalen, det er vigtigt at understrege. Der er ikke et resultat eller et svar, deltagerne skal finde frem til, men det er samtalen i sig selv, der er i fokus. Samtidig er det også valgfrit, hvor meget deltagerne vil på banen, og hvor meget de vil bidrage med personlige erfaringer, siger Helena Forsberg.

Læs også: Strikkeklub bringer unge og ældre sammen

Læseforeningen har mange forskellige læsegrupper i hele landet, både åbne og lukkede. Grupperne holder typisk til på biblioteker, i psykiatrien og på kommunale tilbud for særligt udsatte målgrupper.

Efter ti uger i en læsegruppe kan man som deltager vælge selv at blive uddannet læseguide. Efter uddannelsen kan man selv starte en læsegruppe, og tiltaget kan på den måde brede sig som ringe i vandet.

Læs mere om Læseforeningen og den nye læsegruppe her.