Racisme stortrives på Facebook

10675700_350157778493898_4166051191284343162_n
På Facebook jubles der over druknede flygtninge Foto: Screenshot

Facebooks regelsæt siger at der går en linje mellem humor og seriøsitet, på den måde man taler på hjemmesiden. Der vurderes fra sag til sag, hvad der er i orden og hvad der ikke er.

Jesper Tække, ekspert i sociale medier fra Aarhus universitet, siger at det er et problem, at Facebook ikke lukker grupper som ”Nej – til kriminelle indvandrere og islam”, da de ikke stemmer overens med det sociale medies egne værdier.

Administratoren af gruppen, Mai-Britt Krittenstein, postede i mandags en TV2 artikel på gruppens væg, der handler om en skibsulykke. Den begejstrede administrator lagde linket op med overskriften:

– Så blev weekenden alligevel tålelig

Facebook prøver at finde balancen

Frida Löwengren, som repræsenterer Facebooks PR-bureau i Norden, fortæller hvor svært det kan være for dem at vurdere de sager som folk anmelder.

– Det er bestemt ikke nemt at finde grænsen, det er en kombination af mange ting, blandt andet ytringsfrihed. Vi prøver at finde den rigtige balance, og det kan være en udfordring. Men vi har mange folk til det, som er meget erfarne, siger hun (red).

Forskellen på en ulykke og en katastrofe. Når en båd med muslimer går ned er det en ulykke. Men kan de svømme, ja, så er det en katastrofe.

Mai-Britt Krittenstein er langt fra den eneste som er henrykt over bådulykken. Mange racistiske kommentarer fulgte trop på opslaget:

Trekker Vogt: Der kunne godt have været flere ombord.. Øv

Jan Steen Schiermacher: Forskellen på en ulykke og en katastrofe. Når en båd med muslimer går ned er det en ulykke. Men kan de svømme, ja, så er det en katastrofe.

Minoriteter mødes online

Jesper Tække fortæller at Facebook giver mulighed for et rum, hvor folk med forskellige interesser kan samles. Den geografiske bredde Facebook har, gør det muligt selv for pædofile og racister landet over, at mødes virtuelt, fortæller forskeren.

– Facebook giver rum for minoriteter, hvor de har mulighed for at skabe et forum med ligestillede.

Maj-Britt Krittenstein fortæller hendes gruppe ikke er sjov og ballade:

– Min gruppe er ikke humor, men en gruppe af dybt bekymrede mennesker, tag ikke fejl af det.

Facebook skylder en forklaring

Ole Hoff-Lund, talsmand for Amnesty International, mener at Facebook skylder en forklaring på, hvordan disse hadegrupper vurderes ud fra deres egne retningslinjer.

– De har på siden en klar politik, men er det bare tomme ord, eller er der faktisk handling bag?

Han ærgrer sig over, at en hadefuld gruppe som ”Nej – til kriminelle indvandrere og islam” overhovedet får lov til at eksistere.

– Det er både rigtig trist men også ærgerligt. Det er Facebooks stærke og svage side. Ligesindede kan mødes, men desværre kan det også skabe disse racistiske mødesteder, siger Ole Hoff-Lund.