Ny model skal gøre forsikringer sociale igen

goBundl vil have forsikringskunder til at gå sammen i grupper på fem. Hvis gruppen har få skader, får de penge tilbage. Målet er blandt andet at mindske anmeldelser af falske skader. Foto: Pixabay
goBundl vil have forsikringskunder til at gå sammen i grupper på fem. Hvis gruppen har få skader, får de penge tilbage. Målet er blandt andet at mindske anmeldelser af falske skader.
Foto: Pixabay

Fire unge mænd er gået sammen om en ambitiøs drøm om at revolutionere forsikringsbranchen. Gennem firmaet goBundl skal det i fremtiden være muligt for forsikringskunder at gå sammen med vennerne, fodboldholdet eller familien i grupper på fem. Hvis gruppen har færre skader, end hvad forsikringsselskabet forventer, får de penge tilbage.

– Vi synes, der mangler en retænkning af forsikringsbranchen, som den er i dag. For mange er forsikring mere et nødvendigt onde end den sociale konstellation, som forsikringer jo egentlig er udtænkt som, siger CEO og medstifter af goBundl Jakob Vang Glud.

Hvis man går sammen med nogen, som man synes om, og som man har en relation til, tror vi, at det bliver sværere og mindre logisk at snyde ved at melde fiktive skader.
Jakob Vang Glud, CEO og medstifter af goBundl

Skal fjerne forsikringssvindel

goBundl vil afmystificere, hvem forsikringskunderne indgår i risikogruppe med. Jakob Vang Glud tror, at kunderne i gruppen eksempelvis vil hjælpe hinanden med at huske at sikre kælderen mod skybrud, fordi de deler forsikringspræmien. Han mener samtidig, at den sociale forsikringsmodel kan mindske svindel.

–  10% af de samlede udgifter for forsikringsselskaber estimeres som svindel. Hvis man går sammen med nogle, som man synes om, og som man har en relation til, tror vi, at det bliver sværere og mindre logisk at snyde ved at melde fiktive skader, siger han.

Administrativt besværligt

For at det kan lade sig gøre, kræver det, at goBundl samarbejder med forsikringsselskaber, som får de små femmandsgrupper i deres kundekartotek. Det ser forsikringsmægler fra Uvildigråd Anders Valdemar Juhl som en stor udfordring.

– Jeg skal ikke være dommer over, om forsikringsselskaberne vil gå med i det her projekt, men jeg er meget usikker på, om det kan lade sig gøre. Der vil skulle laves en selvstændig beregning på den lille risikogruppe, og jeg tror simpelthen, at det bliver for administrativt besværligt. Normalt laver man ikke beregningerne på grupper, hvor der er færre end hundrede kunder, siger han.

Læs også: Private sygeforsikringer er blevet allemandseje

Forsikringsmægleren mener ikke, at det ekstra administrative arbejde vil kunne betale sig i forhold til den indtægt, som den lille risikogruppe giver forsikringsselskabet. Det er stifter af goBundl Jakob Vang Glud helt uenig i.

– Som vi ser det, burde størrelsen på gruppen ikke gøre proceduren så meget anderledes.  Den bagvedliggende matematik, som den er nu, er fordelt ud på enkeltindivider. Det burde derfor ikke være et problem at lave en matematiske model, der puljer kunderne lidt anderledes, siger han.

Læs også: Apps har stor betydning for iværksætteres succes

Selvom den nystartede virksomhed ikke har fået nogle samarbejdsaftaler i hus endnu, mener Jakob Vang Glud bestemt, at målsætningen er realistisk.

– Der er lang vej, men vi tror helt sikkert på det, siger han.