Nye superscannere skal redde liv på Herlev Hospital

De nye CT-scannere kan scanne en brystkasse på under et sekund. Kilde: Herlev Hospital

På Herlev Hospital glæder man sig nu over at tilhøre verdenseliten, når det kommer til røntgen-scanninger.

Her har man nemlig fået to nye CT-scannere, der ikke alene halverer scanningstiden og foretager flere undersøgelser på en gang, men samtidig bruger mindre røntgenstråling. Jakob Westergaard Poulsen, der er ledende overradiograf på Herlev Hospital, kalder de nye CT-scannere for ”Det fineste af det fineste inden for CT-teknologi”.

I første omgang tilbydes CT-scanningen fra 1. november til kritiske patienter med diffuse alvorlige symptomer eller akutte smerter i maven. For eksempel hvis der er mistanke om mavesår, tarmslyng eller ophævet gennemblødning i tarmen.

Læs også: Lægerne på Herlev Hospital har stor gavn af deres kunstige kollega 

Men CT-scanningen skal fremover kunne bruges på alle kritisk syge patienter med ’indre traumer’, fremgår det af en pressemeddelelse fra Herlev Hospital. Det kan eksempelvis være blodpropper, hjerneblødninger, lungebetændelse, eller kræft.

Hvad er en CT-scanner

    – En ”CT-scanning” er en røntgenundersøgelse af hele kroppen, der giver et meget detaljeret billede af kroppens indre organer og væv.
    – Herlev og Gentofte Hospital har en af landets største Radiologiske Afdelinger (røntgenafdelinger).
    – I 2011 stod CT-scanningerne for 19,5% af alle røntgenundersøgelser landet.

Kan scanne en brystkasse på under et sekund

CT-scannerne kan skanne en brystkasse på under et sekund, og en hel menneskekrop på ned til 10 minutter. Men selvom scanneren foretager flere undersøgelser på en gang, bruger den ikke en højere dosis røntgenstråling.

Læs også: Krammebamser skaber tryghed på danske hospitaler 

Den hurtige scanningstid betyder, at det samlede forløb, fra når patienten ankommer med ambulancen, til de har fået stillet en præcis diagnose, i mange tilfælde kan gøres på under én time, siger ledende overradiograf på Herlev Hospital, Jakob Westergaard Poulsen. Når scanningen går hurtigere og diagnosen bliver mere præcis, kan de akutte patienter hurtigere komme i den rette behandling. Ifølge Herlev Hospitals pressemeddelelse, kan det ende med at redde menneskeliv.

Hospitalets nysgerrighed støttes af politikerne

De nye CT-scannere har hver kostet et tocifret millionbeløb, som er henholdsvis betalt af Region Hovedstaden og doneret af AP Møller-fonden. Donationen fra AP Møller-fonden lød på 17,5 mio. kroner, hvoraf størstedelen har finansieret den ene scanner. Men selvom apparaterne er dyre, bakker regionsrådet op om investeringen. Her ser man frem til, at de nye scannere kan hjælpe patienterne med at komme hurtigere igennem systemet:

– Med de nye scannere kan vi forkorte ventetiden for patienterne. Vi kan sende, de patienter der skal behandles hurtigere, ud på de rigtige afdelinger og sende de raske patienter hurtigt hjem igen, siger regionsrådsmedlem fra Radikale, Karen Friis Bach.

Resten af regionen kigger da også med, når Herlev Hospitals nye apparater tages i brug. Ifølge ledende overradiolog, Jakob Westergaard Poulsen, er det ikke tilfældigt, at de nye scannere er havnet på Herlev Hospital, hvor man nu har 5 CT-scannere i alt:

– Nu vil jeg jo nødigt prale, men det er fordi, at vi har været fremsynede. Vi har haft en nysgerrighed på de muligheder teknikken tilbyder, som der ikke har været på så mange andre hospitaler, siger han.