Patientforening: Træthedssyndrom fejlbehandles i Danmark

ME Foreningen kritiserer sundhedsstyrelsens behandling af patienter med kronisk træthedssyndrom.
Foto: Carlos Ebert, Flickr

Fysisk udmattelse, energisvigt og træthed lyder genkendeligt for alle. Men for nogle mennesker er følelsen så udtalt og vedvarende, at det hæmmer hverdagen. Det kaldes ME-træthedssyndrom og er en sygdom, der ifølge Sundhedsstyrelsen kræver behandling.

Hvad er ME?

    • ME står for myalgisk encephalopathi, men kendes også i daglig tale som kronisk træthedssyndrom.
    • Symptomer på ME er en unormal følelse af energisvigt og træthed af over 6 måneders varighed, som hæmmer ens dagligdag.
    • Sygdommen kræver behandling og kan ikke helbredes med hvile.

Kilde: Sundhed.dk

Men sygdommen behandles forkert i Danmark, mener ME Foreningen. Patientforeningen påpeger, at sundhedsvæsenet ikke betragter ME som en selvstændig diagnose.

Læs også: TV: Fejlbehandling i fire år efterlod Stine med kroniske smerter

– I det danske sundhedssystem har man placeret ME under forskningsbegrebet ”funktionel lidelse”. Det giver dem en fejlbehandling i form af træning og terapi, som er noget ME-patienter ikke tåler, siger Cathrine Engsig, der er næstformand i ME Foreningen.

Funktionelle lidelser er en samlebetegnelse, man bruger om sygdomme, der ikke kan tilskrives en anden kendt diagnose.

Cathrine Engsig efterspørger mere viden om sygdommen i Danmark, som 14.000 danskere ifølge ME Foreningens estimat lider af.

– Vi håber, at sundhedsministeren får øjnene op for, at Danmark går den modsatte retning, når det gælder behandling og viden om ME, siger Cathrine Engsig.

Forespørgsel til ministeren

Liselott Blixt (DF) støtter patienternes kritik. Hun mener ikke, at det danske sundhedsvæsen anerkender ME, som den sygdom, det er.

Derfor har hun og tre andre medlemmer fra Dansk Folkeparti rettet en forespørgsel til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om ME. De vil vide, hvilke initiativer regeringen påtænker at iværksætte for personer med ME-træthedssyndrom.

– Vi ønsker, at man anerkender ME som en diagnose, og at man får det tilknyttet en afdeling, der ikke er psykiatrisk. Vi ønsker også, at man får indsamlet mere viden om sygdommen.

Mangel på viden

Hos Sundhedsstyrelsen erkender specialkonsulent Mikkel Bruun Pedersen, at man mangler viden om ME.

– Behandling af patienter med kronisk træthed og andre funktionelle lidelser er varierende på tværs af landet og mangelfuld mange steder. Der mangler generelt viden om behandling af sygdommen i sundhedsvæsenet, siger Mikkel Bruun Pedersen.

Han er bekendt med kritikken fra ME Foreningen om, at man fejlbehandler ME ved at betragte sygdommen som en funktionel lidelse.

– Her i Sundhedsstyrelsen har vi gennemgået den videnskabelige litteratur på området og fundet, at der er evidens for, at fysisk træning og kognitiv terapi har en positiv effekt, siger han.

Mikkel Bruun Pedersen understreger, at behandling af kronisk træthedssyndrom altid skal være individuelt tilpasset.

Forespørgselsdebatten finder sted den 12. marts 2019.

7 Responses to "Patientforening: Træthedssyndrom fejlbehandles i Danmark"