Øerne har den største valgdeltagelse

Læsø Kommune var ved sidste kommunalvalg den kommune med den højeste stemmeprocent. Foto: Frank Sørensen, Jkelloggs.dk
Læsø Kommune var ved sidste kommunalvalg den kommune med den højeste stemmeprocent.
Foto: Frank Sørensen, Jkelloggs.dk

81.8 procent. Så høj var valgdeltagelsen i Læsø Kommune i 2009. Dette var den allerhøjeste stemmeprocent i hele landet, skarpt forfulgt af Fanø, Ærø og Samsø. Københavns Kommune havde til sammenligning en stemmeprocent på 54.4. Thomas W. Olsen(Læsø-Listen), borgmester i Læsø Kommune, mener at det blandt andet kan skyldes, at kommunen er meget tættere på borgerne:

– Valgdeltagelsen i år, tror jeg, kommer til at være lige så høj som den plejer. Kommunalvalg er stort her på Læsø, særligt fordi vi som politikere er tættere på borgerne end i de større kommuner. Det er en svær opgave at tage svære beslutninger i en lille kommune. Når jeg tager en beslutning, så ved jeg helt specifikt, hvem det går ud over, eller hvem der skal fyres. Helt ned til fornavn. Det er ikke altid lige nemt, siger han.

Møder vælgerne i Brugsen

Den næst højeste stemmeprocent kunne findes i Fanø Kommune. Her peger viceborgmester Lone Müller Sigaard (V) blandt andet på et højt uddannelsesniveau som årsag:

Fakta om ø-kommunerne

    • Læsø Kommune havde i 2009 den højeste stemmeprocent af alle landets kommuner med 81.8 procent
    •  Læsø er den kommune i Danmark, der har den største andel af borgere over 65 år, og er ligeledes den kommune med lavest antal personer under 18 år
    • Borgmester Thomas W. Olsen fik 134 personlige stemmer i 2009. Det svarer til ca. 10 procent af borgerne Over de seneste ti år er antallet af beskæftigede med en videregående uddannelse på Læsø steget med 6 personer
    • 6 ud af 10 der har været ung på Fanø er i gang, eller har taget en videregående uddannelse

kilde: Danmarks statistik

– Den høje stemmeprocent her på øen afspejler sig i vores demokrati og uddannelsesniveau.  Det tror jeg, blandt andet, har en indflydelse på den høje valgdeltagelse. Og så selvfølgelig også det faktum, at vi er en meget lille kommune. Vi møder jo vores vælgere nede i den lokale Super-Brugsen, siger hun.

Læs også: “Vanvittigt at ikke-dansktalende kan stemme”

Yosef Bhatti, adjunkt ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, bekræfter at der er nogle andre mekanismer på spil end i større kommuner:
– Det er velkendt, at de små områder har højere valgdeltagelse. Der er nogle sociale mekanismer, som der ikke er i de større kommuner. Folk ved jo, hvad naboen stemmer. Desuden ved vi, at der er en sammenhæng mellem uddannelsesniveau og valgdeltagelse, og det kan man heller ikke udelukke i den her situation. Hvorfor det så er anderledes på Læsø er svært at sige, siger han.