Nyt advarselsskilt skal beskytte odderne

Dette advarselsskilt er opført ved Hagebro for at mindske antallet af oddere, der bliver dræbt i trafikken. Foto: Vejdirektoratet
Dette advarselsskilt er opført ved Hagebro for at mindske antallet af oddere, der bliver dræbt i trafikken.
Foto: Vejdirektoratet

Vejdirektoratet tester et nyt advarselsskilt, som skal sænke antallet af oddere, der dør i trafikken. Indtil videre kan man kun finde det nye skilt i Hagebro ved Skive. Vejdirektoratet håber, at skiltet vil få bilisterne til at sænke farten, og at det vil mindske antallet af dræbte oddere, skriver de i en pressemeddelelse.

Biolog hos Danmarks Naturfredningsforening, Bo Håkansson, understreger, at det er et problem, at mange oddere bliver dræbt i trafikken. Han er dog ikke sikker på, at det nye advarselsskilt er den rigtige løsning.

– Jeg tvivler på, at det vil have den rette effekt på lang sigt. Der har igennem tiden været mange overvejelser, om det hjælper med skiltene. Man har dårlig erfaringer med andre arter, rovdyr for eksempel. Skiltene virker simpelthen ikke. Når de har stået der i en uge, så tager folk dem ikke alvorligt mere. Det samme kunne man nok frygte for det her skilt, siger han.

Bo Håkansson mener, at der skal andre tiltag til for at undgå, at odderne bliver kørt over. Han mener, at faunapassager, som for eksempel en tunnel, vil give odderne gode muligheder for at bevæge sig rundt uden at skulle krydse vejen. Ellers foreslår biologen, at der skal lys i advarselsskiltene, så det bliver tydeligt for bilisterne, at de skal være særligt opmærksomme i området.

Fakta om odderen

  • Odderen lever ved vådområder, men færdes også på land
  • Den spiser næsten kun fisk, og en voksen odder skal have ca. et kilo fisk om dagen.
  • Odderen er mest aktiv om natten.
  • Odderen er totalfredet, men ikke truet.
  • Der er flest oddere i Jylland, mens der næsten ingen er på Sjælland.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

Opmærksomhed på oddere

Vejdirektoratet har arbejdet sammen med Det Danske Odderinstitut i udviklingen af det nye advarselsskilt. Formanden for Det Danske Odderinstituet, Jane Nordstrand, forklarer, at man ikke ved, om skiltet vil have nogen effekt.

– Det kan i hvert fald ikke skade. Det kan også give bilisterne viden om, at der er oddere i området, siger hun.

Jane Nordstrand roser Vejdirektoratet og Trafikministeriet for at tage initiativ til advarselsskiltet. Arbejdet med skiltet gik i gang allerede i år 2002, men blev dengang skudt ned af en politiker i byrådet i Viborg. Nu er advarselsskiltet altså blevet en realitet efter et års forhandlinger med Vejdirektoratet. Jane Nordstrand håber på, at skiltet vil blive opført andre steder i landet.

– Jeg tvivler på, at det vil have den rette effekt på lang sigt. Der har igennem tiden været mange overvejelser, om det hjælper med skiltene. Man har dårlig erfaringer med andre arter, rovdyr for eksempel. Skiltene virker simpelthen ikke. Når de har stået der i en uge, tager folk dem ikke alvorligt mere. Det samme kunne man nok frygte for det her skilt
Bo Håkansson, Biolog hos Danmarks Naturfredningsforening

Forpligtet til at beskytte

Biologen Bo Håkansson forklarer, at Danmark er forpligtet til at beskytte odderen på grund af EU’s beskyttelsesdirektiv, og fordi odderen er en fredet dyreart.

– En af forpligtelserne er faktisk, at man skal mindske omfanget af utilsigtede drab. Det kunne være påkørsler. Der er en forpligtigelse til at gøre noget her, netop fordi der er så mange, der bliver kørt ned, siger han.

Jane Nordstrand pointerer også, at det er vigtigt at have fokus på at beskytte odderen.

– Vi er meget forpligtede til at beskytte odderen. Det er også derfor, jeg ikke synes, at det er ligemeget, hvordan vi forvalter odderen. Det er ikke ligegyldigt, hvordan man går ud til offentligheden og fortæller, siger hun.