Radio: Bacon og pølser øger risiko for cancer

Røget og saltet kød kan øge risikoen for blandt andet tarmkræft. Foto: Flickr

Af Malene Klysner Møller og Mette Hjerrild Pedersen

Skal man mindske risikoen for at få cancer, skal man holde nallerne fra forarbejdet kød.

Anne Tjønneland er forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse og vurderer, at nogle af de ting vi spiser, kan være med til at øge risikoen for cancer.

– Der findes stoffer i blandt andet saltet og røget kød, som er med til at øge risikoen. Det er både den samlede kost, men altså også særlige kostgrupper, som man skal være ekstra opmærksom på, forklarer Anne Tjønneland.

Selvom forarbejdet kød er guf for en tumor og kan få den til at vokse, så er det ikke den største synder af dem alle.

– Kosten har meget at sige, men rygning er dog det allervigtigste, hvis man vil forebygge kræfttilfælde. Der er 20 gange større risiko for lungecancer, hvis man ryger, fortæller Anne Tjønneland.

“Alle mine tal var røde”
Den 29-årige Linnea Schmidt fra Østerbro har haft kræft tæt inde på livet. Sidste år døde hendes far af kræft. Linnea Schmidts far fik konstateret spiserørskræft, fordi han havde levet et usundt liv, hvor han drak tæt. Efter farens død besluttede Linnea Schmidts sig for at tage et smut til lægen.

– Jeg lovede mig selv, at jeg aldrig ville behandle min krop på samme måde. Jeg fandt ud af, at næsten alle mine tal var røde, fortæller Linnea Schmidt.

Læs også: Ny kræft-kampagne: Mænd gider ikke høre om sygdom

Efter chokket fra de ildrøde tal begyndte Linnea Schmidt at tænke over sin livsstil og fandt frem til, at hun lå godt i svinget til at få cancer, og derfor besluttede hun sig for, at hun ikke vil give sig selv den samme skæbne, som sin far.

– Det er svært at indfinde sig med, at en man elsker får beskeden om, at han skal dø, og du kan ikke gøre noget ved det. Sådan skal dem jeg holder af ikke have det med mig, fortæller Linnea Schmidt.

En sund livsstil uden opbakning
Vejen til den sunde livsstil er dog ikke helt så let, som Linnea Schmidt havde håbet på. Vennerne og familien har ikke været klar på at kvitte smøgerne og lægge det forarbejdede kød på hylden. Det har dog ikke stoppet hende i kampen om et sundere liv.

–  Jeg er igang med at skrive speciale til at blive bygningskonstruktør, og på mit studie vrimler med tidligere håndværkertyper, som elsker bacon, så de er ret svære at overtale. Vi går så meget op i at bygge bæredygtigt, og derfor burde vi også have interesse i at spise bæredygtigt, fortæller Linnea Schmidt.

Linnea Schmidt tog derfor andre midler i brug for at holde motivationen oppe. Hun tilmeldte sig 10-kampen, som er et initiativ Kræftens Bekæmpelse har startet. Linnea Schmidt har hentet en masse støtte gennem de sociale medier. Facebook har givet hende muligheden for at følges gennem udfordringerne sammen med nogle, som står i samme situation som hende selv.

Læs også: Dobbelt så mange kvinder vil dø af kræft i 2030

Den gode cancerkost

Anne Tjønneland er forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse og hun forklarer, at den vigtigste kostfaktor er, at man holder sig normalvægtig.

Rygning er dog det allervigtigste, hvis man vil forebygge kræfttilfælde, da der er 20 gange større risiko for lungecancer, hvis man ryger. Kosten har dog også meget at sige i forhold til forebyggelse, men der findes også kostgrupper, som øger chancen for cancer.

Anne Tjønneland vurderer, at det særligt er bestemte kostgrupper, man skal være opmærksom på.

Særligt er forarbejdet kød guf for en tumor og kan få den til at vokse.

– Der findes stoffer i blandt andet saltet og røget kød, som er med til at øge risikoen. Det er både den samlede kost, men altså også særlige kostgrupper, som man skal være ekstra opmærksomme på, forklarer Anne Tjønneland.

Læs også: Overlæge: Sådan genkender du symptomer på kræft

Sådan gjorde vi: Vi ønskede at belyse et af de initiativer, som Kræftens Bekæmpelse for nylig har taget i form af deres 10-kamp. 10-kampen har til formål at forebygge kræfttilfælde og vise danskerne vejen til et sundere liv. Grundene til at deltage i 10-kampen kan være mange, men vi ønskede at finde en, som havde en personlig oplevelse, som har motiveret til at deltage. Interviews er foregået over telefon eller personligt.