Ny plastik-mejetærsker skal sortere dit skrald

Sorteringsanlæg udtaler, at de unge talenters maskine, der kan sortere plast, er en god idé. Foto: Dansk Affaldsforening

Ost, skjorter og legetøj. Rigtig mange af de vare, vi bringer ind i vores hjem er pakket ind i et tyndt lag plastik. Såkaldt blød plast. Men når blød plast havner i hænderne på sorteringsanlæg, kan den volde problemer med sorteringen.

Selvom mennesker manuelt fjerner blød plast fra hård plast, og sorteringsanlæg investerer i kostbare robotter eller andre dyre maskiner til sorteringen, så er der stadig stor efterspørgsel efter maskiner, der kan gøre sorteringen endnu bedre og billigere.

Læs også: Københavner, du kan stadig få 400 kroner til en affaldsspand

Og det er her de to nyuddannede maskiningeniører fra Aarhus Universitet Rasmus Dall Nielsen og Emil Buur Trads’ nye plastsorteringsmaskine kommer ind i billedet. Maskinen blev opfundet i forbindelse med deres diplomingeniørprojekt i Maskinteknik, men de ønsker, at den kommer ud over universitetsmurene.

– Lige nu måler vores prototype en effektivitet på 95 procent, men vi er i fuld gang med at overføre denne effektivitet til en færdig model i fuld størrelse, så vi kan få maskinen på markedet, siger Emil Buur Trads.

Med i baggagen har de to unge maskiningeniører vindertitlen af talentkonkurrence Project Plastic 2019, som Plastindustrien afholdte for andet år i træk.

Kommunikationskonsulent for Dansk Affaldsforening Niels Toftegaard påpeger også en specielt vigtig ting i affaldssorteringen:

– Det er nødvendigt, at sorteringsanlæggene sorterer blød plast fra hård plast, og derfor er sådan en maskine til markedet altid velkommen, så sorteringen kan optimeres, siger han.

Prototypen på plastsorteringsmaskinen. Se her, hvordan maskinen virker. Foto: Emil Buur Trads

Optimistiske omkring opfindelse

Affaldsselskabet I/S Reno-Nord, som etablerede et nyt sorteringsanlæg i 2016 i Aalborg, har fortsat lidt udfordringer med blød plast i deres sortering af de forskellige plasttyper. Af alt den plast, der kommer til anlægget, udgør blød plast, også kaldet plastfolie, 35 til 50 procent af det. Og der kommer kun mere af det.

På nuværende tidspunkt sorteres de forskellige plasttyper via højteknologiske scannere, og den bløde plast frasorteres fra det andet affald via et såkaldt skivefilter, manuelt af mennesker og en stor støvsuger. Men det er ikke altid, at alt det bløde plast bliver opfanget i de store mængder, og derfor forurener det de andre typer af plast.

Det fungerer ikke optimalt med håndteringen af det bløde plast lige nu.
Claus Espersen, Driftschef for Genbrug og farligt affald i Reno-Nord 

Driftschef for Genbrug og farligt affald i Reno-Nord Claus Espersen er derfor optimistisk omkring maskinen og vil gerne bakke op om projektet.

– Det fungerer ikke optimalt med håndteringen af det bløde plast lige nu, så derfor er vi meget interesserede i at snakke yderligere med dem, siger han og tilføjer, at Reno-Nord også også gerne vil afprøve maskinen i drift.

Danmarks største affaldsselskab, Vestforbrænding, er heller ikke afvisende over for maskinen, men udtaler, at det på nuværende tidspunkt ikke er aktuelt for dem, fordi de sender deres affald til sorteringsanlægget Alba Braunschweig i Tyskland.

Et sorteringsanlæg snart i hus  

Rasmus Dall Nielsen og Emil Buur Trads er i gang med at udarbejde en såkaldt betinget købsaftale med et sorteringsanlæg i Danmark. Emil Buur Trads forklarer, at det er en aftale, som kommer i hus, hvis alt fungerer.

– Hvis den endelige model har en effektivitet på 95 procent og fungerer i drift, så kan sorteringsanlægget købe og implementere maskinen i deres anlæg, siger Emil Buur Trads.

Han siger desuden, at de har følehornene ude til flere sorteringsanlæg rundt omkring i Danmark.

Læs også: Miljøstyrelsen har ikke tjek på, hvor meget affald der genanvendes

I sin enkle form kan maskinen ved hjælp af rystefunktioner føre det bløde plast til den ene side, mens den hårde plast, glas og metal føres til den anden side.

Inspirationen til denne rystefunktion skal findes i en mejetærskers funktion til at dele korn og strå. Et princip, de ved, fungerer godt i landbrugsbranchen, da de begge to er opvokset med landbruget i baghaven. Derfor ville de gerne overføre det til affaldsindustrien.

Tryk på prikkerne og se hvilke sorteringskriterier Dansk Affaldsforening har opsat til plast. Artiklen fortsætter under billedet. 

Blød plast er problembarnet

Da Rasmus Dall Nielsen og Emil Buur Trads begyndte at afsøge det danske affaldsmarked, fandt de ret hurtigt ud af, at det bløde plast meget ofte er problemet i sorteringen.

– Omend det ikke vejer meget, så fylder det rigtig meget, sidder tit fast i sorteringsmaskinerne og sænker derfor effektiviteten på de øvrige sorteringsprocesser. Derfor kunne vi hurtigt se et problem, siger Emil Buur Trads.

Han pointerer derfor, at processerne og delprocesserne i sorteringen bliver sænket på grund af vanskelighederne med det bløde plast.

Sådan gjorde vi: Jeg var inde på Plastindustrien, for at tjekke pressemeddelser og så, at de uddeler en talentpris. Da vinderen blev offentliggjort, valgte jeg at skrive en historie om deres projekt og kontaktede derefter diverse sorteringsanlæg, for at høre deres holdning til vindernes projekt.