Nyt skole- og familieprogram på CPH:DOX er en stor succes

CPH:DOX på Bremen Teater

– Det har været fantastisk at opleve, at både skole- og familieprogrammet så hurtigt har genereret en masse handlekraft, især blandt undervisere, der har været med til at udvikle både filmprogram og undervisningsmaterialer, siger Marie Ørbæk Christensen, projektleder for CPH:DOX for børn og unge. For første gang i år henvender CPH:DOX sig også til skolebørn i folkeskolen.

Skoleprogrammet blev booket i forvejen, hvor 10.000 billetter blev forudbestilt inden start. Til familieprogrammet, som er et tilbud til børn og forældre, er der udsolgt ved nogle visninger, men der er stadig billetter til salg, ikke mindst til sidste weekend med familievisninger. CPH:DOX forventer dog stadig flere gæster.

LÆS OGSÅ: CPH:DOX satser på film til børn og unge

Siden 2009 har CPH:DOX haft et skoleprogram målrettet gymnasier. Et af de gymnasier, som har gjort brug af programmet, er Det Fri Gymnasium i København. De bruger for tredje år i træk dokumentarfilmfestivalen. Gymnasiet havde booket hele salen, sådan at hele skolen kunne se den sammen. CPH:DOX har modtaget flere henvendelser som disse, hvor et helt gymnasium ønsker at booke en forevisning sammen.

Anders Dahl, underviser i Dansk og Mediefag på Det Fri Gymnasium, fortæller at han oplever det som en god mulighed for at inddrage dokumentarfilm som supplement til undervisningen. Det Fri Gymnasium var inde og se ”The Unforgiven”, en dokumentarfilm om en dømt krigsforbryder og hans forhold til sine forbrydelser.

– Det er relevant for undervisningen, og jeg tror, eleverne synes, det er interessant. Her er fag som filosofi, psykologi og historie jo relevante i forhold til at have set denne film, siger Anders Dahl.

Temaer for både børn og forældre
Det er helt nyt i år med et skoleprogram rettet mod mindre klasser. Responsen på de temaer, som det øvrige familie- og skoleprogram sætter fokus på, har været enormt god. Det er seriøse og alvorlige emner, såsom digital dannelse og angst hos børn, der bliver belyst.

– Man kan mærke, at emnernes alvorlighed og aktualitet trækker. Det taler både til forældre og børn. Vi glæder os til næste lørdag den 25. marts, hvor vi viser ”Mor, jeg er bange”, der handler om sensitive børn og om at håndtere angst i familien. Den er både for børn og forældre. Bagefter bliver den fuldt op af to psykologer, som også medvirker i filmen, som tager fat i emnerne. Et oplæg som inddrager både forældre og børn i en konstruktiv dialog, siger Marie Ørbæk Christensen.

Et andet tema er digital dannelse, som er faldet i virkelig god jord ifølge Marie Ørbæk Christensen. Dokumentargenren tilbyder et godt udgangspunkt for de samtaler, der ellers kan skille voksne og børn ad, såsom børns onlineadfærd. Især når samtalen er baseret på en fælles oplevelse, med en stærk dokumentarisk fortælling, enten med familien eller skolen, mener hun.

CPH:DOX slutter den 26. marts 2017.