Overblik: Krig og kriser påvirker antallet af fødsler

I år 2015 har danskerne for andet år i træk født flere børn. Foto: Wikipedia, den frie encyklopedi
I år 2015 har danskerne for andet år i træk født flere børn.
Foto: Wikipedia

I år 2015 fødte danskerne for andet år i træk flere børn efter et fald i 2013. Men når man ser på de sidste 100 år, så har der været endnu større udsving i fødselstallet, også kaldet fertilitetsraten.

Professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, Bent Greve, fortæller, at der er forskellige grunde til, hvorfor vi føder flere eller færre børn.

– Noget, der kan påvirke fertiliteten er bekymringen for, om man har en god økonomi, og om man har et job. Det vil sige, om man kan give sine børn en god opvækst. Derudover, så kan fertiliteten godt gå lidt op og ned fra år til år, fordi det gudskelov ikke er fuldstændig planlagt for alle, hvordan de skal have børn, siger han.

Med de fertilitetsrater vi har nu, så er det sådan, at befolkningstallet vil falde, hvis der ikke kommer indvandring og immigration til landet.
Professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, Bent Greve

En usikker politisk situation kan også få nogle til at udskyde at få børn, fortæller Bent Greve. Derfor har der ofte været store udsving i antallet af fødsler omkring en krigsperiode. Det kan man se både i årene omkring 1. verdenskrig og 2. verdenskrig, hvor antallet af fødte børn stiger, når krigen slutter.

– Der kommer en tro på, at tingene kan fungere. Man taler stadig om det store efterkrigsboom af børn. Man tør at få børn igen. Der kommer en tro på, at det er en verden, som børnene kan vokse op i, forklarer Bent Greve.

Læs også: Stor forskel på hjemmefødsler i Norden

Vi reproducerer ikke os selv 

Selvom danskerne de sidste to år er begyndt at føde flere børn, så er det stadig for lidt, forklarer Bent Greve.

– Med de fertilitetsrater vi har nu, så er det sådan, at befolkningstallet vil falde, hvis der ikke kommer indvandring og immigration til landet. Man skal nemlig have en fertilitetsrate på 2,9, for man reproducerer sig selv, og det har vi i øjeblikket ikke. Hvis vi ikke får en indvandring til landet, så vil befolkningstallet på sigt begynde at falde, siger Bent Greve.

Læs også: Pressede fødegange får flere sjællandske kvinder til at føde hjemme

Hvis danskerne fortsætter med at føde for få børn, så bliver samfundet i gennemsnit ældre. Det betyder blandt andet, at der ikke kommer den nødvendige fornyelse på arbejdsmarkedet, forklarer Bent Greve.

Du kan få et overblik over antallet af fødsler de sidste 100 år i tidslinjen nedenunder.