Ny undersøgelse: Tyk mave og kort uddannelse hænger stadig sammen

Overlæge advarer: Vi skal blive bedre til at hjælpe de mange svært overvægtige, som har en kort uddannelse. Dem bliver der nemlig flere og flere af. Arkivfoto: pixabay.com

Hvis du har alt for meget på sidebenene, så er det højt sandsynligt, at du også har en kort uddannelse.

Sådan har det været i mange år – og det er faktisk kun blevet værre. Det viser rapporten Danskernes sundhed 2017 fra Sundhedsstyrelsen.

Personer med 9. klasse som deres eneste uddannelse dominerer i kategorien ”moderat og svært overvægtige”, fremgår det af rapporten. Og det er et problem, som bliver svært at løse, siger Jens-Christian Holm, der er forskningsansvarlig overlæge på Enhed for Overvægtige Børn på Holbæk Sygehus.

– Vi kan kun imødekomme problemet, hvis vi begynder at handle. Det nytter ikke noget at blive ved med at lave undersøgelser, der kun beskriver og ikke handler. Vi skal tage hånd om det her. Og det gør vi ved at skride ind tidligt overfor børnenes forældrene, siger Jens-Christian Holm.

Læs også: Konsekvenser ved overvægt

Kampagner hjælper kun på de højtuddannede 

Tallene i rapporten fra Sundhedsstyrelsen beskriver desuden en betydelig kløft i sammenhængen mellem uddannelsesniveau og overvægt.

Helt præcist befinder 63,4 pct. med grundskolen som eneste uddannelse sig i kategorien ”moderat eller svær overvægt”. Til sammenligning er tallet for personer med en lang videregående uddannelse 38,5 pct, viser rapporten.

Og det er ikke en overraskende forskel, siger Jens-Christian Holm. Ifølge ham hjælper undersøgelser som disse ikke de lavtuddannede.

– Sundhedsskabende kampagner appellerer kun til eliten. Det vil sige, at man ikke når ud til de lavere sociale klasser, der i høj grad bliver omtalt som synderne i undersøgelsen, siger han.

Lavtuddannede bliver stadig federe

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet undersøgelsen tre gange. De tidligere rapporter er udgivet i 2010 og 2013, og det er kun gået i den gale retning siden.

I 2010 var tallet for moderat til svært overvægtige 59,2 pct. og i 2013 var det 60,9 pct. I dag er det som beskrevet næsten to tredjedele.

Vi skal bekæmpe kage på arbejdspladsen 

Hvornår er jeg overvægtig?

  • Overvægt udregnes ud fra kroppens Body Mass Index (BMI). BMI indikerer, hvor meget man vejer i forhold til sin højde.
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler et BMI mellem 18,5 0g 25,0.
  • Man er moderat overvægtig, hvis man har et BMI mellem 25 – 29,9
  • Man er svær overvægtig, hvis man har et BMI på 30 og derover

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Undersøgelsen melder ikke noget om, hvorfor tallene ser ud, som de gør. Men Morten Zacho, tidligere konsulent i Trygfondens Center for Aktiv Sundhed, peger på, at arbejdspladsen er problemet.

Ifølge Morten Zacho vil personer med grundskolen som sin eneste uddannelse ofte ende i et arbejdsmiljø, hvor kulturen ikke inviterer til en sund livsstil. Derfor handler det om at bryde med kulturen på arbejdspladsen. Herunder usunde madtraditioner.

– I debatten om, hvordan vi imødekommer sammenhængen mellem lav social klasse og overvægt, bør der være et større fokus på arbejdspladser som nedslagspunkt, siger han og tilføjer:

– Når man er i arbejde, indordner man sig under kulturen på arbejdspladsen, og man kigger på, hvad de andre gør. Så når alle andre tager et stykke kage til kaffen, inviterer det til, at man også selv gør det. Det kræver, at man bryder den arv, som man er en del af, tilføjer han.

Læs også: Se hvorfor overvægt er livsfarligt

Forældre har ikke overskud til at hjælpe deres børn   

Birgitte Højgaard Roikjer er overlæge ved Nordsjælland Hospitals afdeling for overvægtige børn, hvor hun behandler og rådgiver overvægtige patienter. Hun oplever ofte, at der en sammenhæng mellem lavt uddannelsesniveau og overvægt. Hun vurderer, at problemet i høj grad også skyldes social arv.

– Forældre med et lavt uddannelsesniveau, der f.eks. er på kontanthjælp, har simpelthen ikke overskud og midler til at hjælpe deres børn. For hvis de ikke kan løfte sig selv, får de heller aldrig løftet deres børn. Og det resulterer i en ond cirkel, som undersøgelsen desværre bekræfter graden af, siger Birgitte Højgaard Roikjer.

Sundhedsstyrelsens undersøgelse bygger på en dataindsamling, der er udsendt til 312.349 borgere på 16 år eller derover. I alt svarede 183.372 personer, hvilket svarer til 58,7 pct. af de adspurgte.

Sådan gjorde vi: Idéen til denne artikel kommer fra journalistens research i Sundhedsstyrelsens nye undersøgelse “Danskernes sundhed 2017”. Herfra undrede journalisten sig over de markante sammenhænge, der findes mellem overvægtige og lavt uddannelsesniveau. Kilderne Jens-Christian Holm, Morten Zacho og Birgitte Højgaard Roikjer er kontaktet og interviewet via telefon.