Ny rapport fastslår: Tøj og dæk forurener havene mest

Plastikposer er ikke de eneste plastikforurenere. Primær mikroplastik fra tøjvask og slidrester fra dæk forurener også i stor stil. Foto: Schannie Nyholm

Selvom du vasker dit tøj med miljørigtigt vaskemiddel, og du med god samvittighed tager elbilen på arbejde, bidrager du stadig til miljøforurening i oceanerne. For alene vasken af syntetisk tøj og slidrester af dæk udgør nemlig hele 63 procent af det samlede primære mikroplastik, der ryger ud i havene. Det viser en ny rapport fra International Union for Conservation of Nature.

Undersøgelsen er en af de første, der beregner og kortlægger de globale mængder af typen primær mikroplastik, som frigives i verdenshavene. Alligevel er rapportens resultater ikke overraskende.

– Det er ikke noget, der undrer mig. Man har længe været opmærksom på, at mikroplastik kommer i miljøet, siger professor Torkel Gissel Nielsen fra DTU Aquas sektion for Hav og Arktis.

Men det er nyt, at der er kommet tal på, hvor meget syntetiske tekstiler og dæk bidrager til miljøforureningen i verdenshavene.

Læs også: Affald ender ofte i de forkerte skraldespande

Ifølge Torkel Gissel Nielsen mangler der viden om, hvor meget plastik der egentlig er i havene. Han mener, at meget af debatten om plastik i havene ikke er baseret på reel viden.

Kort om mikroplastik

  • Mikroplastik er plastik under 5 mm.
    Der findes to typer mikroplastik:

  • Primær: Plastikstykker der fra start er produceret som mikroplastik og anvendt direkte i produkter.
  • Sekundær: Plastikstykker der er dannet ved nedslidning af større stykker.
  • Miljøstyrelsen

– Meget af debatten er baseret på følelser og ikke på, hvor meget plastik der egentligt er i havene, det ved vi ikke meget om. Men det hører ikke hjemme i havene, understreger han.

I rapporten fremgår det, at sammenlagt 1,5 millioner tons primær mikroplastik hvert år ender i havet på globalt plan, hvoraf størstedelen altså stammer fra vask af syntetiske tekstiler og dæk.

Producenterne er de skyldige
Ansvaret ligger især hos de producenter, som laver deres produkter af syntetisk materiale. Men hvis ikke forbruge bliver mere oplyste, ændrer producenterne ikke deres produktion.

– Forbrugerne skal forholde sig kritisk og stille krav til producenterne, siger miljøbiolog og stifter af Plastic Change, Henrik Beha Pedersen. En international organisation, der ønsker at skabe opmærksomhed om den voksende plastikforurening.

Læs også: Ny vaskebold indeholder færre kemikalier end andre vaskeprodukter

Han mener, at det er vigtigt, at producenter bliver engagerede og tvinges til at designe deres produkter anderledes.

– Det handler om genbrug, og at se på ressourcerne og mulighederne i materialerne. Vi skal hen til, at producenterne tænker fra vugge til grav, uddyber Henrik Beha Pedersen.

Torkel Gissel Nielsen er enig. Han mener dog også, at forbrugerne skal forholde sig mere miljøbevidst til, når de for eksempel vasker deres tøj.

– Mikroplastik skal reduceres ved kilden, så det ikke ender i havet. Et råd er også, at forbrugerne opsamler mikroplastik i vaskemaskinen, ved at bruge en miljøvenlig vaskepose.