Racistisk Facebook-gruppe bryder loven uden konsekvenser

Screenshot fra gruppen "Nej - til kriminelle indvandrere og islam"
Racistisk indhold på Facebook er i direkte strid med loven, men der gøres ikke noget ved det. Foto: Screenshot

Meget af indholdet på Facebook-gruppen ”Nej – til kriminelle indvandrere og islam”, som Navisen.dk skrev om onsdag, er i direkte strid med loven. Men det er ifølge Facebooks egne retningslinjer op til Facebook selv, om de vil gøre noget ved det ulovlige indhold.

Læs også: Racisme stortrives på Facebook

Gruppen ”Nej – til kriminelle indvandrere og islam” er fyldt med racistiske og hadefulde kommentarer mod muslimer. Ifølge juraprofessor, Vibeke Borberg fra Københavns Universitet, er det strengt ulovligt ifølge racismeparagraffen (§266b) at udbrede racistiske synspunkter mod en bestemt gruppe af danskere, som i dette tilfælde er muslimer.

Det er et brud på loven, hvis det foregår offentligt og udbredelseskriteriet opfyldes, siger professoren.

– Når der er 6000 medlemmer i en Facebook-gruppe, som i denne her, så er udbredelseskriteriet klart opfyldt.

Humor er okay

Facebook har deres helt eget regelsæt. Der står, at det ikke er tilladt at angribe en gruppe af mennesker, fordi de er af en bestemt etnicitet eller race. Et twist i reglerne er dog, at der skelnes mellem ”seriøs og humoristisk tale”. Modsat den danske lov, så kan Facebook godt leve med racistisk og stødende indhold, hvis det er skrevet i en humoristisk tone.

Frida Löwengren, talsmand for Facebooks PR-bureau i Norden, fortæller, at de arbejder grundigt med anmeldelserne af racistisk karakter, selvom det kan være et svært vurderingsarbejde.

– Det er ikke nemt at finde grænsen, men vi har folk, der arbejder på anmeldelserne hver dag ud fra vores retningslinjer. Vi prøver at finde den rigtige balance, og der tages højde for mange forskellige ting, når sagerne skal vurderes. Men det er rigtigt svært.

Amnesty accepterer ikke racistisk humor

Den omtalte Facebook-gruppe bruger ifølge Ole Hoff-Lund, talsmand for Amnesty international, humor i deres racistiske udtalelser. Han mener dog stadigt, at det er fuldstændigt uacceptabelt.

– Det er synd og skam, at sådanne grupper får lov til at eksistere. Ytringsfriheden er begrænset når det gælder racistiske udtalelser, så sager som denne bør anmeldes til politiet, siger han.

Læs også: Du kan snart være anonym på Facebook

Slapt værdigrundlag

Talsmand fra Rigspolitiet, Thomas Kristensen, siger, at de modtager mange anmeldelser, som de arbejder på. Det er ligegyldigt, om bruddet på racismeparagraffen sker på Facebook, i aviserne eller andre steder så tager politiet det lige seriøst, siger han.

– Vi går efter den enkelte person, der har skrevet noget strafbart, men det er ikke vores arbejde at lukke grupper eller profiler. Det er op til Facebook, fortæller Thomas Kristensen.

Medlemmerne af gruppen ”Nej – til kriminelle indvandrere og islam” er ikke tilbageholdende med at fejre død og ulykke over muslimer. Men selvom der sker en klar overtrædelse af racismeparagraffen i ”…navn”, så har politiet endnu ikke grebet ind – og ligeledes har Facebook heller ikke lukket gruppen trods grove overtrædelser.

Jesper Tække, ekspert i sociale medier fra Aarhus Universitet, undrer sig over, at Facebook ikke lukker sådan nogle hadefulde grupper, da de tydeligvis strider i mod Facebooks egne værdier.

– Man skulle tro, at Facebook er bagud med at behandle anmeldelser af grupper. Deres værdier kommer til at se slappe ud, når der ikke er nogen handling, siger han.

10 Responses to "Racistisk Facebook-gruppe bryder loven uden konsekvenser"

 1. Steen Højdal   21. oktober 2014 at 23:15

  Det er nok mest, Statens u hæmmede modtagelse, af såkaldte asyl ansøgere. der er det grundliggende problem her. vi udsulter hele det Danske system, for at give tag over hovedet på, mennesker der flygter fra muslimske lande. disse lande. har kriget i tusinder af år, ingen hjælp kan nogen sinde virke, hverken humanitær. eller med våben. den der ikke forstår. burde sætte sig ned, læse koranen, og samtidig forstå denne. den såkaldte religion. er og bliver aldrig en sådan. den er en totalisær idellogi.
  Den har et formål . at fjerne alle andre end musliner. fra jordens overflade. så hve er den sande racist. Jeg spørger bare.

