Rådhuspladsen forvandler sig til bytte-mekka

Foto: Københavns Kommune
Den 16. april fra kl. 11-17 afholder Københavns Kommune og Sharing Copenhagen byttemarked på Rådhuspladsen. Det sker i forbindelse med Nordisk Byttedag. Foto: Københavns Kommune.

Brugte jeans, gamle brætspil eller læste bøger. Så længe genstandene er i god stand og kan bruges af andre, er det kun fantasien, der sætter grænser, når Rådhuspladsen i dag forvandler sig til et  bytte-mekka.

Markedet afholdes i forbindelse med Nordisk Byttedag, som ønsker at fremme fokus på bæredygtighed, bytning og genbrug.

– Ved at invitere til byttemarked, hvor man kan komme og ”gi’ hvad du kan – tag, hvad du kan bruge”, opfordrer vi alle til at se mulighederne i andres aflagte tøj og ting, siger enhedschef Merete Kristoffersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Sådan fungerer byttemarkedet

  • Medbring, ting, tøj, sko og ting i god stand, som du gerne vil give væk
  • Fordel dine ting i de rigtige kategorier, fx herre-/dametøj, legetøj etc.
  • Gå på opdagelse og find det, du gerne vil have med hjem – gratis

Led i kampagnen »Genbrug er Guld«

Byttemarkedet er en del af Københavns Kommunes kampagne Genbrug er Guld, som har til formål at fremme befolkningens affaldsvaner.

Ifølge Københavns Kommune blev der i 2015 sendt 121.000 tons genanvendeligt affald til forbrænding fra private husholdninger.

Det tal ønsker Københavns Kommune skal falde.

– Arrangementet vil  anslået komme til at koste ca. 100.000 kr. Vi kobler det op på kampagnen Genbrug er Guld, der er en kampagne målrettet københavnerne ift. at sortere affald, så vi kan genanvende dette og derved spare på fremstillingen af nye ressourcer, siger enhedschef Merete Kristoffersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Læs også: TV: APP mod madspild er en kæmpe succes

Hos Miljøstyrelsen bakker man op om forsøget på at forhindre, at genanvendeligt affald ender til forbrænding.

– Vi sparer ressourcer, når vi ikke køber nyt tøj hele tiden. Tøj har sjældent nogen “sidste holdbarhedsdato”. Byttemarkeder kan være en fin måde at forlænge levetiden på tøj. Desuden føder det ind til den dagsorden, som vi ser i den nationale strategi for affaldsforebyggelse, som handler om, at vi skal reducere spild og undgå at værdifulde ressourcer bliver til affald, forklarer AC-tekniker Anne-Mette Lysemose Bendsen fra Miljøstyrelsen.

Et socialt pejlemærke

Rådhuspladsen forvandles ikke blot til et byttemekka i dag.

Københavns Kommune og Sharing Copenhagen samarbejder med en bred vifte af partnere, som bidrager til at gøre arrangementet bæredygtigt både i miljømæssig og social forstand.

–  Vi vil gerne sætte fokus på København som en ansvarlig by, der bruger både materielle og menneskelige ressourcer med omtanke. For at vise ansvarlighed over for produktion af fødevarer, serverer vi smagsprøver på Fairtrade bananer, kaffe og te. Miljøpunkt Indre By stiller op med spirer, som børnene selv kan plante i deres forældres tomme kaffe- eller tekopper, der er biologisk nedbrydelige, siger enhedschef Merete Kristoffersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Læs også: TV: Her kan du bytte dig til gratis ting

Den frivillige forening Det Runde Bord, der formidler gratis overskudsmad via innovative løsninger til en lang række af landets socialt udsatte, kommer også forbi Rådhuspladsen og markerer sit sociale arbejde.

–  Vi er med til at drive arrangementet og ønsker en synlighed omkring vores arbejde. Det Runde Bord samarbejder med Sharing Copenhagen, og det vil vi gerne fortsætte med. Vi stiller selv op med telte fra morgenstunden, serverer mad til de fremmødte og bringer overskudsmaden til de hjemløse, siger direktør fra Det Runde Bord Peter Haugelund.

Læs også: Jeg lever (næsten) gratis

Ønsker du mere viden om, hvordan et byttemarked fungerer, se nedenstående video: