Politi om kystbanekontrol: Vi fanger altid nogle

Politiet bruger kystbanetogene til at kontrollere, om der rejser asylansøgere illegalt ind i Danmark. 

Politiet bruger kystbanetogene til at kontrollere, om der rejser asylansøgere illegalt ind i Danmark. 

Mens politikerne diskuterer og venter på, at bureaukratiet ruller sig ud for at de rette personer kan svare på, om det er i orden, at politiet kontrollerer asylansøgeres pas mellem Sverige og Danmark, sker der noget hos politiet.  

Gevinst hver gang

Kontrollen i togene mellem Danmark og Sverige er effektiv. Der er ifølge vicepolitiinspektøren i Tårnby, Kaj Lykke Majlund, god grund til, at politiet laver kontrol, når de har mistanke om, at asylansøgere rejser illegalt, fordi problemet er ret udbredt. 

»Vi fanger nogle hver eneste gang«, siger vicepolitiinspektør i Tårnby Kaj Lykke Majlund.  

»Hvis vi sender et par mand eller tre på toget fra Sverige, så har vi altid en eller to anholdte med, så det er ret omfattende«, siger han. 

Formålet er at få fat i illegale asylansøgere, siger Kaj Lykke Majlund.

»Vi må ikke lave grænsekontrol som sådan, så vi gør det, når vi har nogle konkrete mistanker.» Han oplyser, at det er en form for stikprøvekontrol.

Hvis du tager kystbanetoget, kan du risikere at støde ind i politifolk på jagt efter illegale asylansøgere, som bliver bedt om at vise deres pas. Det er ifølge Ritzau ofte folk med mørk hudfarve, som bliver bedt om at vise pas i togene.

Danmark er med i pasunionen, en union mellem Norge, Sverige, Finland, og Island og Norge, der ikke er med i EU. Det betyder, at statsborgere i disse lande kan rejse frit i landene uden at skulle vise pas. 

Illegale asylansøgere

»Det er typisk asylansøgere, som ikke må forlade Sverige. Det får de jo at vide. De arbejder så illegalt, eller søger i hvert fald til Danmark og tager toget eller bilen over. Det må de ikke, det får de at vide, så snart de søger asyl«, siger Kaj Lykke Majlund. 

»Man skal kunne vise sit danske eller svenske statsborgerskab på stedet«, siger vicepolitikinspektøren. 

Det kan være nok med kørekort, men i visse tilfælde skal der altså et pas til at dokumentere statsborgerskabet, selv om Danmark er med i pasunionen og EU-reglerne for danskere siger, at det er nok med et kørekort. 

Justitsministeren bedt om forklaring

Radikale Venstre synes ikke, at det er en god idé at politiet kontrollerer i togene.  »Det er vi meget kritiske over for. Fordi vi mener ikke, at det er en rimelig handling at diskriminere. Det er jo det man gør«, siger udlændinge- og integrationsordfører for Radikale Venstre, Marianne Jelved.

»Vi mener ikke, at der i lovgivningen er mulighed for at bede om et pas. Det vil vi gerne have, at justitsministeren fortæller os, hvis der er«, siger Marianne Jelved. 

Radikale Venstre afventer justitsminister Lars Barfoeds (C) svar på, om der er grundlag for paskontrollen i togene over Øresund. 

DSB First er ansvarlig for kystbanetogene. På spørgsmålet om, hvordan de forholder sig til sagen, svarer Anneli Eveas, pressechef i DSB First:

»Hvis politiet har brug for vores hjælp, så bistår vi, i den udstrækning, vi kan.«

Læs også

V: Fint at kræve pas af farvede svenskere

Brændende træ forsinker togdriften på Fyn