Nyt forskningsprojekt: Mysterium bag ufrivillige aborter skal opklares

Hver fjerde af alle bekræftede graviditeter ender i ufrivillig abort. (Foto: Isan, Flickr)

Drømmen om at få et barn går i stykker for talrige kvinder og par hver eneste dag, når de aborterer ufrivilligt. Hver fjerde af alle bekræftede graviditeter ender i ufrivillige aborter og til trods for problemets omfangsrige størrelse, findes der stadig ikke en entydig årsag til fænomenet.

En bestemt sammensætning af mikroorganismer i kroppen kan være en del af forklaringen på, hvorfor adskillige kvinder får ufrivillige aborter gentagne gange. Om det er tilfældet undersøges nu i et nyt projekt på den nationale Enhed for Gentagne Graviditetstab på Rigshospitalet. Læge og ph.d.-studerende, Maria Christine Krog, er med på projektet og forklarer, at sammenhængen mellem mikroorganismer og immunsystemet kan være roden til problemet.

Så stort er problemet

  • Hver fjerde af alle bekræftede graviditeter ender i ufrivillige aborter.
  • Over halvdelen af de henviste par til Enheden for Gentagne Graviditetstab på Rigshospitalet har ikke en entydig årsag til de gentagne ufrivillige aborter
  • En tredjedel af alle henviste par får aldrig et barn, med de behandlingsmuligheder, som findes i dag.

Kilde: Maria Christine Krog m.fl.: “Gentagne Graviditetstab”, artikel publiceret i Ugeskrift for Læger, april 2017

– Vi undersøger sammenhængen mellem mikroorganismer i kroppen, og hvordan de er med til at regulere vores immunsystem. Vi har startet projektet, fordi vi tidligere i studiet har fundet, at nogle af vores patienter har et problem med deres immunsystem, så de afstøder raske fostre. Lidt ligesom man kan afstøde transplanterede organer, siger Maria Christine Krog.

Immunsystemet overreagerer

Første del af projektet undersøger sammenhængen mellem forskellige former for prævention og sammensætningen af mikroorganismer hos almindelige, raske kvinder mellem 18 og 40 år. Denne del af undersøgelsen er afsluttet, og resultatet skal bruges til at sammenligne med sammensætningen af mikroorganismer hos kvinder, der har oplevet ufrivillige aborter minimum tre gange i træk. Der er endnu ingen resultater for undersøgelsen, men ifølge Maria Christine Krog håber de at kunne bekræfte en bestemt hypotese.

– Vi håber at kunne finde en profil af mikroorganismer hos de kvinder, der oplever gentagne graviditetstab, så vi måske kan forstå immunsystemet bedre og få bedre behandlingsmuligheder. Derved kan vi måske i fremtiden forhindre immunsystemet i at overreagere og afstøde et foster, siger Maria Christine Krog.

Læs også: Dansk barnløshed er næststørst i Norden

Det er frygteligt at opleve gentagne, ufrivillige aborter

For de som oplever det, kan gentagne, ufrivillige aborter være en enorm sorg, og emnet bør i højere grad sættes på dagsordenen, mener Maria Christine Krog.

– Gentagne graviditetstab er mere udbredt end man skulle tro, og det er stadig meget tabubelagt. Folk taler sjældent om det. Det er enormt hårdt for patienterne at gennemgå de mange tab, og oveni det går de ofte helt alene med det, siger hun.

Netop den tabubelagte tilgang til emnet kender formand for Foreningen for Gentagne Ufrivillige Aborter (FUGA), Maibrit Baagøe Schmidt, alt til.

– Det er frygteligt, jeg har selv prøvet det. Man står både i en personlig krise og må derudover også kæmpe med arbejde. Man melder jo ikke  ud, at man prøver at blive gravid, og så skal man prøve at skjule årsagen der. Man får heller ikke rigtig nogen opbakning fra lægesystemet, der får man bare sådan en ”op på hesten igen”, så der er ikke rigtig nogen støtte at hente nogle steder, siger hun.

Læs også: Valentina aborterede ufrivilligt 10 gange: Uvisheden er det mest frustrerende

Tabu skal aflives

Den tabuiserede tilgang til emnet bør aflives, og det er netop målet med foreningen, fortæller Maibrit Baagøe Schmidt.

– Foreningen skal være et sted, hvor man har mulighed for at møde ligesindende. Der er så mange, der prøver det. Så vi gør, hvad vi kan, for at få noget mere åbenhed, siger hun.

Projektets resultater er klar i løbet af 2019.

Sådan gjorde vi: Journalisten hørte i efteråret 2017 om et forskningsprojekt, der ville undersøge sammenhængen mellem forskellige former for prævention og fertilitet. Efter at have taget kontakt til de medvirkende på projektet, viste det sig at ovenstående undersøgelse var et delelement til et større projekt, der skulle undersøge årsagerne til ufrivillige aborter og heraf opstod artiklen. Alle kilderne blev interviewet over telefon.

Rubrikken er opdateret d. 16. Marts 2018.