Politikere: Fantastisk med fokus på hjemløse og alkoholikere

Stemmer på Kanten holdt i går et vælgermøde i Rødovre, og det er noget, som virkelig gør en forskel ifølge de fem politikere, som deltog i debatten.
Stemmer på Kanten holdt i går et vælgermøde i Rødovre, og det er noget, som virkelig gør en forskel ifølge de fem politikere, som deltog i debatten.                       Foto: Astrid Marie Busse Rasmussen

Stemmer på Kanten arbejder op til kommunal- og folketingsvalget med at få social udsatte til at stemme, og det er noget som politikerne virkelig mener rykker. I går var vælgermødet rykket til Rødovre. Her blev de lokale politikere konfronteret med de skæve eksistenser i samfundet, som der ikke normalt bliver hørt i den politiske debat – en befolkningsgruppe hvor kun 32 % stemte ved sidste kommunalvalg. Vælgermødet omhandlede alt lige fra boligsituationen, til overførselsindkomster i stampe og praktikpladser hos kommunen, som aldrig ender i egentlige jobs.

–          Stemmer på Kanten er et rigtig godt projekt, som skaber opmærksomhed om valget, men også om demokratiet. Jeg håber det fortsætter, for det er jo en fantastisk mulighed for at møde sine vælgere, udtalte Jette Louise Petersen, som stiller op for Det Konservative Folkeparti i Rødovre, efter et møde hvor også hun måtte få på puklen af de socialt udsatte.

Fakta om socialt udsatte

  • Socialt udsatte dækker b.la. over kriminelle, psykisk sårbare, alkoholikere og misbrugere, folk med anbragte børn og indvandre uden dansk kundskaber.
  • I 2009 stemte kun 32 % af socialt udsatte til Kommunalvalget, Stemmer på Kantens mål er at hæve procenten til 42 ved valget i år.
  • I Danmark lå den generelle stemmeprocent i 2009 på 64 % i .
  • Valgmødet i går var det første Stemmer på Kanten holdt i Rødovre.
  • Der blev inviteret folk fra det socialt belastede boligområde Kærerne og væresteder som Tremilen og Prærien.
  • Mødet var det 11. af sin slags, og Stemmer på Kanten regner med at gennemføre ti mere inden valget d.19 november.

De socialt udsatte er en flok med markante mærkesager, og der blev både råbt højt og gestikuleret kraftigt imod de fem politikere, som var stillet op til debatten. Tilhørende indeholdt alt fra misbrugere, hjemløse, alkoholikere, forældre med anbragte børn til tørklædeklædte kvinder – med andre ord dem som befinder sig på kanten af samfundet.

–          Hvordan skal vi kunne bo i lejligheder til 8.000, udbrød en herre i en grå og violetstribet sweater under debatten.

Og frustrationen gennemsyrede de fleste spørgsmål, fra en befolkningsgruppe som ofte føler sig glemt og overhørt.

–          Vi gider ikke stemme på jer! I gør jo alligevel ikke noget ved det, udbrød en ilter dame iført créme farvet jakke og perlekæde.

Politik er politik, og en spade er en spade

De voldsomme udråb tog politikerne dog med sig, og der var bred enighed om, at det ikke kun havde været et godt vælgermøde, men at Stemmer på Kanten virkelig rykker.

Vi gider ikke stemme på jer! I gør jo alligevel ikke noget ved det
Råbt under debatten i Rødovre til politikerne

–          Det Zornig har fået gjort er kæmpe stort. Nu er der jo ikke nogen i dette land som kan benægte at der er en gruppe, som vi ikke lytter til. Stemmer på Kanten har virkelig slået nogle huller ind til problemet, og så følger politikerne og medierne efter, udtalte Hans Houmøller, kandidat i Rødovre for Enhedslisten, efter vælgermødet og skuede udover de 60 deltagere, som hastede ud af lokalet med de sidste sodavand fra køleskabet i hænderne.

Houmøller bakkes op af Henrik Kalat, kandidat for Danske Folkeparti i Rødovre, som især hylder mødet og projektets facon.

–          Sproget behøver ikke at være fint. Her kalder man en skovl for en skovl og en spade for en spade.

Ikke bare et mediestunt

Lisbeth Zornig Andersen, initiativtager til Stemmer på Kanten, er ikke i tvivl om, at det mest effektfulde ved Stemmer på kanten har været at give de socialt udsatte et ansigt.

–          Jeg kan mærke at det pæne borgerskab og akademikerne de får øjne op, når de f.eks. ser Stemmer på Kanten på DR. Mange politikere har jo heller aldrig været til en debat møde med socialt udsatte. Det er jo virkelig en øjenåbner for dem, fortæller Zornig.

Stemmer på Kanten har et vejledende mål om at hæve stemmeprocenten med 10 %. Men det kan ikke bare stoppe efter valget, det mener Hans Houmøller.

–          Det kan ikke bare stoppe og så bare have været et flot stunt, siger han.

I sin nuværende form som selvstændig organisation stopper projektet dog d. 20 november.

–          Vi har etableret forening Zornig, og der vil Stemmer på Kanten blive lagt ind under, som vi kan tage frem til de forskellige valg, forklarer Zornig.

Sophie Hæstrup Andersen og Bente Hylleberg deltog også i valgmødet i Rødovre.