 2. johnny   22. oktober 2014 at 00:04

  Det er da egentlig påfaldene,at disse “frelste”,og politisk korrekte indivder,er fuldkommen tavse,når det drejer sig om trusler,og tilsvining af fks Pia Kjærsgaard.

  For det meste formuleret i et yderst dårligt og primitivt dansk.Og med udtryk, der ikke findes på den der “forfærdelige racistiske fbside”
  Og iøvrigt er tilslutningen til den,og lignende sider jo et tegn på,at den almindelige dansker,er dødtræt af den leflen,for en kultur der er os fremmed,og ikke bidrager med noget som helst,udover kriminalitet,og udnyttelse af vores velfærd!

 3. Peter Panther   5. november 2014 at 08:28

  Hvad svarer de her tre læserindlæg egentlig på, og hvad er udsagnet ??? Udsagnet er tydelig, at man forsvarer antimuslimsk, fascistisk terror, som man så underbygger med fornyede antimuslimske (eufemistisk “muslimkritiske”) smørerier.

  Afprøv “jødetesten”, erstat muslim, islam osv. med jøde, jødisk, så er den brune gylle afsløret !

 4. Peter Isak Levy   5. november 2014 at 09:00

  Til Vagn Møller:

  Du glemte at skrive at muslimer spiser små hvide drengebørn og spyr ild ud af munden.

  God bedring, siger jeg bare. Synes det er synd for dig at du er så angst. Pas nu på hvis du en dag vover dig ud for en dør. Det kan være du møder en muslim.

 5. johnny   5. november 2014 at 14:43

  Peter Panther@ Nåe… Du mener så at islamiske terrorgrupper,som dem der huserer pt,er at foretrække?
  Og at rå, uprovokeret vold,mod etniske danske af såkaldte “utilpassede” muslimer er at foretrække.
  Og det er da iøvrigt “underligt” at danskere der hurtigst benytter vold ved demoer osv, er de “fredelige” venstreorienterede….
  Hvem sagde facisme!

 6. Peter Kjærulf   5. november 2014 at 18:41

  Ret tydeligt at det ikke er studenterhuen der trykker på flere af dem der har skrevet en kommentar her.
  “vi udsulter hele det Danske system, for at give tag over hovedet på, mennesker der flygter fra muslimske lande”
  Nej, det gør vi ikke. De der måske udsulter det danske system, er store ofte multinationale selskaber. De fifler og fusker til den store guldmedalje og undgår på den måde at betale den skalt de egentlig burde. De rigeste danskere er også ganske dygtige til at fifle og fuske på samme måde.
  Muslimer bliver sat i bås med IS og der henvises til Sura 9:5. Hele Sura 9 handler om en hellig krig mod ikke-muslimer (vantro) i Mekka på Muhammeds tid. Det bliver så manipuleret om, så det skal fremstå som om muslimer skal slagte alle ikke-muslimer (vantro).
  Goebbels ville være stolt over den slags manipulation.

 7. johnny   5. november 2014 at 19:21

  Peter Kjærullf;@ Dine tanker om studenterhuer,skal jeg ikke kommentere,men du kaster dig fornøjet i bedste gammelkommnunistiske stil over det evig unge emne; De stygge kapitalister der udsuger alt og alle.Det gør de,så vidt er vi enige.Men de holder så en masse mennesker beskæftiget.
  Alle disse flygtninge der myldrer ind over Europa,og desværre også Lille Naive Danmark koster os formuer..Og de bidrager ikke med noget som helst!
  4,5 mia til de mange flygtninge.. Men for ca 6 mdr siden skulle sygehusene atter spare 1/2 mia.

  Logik?

 8. Morten H   7. november 2014 at 03:08

  Føj hvor skulle i alle her skamme jer.
  Er i Dansk Folkeparti hele bundtet ?
  Selvom jeg er pæredansk, får jeg lyst til at sige Heil Hitler til jer skrivere.

  Mvh
  Morten

 9. johnny   7. november 2014 at 06:11

  Mod sædvane skal jeg undtagelelsvis kommenterer dine “kommentarer”.
  Kan forsikre dig om at jeg aldrig har fået 2 ører i overførselsindkomst.Har faktisk just haft 25 års jubilæum,på jobbet.Derudover vil jeg ikke ligefrem betegne M.Messerschimdt som naiv!
  Tag du nu din morgenmedicin, og se lidt morgentv!

  Shalom

 10. Redaktionen   7. november 2014 at 13:47

  Vi har fjernet alle de debatindlæg, der var i strid med vores debatregler (læs mere under Om NetAvisen) og lukket denne artikel for yderligere debat.

  /Redaktionen