Over 30.000 flere solgte fisketegn i år: Lystfiskeri er mere populært end nogensinde før

Lørdag d. 31 oktober dystede 300 lystfiskere til Havnecup ved Københavns Havn. Deltagerne kæmper om at fange den længste torsk. Foto: Andreas Findling-Rottem

Ved Københavns bedste fiskepladser står lystfiskere i disse måneder skulder ved skulder. Lynetteholmen, Orientkaj, Langelinie og Sluseholmen er nogle af de mest populære fiskesteder for det stigende antal lystfiskere, der kommer fra Københavnsområdet. Torsk, sild, makrel, fladfisk og enkelte havørreder er det, der fanges mest af.

Tal fra Fiskeristyrelsen viser, at der er blevet indløst 146.007 helårsfisketegn i perioden fra 1. januar til slut august i år. Det er en stigning på 27% procent i forhold til samme periode sidste år.

I Danmarks Sportsfiskerforbund er man glade for udviklingen. Den har også kunne mærkes til årets Havnecup, som afholdes ved Københavns Havn i dag. Til havnecuppen dyster årets deltagere om at fange dagens længste torsk.

– Vi ser en markant stigende tendens inden for lystfiskeri. Der er mange flere, der dyrker det på landsplan, og det gælder også her i København, fortæller Andreas Findling-Rottem, kommunikationsmedarbejder for Danmarks Sportsfiskerforbund.

Det har betydet, at Havnecup har set en fordobling i antallet af deltagere – fra 75 til 150 det foregående år og i år runder konkurrencen 300 deltagende.

Der er ro, selvom man er i byen. Det er ligesom at være i sommerhus, når jeg står herude og fisker
Agatha Friis, deltager i årets Havnecup

Konkurrencen bliver i år afholdt på en lidt anden måde end de forrige år.

– Vi kan jo ikke mødes alle sammen. Vi har derfor lavet det som en digital konkurrence, hvor folk sender et billede af deres torsk og et målebånd. Så tager vi ud og kontrolmåler nogle af fiskene og kommer også til at måle de tre største fisk, fortæller Andreas Findling-Rottem, der er medarrangør af Havnecup.

Han får løbende billeder af de flotte fangster tilsendt. I skrivende stund ser det ud til at blive en 67,5 cm stor torsk fanget ved Langelinie, der løber med sejren. Vinderne kan se frem til en lille hemmelig præmieoverrækkelse et sted i København, så de på den måde overholder forsamlingsforbuddet.

Læs også: »Fiskene er næsten helt terapeutiske«

I landets grejbutikker kan den stigende interesse for lystfiskeriet også mærkes. Blandt stænger, fiskehjul og blink i hidsige, strålende farver står Yunus Rosenzweig. Han arbejder i Jagt og Fiskerimagasinet og kan mærke den voksende interesse for lystfiskeriet i København.

– Jeg sælger nye begynder-fiskesæt stort set hver dag. Det har boomet fuldstændig under corona, hvor der helt sikkert kom en masse nye lystfiskere til, fortæller han.

Om lystfiskeri

  • Der er pr. 30. august 2020 udstedt 146.007 helårsfisketegn
  • Et årsfisketegn koster 185 kroner og kan erhverves her
  • Vandet i Københavns Havn er rent nok til, at man kan spise langt de fleste fisk, der lever her.
  • På grund af sedimenter med kviksølv frarådes det, at man spiser fladfisk og andre bundlevende fisk fra havnen.
  • Nyeste kort over lovlige fiskepladser fra Fiskeristyrelsen findes her

Kilde: Fiskeristyrelsen.dk

Fra hav-til-mav

Den øgede interesse for fiskeriet kan forklares med coronapandemien, hvor folk har haft mere tid, og hvor dele af kultur- og fritidslivet har været lukket ned eller begrænset.

Men der er også andre faktorer, der spiller ind. Andreas Findling-Rottem forklarer, at der før corona var et godt udgangspunkt for lystfiskeri:

– Der er allerede en tendens til, at man gerne vil ud i naturen. Folk sanker, og man taler om at spise fra jord-til-bord eller i vores tilfælde fra hav-til-mav’, siger han.

Læs også: Fisk er vilde med havmøller

Agatha Friis er en af dem, der prøver at få en torsk på krogen i dag. Hun står foran Skuespilhuset i København og er en af dem, der har fået øjnene op for havnefiskeriet under corona-krisen. Der har endnu ikke været bid, men det lader ikke til, at det er det vigtigste for Agatha, eller de mange andre deltagere, jeg har snakket med.

– Der er ro, selvom man er i byen. Det er ligesom at være i sommerhus, når jeg står herude og fisker, fortæller Agatha Friis smilende.

Til Havnecuppen er der ekstraordinært åbnet op for fiskeriet i det inderste af Københavns Havn. Interessen for fiskeriet i havnen betyder, at man nogle dage står tæt på de gode fiskepladser.

Derfor er Danmarks Sportsfiskerforbund i dialog med By og Havn om at få åbnet op, så mere af havnen bliver lovlig at benytte for fiskerne og håber at det kan blive muligt allerede i 2021.

Sådan gjorde vi:

Jeg har med egne øjne set, at der er rigtig mange lystfiskere i de danske havne og ved kysterne. Derfor kontaktede jeg Fiskeristyrelsen og bad om at få de nyeste tal på antallet af udstedte fisketegn. Alle kilder er interviewet under selve Havnecuppen.

One Response to "Over 30.000 flere solgte fisketegn i år: Lystfiskeri er mere populært end nogensinde før"