Økonomisk fordel får flere kvinder til at donere æg

Barnløse får hurtigere donoræg med nye regler Foto: Pixabay
Barnløse får hurtigere donoræg med nye regler
Foto: Pixabay

Ægbankerne får flere og flere æg. Det sidste halve år har flere kvinder nemlig valgt at donere æg. Den nye lovgivning betyder, at kvinder får 7.000 kr. for et æg, og det har sat gang lysten til donere. Det er en klar tendens, som de mærker på Dansk Fertilitetscenter i København.

– Siden juni har vi oplevet en tidobling i antallet af henvendelser fra kvinder, som ønsker at donere æg, siger Ursula Bentin-Ley, som er klinikchef på Dansk Fertilitetscenter. Hun understreger dog, at klinikken stadig har barnløse kvinder, som venter på æg.

– Vi får høvlet ventelisterne ned. Før den nye lovgivning skulle parrene vente op til flere år for at få et æg. I dag har vi en venteliste 3-4 måneder
Ursula Bentin-Ley, Klinikchef, Dansk Fertilitetscenter

7.000 kr. per æg giver kortere ventelister

Ægdonation er en længere proces med hormonbehandling, derfor valgte en bred vifte af partier at ændre lovgivningen. Partierne Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Konservative satte beløbet fra 2.400 kr. for et æg op til det nuværende beløb på 7.000 kr. Og det har haft en stor betydning for ventelisterne hos ægbankerne.

Før den nye lovgivning fik Dansk Fertilitetscenter ganske få henvendelser fra kvinder som ønskede at donere æg. De havde omkring 5 henvendelser årligt. Derfor kunne de ikke følge med den stigende efterspørgsel, fra barnløse som ønskede at blive gravide med donoræg. Det har den nye lov dog sat en stopper for.

– Vi får høvlet ventelisterne ned. Før den nye lovgivning skulle parrene vente op til flere år for at få et æg. I dag har vi en venteliste 3-4 måneder, fortæller Ursula Bentin-Ley.

Den samme oplevelse har de hos Copenhagen Fertility Center, som skriver på deres hjemmeside, at de har oplevet så stor interesse for ægdonation, at de helt har slettet ventelisten til æg.

Læs også: mænds fertilitet styrtdykker også med alderen

Stadig ikke kortere ventelister i det offentlige

Det er ikke kun de private klinikker kvinderne henvender sig til. Det offentlige kan også mærke en stor forskel. Langt flere kvinder har efter den nye lovgivning doneret æg til Rigshospitalet fortæller Søren Ziebe, som er klinikchef på Rigshospitalets fertilitetsafdeling.

– Der er markant flere kvinder, som ønsker at donere æg efter den nye lovgivning. Det er dog svært at sige præcist hvor mange, men jeg oplever det som en klar tendens, siger Søren Ziebe

De mange nye æg har dog ikke haft helt lige så stor effekt på ventelisterne i det offentlige som på de private klinikker.

– Der har været en meget meget lang ventetid for barnløse som ønsker et æg. Det er dog stadigvæk lange ventelister. Vi mangler stadig bevillingerne, så vi kan behandle flere og udbetale de 7.000 kr. Derfor har det endnu ikke haft så stor effekt på ventelisterne i det offentlige, fortæller Søren Ziebe. Han regner dog med at bevillingerne snart kommer og det offentlige kan behandle flere barnløse og nedsætte deres venteliste.

Læs også:Fertilitetslæge for meget insulin i blodet er årsag til barnløshed