Populær realityserie skaber interesse for dragshows i Danmark

På billedet fra venstre ses Harley Queen, Scarletta Jackson, Jostein Woxen, Megan Moore, Tinus De Schunard og Roxy Thyrune. Foto: Christian Krog Bardrum
På billedet fra venstre ses Harley Queen, Scarletta Jackson, Jostein Woxen, Megan Moore, Tinus De Schunard og Roxy Thyrune. Foto: Christian Krog Bardrum

Mænd i dametøj og masser af makeup, der mimer til popmusik, vinder frem i Danmark. Spillestedet Vega har oplevet flere udsolgte dragshow. Rådhuspladsen var propfyldt med drag-entusiaster til Copenhagen Pride. Og mange nye danske drag queens er født. Succesen skyldes i høj grad det populære amerikanske realityprogram Rupaul’s Drag Race, der kan streames på Netflix. Det vurderer Tonny Liljenberg, der er indehaver af eventbureauet Draghouse, der oftets har udsolgte shows.

– Man kan tillægge det program en væsentlig faktor for vores succes. Det har åbnet øjne for drag-verdenen hos mange mennesker, der tidligere ikke ville have købt billetter til vores shows, siger Tonny Liljenberg.

Realityprogam er spækfyldt med drama og satire
Rupaul’s Drag Race er et populært TV-program, hvor et dommerpanel med den berømte drag queen Rupaul i spidsen skal finde USA’s kommende drag-superstjerne.

LÆS OGSÅ: Det amerikanske dragshow RuPaul’s Drag Race rammer Vega

Deltagerne bliver dømt på en række udfordringer, og de to dårligste skal til slut kæmpe for deres overlevelse i programmet ved en såkaldt ”lip sync battle”, hvor den som mimer bedst til popmusikken sikrer sig en plads videre i konkurrencen. Programmet er spækfyldt med drama, satire og med sjove udtryk som ”we’re all born naked and the rest is drag”.

Underholende og befriende
23-årige jurastuderende Christian Scharling er en af dem, der først er begyndt at se dragshows live efter at have stiftet bekendtskab med Rupaul’s Drag Race.

– Jeg vidste ikke, at draguniverset var så sjovt. Det gav mig blod på tanden til at opleve det live, siger Christian Scharling, der også har prøvet at blive hivet op på scenen til et dragshow af Violet Chachki, der er vinder af sidste års udgave af Rupaul’s Drag Race.

LÆS OGSÅ: Realityshow får kulørte drag queens til at indtage Danmark

Programmet kan dog ikke blot underholde, det mener 21-årige Mikkel Grønhøj, der i øjeblikket holder sabbatår. Han er homoseksuel og finder programmet befriende, fordi det giver ham følelsen af at være okay.

– Jeg ser Rupaul’s Drag Race, fordi programmet stiller spørgsmålstegn ved de kønsidealer, vi normalt skal leve op til. Det er utrolig befriende at blive bekræftet i, at vi mennesker er forskellige, og at det er helt okay, siger Mikkel Grønhøj, der også har set dragshows live.

Netflix og Youtube har fanget yngre drag-entusiaster
De seneste år har Draghouse i København oplevet, at et unge finder deres shows interessante. Og forklaringen kan findes hos Youtube og streamingtjenesten Netflix, forklarer Tonny Liljenberg.

– Vi har gæster fra 18 til 60 år. Men vi oplever en klar stigende interesse fra et yngre publikum. Mange af dem har bl.a. set Rupaul’s Drag Race på Netflix eller Youtube og har fundet ud af, hvor underholdende et show kan være.

LÆS OGSÅ: RuPauls Drag Race

Mikkel Grønhøj og Christian Scharling har begge fået øje på realityprogrammet via disse tjenester, som har gjort drag-verden mere tilgængelig for dem.

– Da jeg en dag lå og så en tilfældig tøse-film, foreslog Netflix mig at se Rupaul’s Drag Race, og lige siden har jeg hængt på, siger Christian Scharling.

Både Rupaul’s Drag Race og dragshows i Danmark bliver primært set af LGBT-personer (lesbian, gay, bisexual, and transgender). Det store folkelige gennembrud har drag-verdenen stadig til gode.