Partikel mistænkes for at ligne asbest

labNanoteknologi har de seneste år fået indtog i industrien. Kulstofnanorør er et af disse nye stoffer, som blandt andet bliver brugt i byggebranchen. Men der er en bagside af medaljonen. Stoffet er nemlig mistænkt for at have samme effekt som asbest.

Petra Jackson, forsker på det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, er medforfatter på en række videnskabelige artikler, der tyder på, at stoffet er usundt for mennesker

-Vi ved at indånding af asbest kan føre til lungefibrose og andre lungerelaterede sygdomme, heriblandt lungekræft. . Vi frygter at kulstof-nanorør kan have samme effekt fordi de er som asbest er tynde, lange og meget svære at nedbryde, siger hun.

Udbredt i udlandet

Stoffet bliver især brugt i udlandet til fremstilling af byggematerialer fordi det er et meget let og stærkt materiale. Hvor mange der nu benytter sig af nanopartiklerne i Danmark er uvist:

Fakta om asbest

  • 1927 kom de første medicinske beskrivelser af asbestose, og hypotese om, at der var tale om asbestfibre i lungerne.
  • I 1935 rejste undersøgelser i England og USA mistanke om en sammenhæng mellem lungekræft og udsættelse for asbest.
  • I 1972 begyndte man i Danmark at lovgive om asbest.
  • I 1973 konkluderede WHO´s internationale kræftforskningscenter, IARC, at der var tilstrækkeligt med dokumentation til at fastslå, at asbest er kræftfremkaldende for mennesker

Kilde: Kræftens bekæmpelse


-Lige nu er det svært at få nogle tal på, hvor mange der i Danmark benytter sig af partiklerne, men vi ved fra udlandet, at rørene blandt andet bliver brugt i byggeindustrien, fordi det blandt andet kan gøre beton stærkere og lettere. Også i elektronik på grund af den gode ladningsevne. Også sportsudstyr, flyvemaskiner og plastudstyr. Det giver som sagt et meget stærkt og let materiale.

Læs også: Dit spyt beskytter mod huller i tænderne

Gravide – pas på

Studier på mus har vist, at partiklerne kan have en indirekte effekt på fostre:

-Det er ikke sundt for gravide mødre, fordi det påvirker hormonsystemet. Der er ingen direkte sammenhæng, fordi partiklerne har svært ved at bevæge sig fra lungerne og ud i kroppen. Der kan dog opstå systematisk betændelse i fostret som konsekvens af partiklerne, siger hun.