Ny moské med kvindelige imamer er et hit blandt unge kvinder

Fredagsbønnen i moskéen Mariam ledes af kvindelige imamer. Foto:Pixabay
Fredagsbønnen i moskéen Mariam ledes af kvindelige imamer. Foto:Pixabay

 

 

Muslimske kvinder har nu mulighed for at at deltage i en fredagsbøn, der ledes af en kvindelig imam, og det har især de unge kvinder taget godt imod, fortæller Saliha Marie Fetteh, kvindelig imam i Moskéen Mariam. Moskéen, der åbnede i marts 2016, ligger i København og blev startet af foreningen Femimam.

Saliha Marie Fetteh forklarer, at det en en ny type af muslimsk kvinde, som de særligt ser i moskéen.

– Den unge muslimske kvinde, der ikke går med tørklæde til dagligt men i cowboybukser og med lidt rød læbestift på læberne, som ikke passer ind i det traditionelle moskémiljø, hun har også brug for åndelighed en gang i mellem. Hun kan komme her.

Det muslimske miljø i Danmark er alt for konservativt.
Kvindelig imam Saliha Marie Fetteh

Fredagsbønnen er forbeholdt kvinderne og anføres af kvindelige imamer. Der er nu et fast klientel af unge kvinder, der kommer til fredagsbønnen.

Forsker i Islam og politik i Danmark og lektor på Københavns Universitet Brian Arly Jacobsen forklarer, at det er et typisk billede.

– Børn af muslimske immigranter, der vokser op i et nordvesteuropæisk samfund som det danske, bliver påvirket af de ligestillingsværdier, som eksisterer i samfundet. De stiller spørgsmålstegn ved de ritualer og doktriner, der eksisterer i Islam, siger han og tilføjer, at netop unge mennesker er i en alder, hvor de forsøger at definere deres identitet og søger eksempelvis svar på de spørgsmål, de har i nyreligiøse aktiviteter.

Vigtigheden af denne type initiativer illustreres også af, at der kommer mellem 20 og 40 personer til fredagsbønnen, vurderer forskeren.

Stor diskussion

– Op til den første fredagsbøn var der virkelig stor diskussionen omkring det, vi havde gang i, også blandt unge muslimer på Facebook. Nu er der kommet ro på, siger Saliha Marie Fetteh.

Diskussionen skyldes, at mange havde et forkert billede af, hvad det var, foreningen Femimam ville med det nye initiativ, mener imamen.

Læs også: Muslimske foreninger: Flere danskere vælger Allah

Saliha Marie Fetteh fortæller, at de muslimske kvinder bliver henvist til et baglokale eller et sidelokale i de traditionelle moskéer.

– Det muslimske miljø i Danmark er alt for konservativt. Det bevirker, at en stor gruppe kvinder og unge mennesker, som gerne vil have åndelighed i deres tilværelse, ikke har haft et sted at tage hen, siger Saliha Marie Fetteh. Derfor besluttede foreningen Femimam at åbne Moskéen Mariam.

Femimams initiativ henvender sig til alle aldersgrupper, alligevel er det primært unge kvinder, der kommer til fredagsbønnen.

Læs også: Feminister i cyberspace kæmper på Facebook

Aktiviteter både til mænd og kvinder

Der er også en række andre aktiviteter i foreningen Femimam, og det er kun fredagsbønnen, der er forbeholdt kvinderne. Der sidder både kvinder og mænd i foreningens bestyrelse.

– Vi giver rådgivning til både mænd og kvinder i forbindelse med skilsmisser og andre personlige problemer, fortæller Saliha Marie Fetteh og understreger, at Femimam ikke er ude på at overtage nogens rolle, men at foreningen er et supplement.

For at bevare dialogen med det traditionelle muslimske samfund og andre religiøse repræsentanter vil der snart blive afholdt åbent hus i moskéen. Der er også planer om foredrag for både muslimer og ikke muslimer, mænd og kvinder.

– Så kan alle finde ud af, hvem vi er, sådan vil vi række hånden ud, siger Saliha  Marie Fetteh.