Radio: Omsorgsklovn: De demente glemmer deres spejlbillede, men husker melodien

Gitte Hansen er fuldtidsansat som omsorgsklovn.
Foto: Privat

Af Maria Dalby Kamper og Pia Maagaard Hansen

I Danmark er hospitalsklovnen efterhånden en velkendt skikkelse med sin store røde næse og kuffert fyldt med tricks. Når det kommer til stillingen som omsorgsklovn i ældreplejen, er det straks en anden sag.

I indslaget her kan du lytte til Gitte Hansen og teamleder Karin Mundt Monssen fortælle om omsorgsklovnens arbejde hos demente ældre i Næstved. Artiklen fortsætter under radioindslaget.

 

Gitte Hansen er fastansat som omsorgsklovn på Symfonien plejecenter i Næstved. En stilling man skal lede langt efter i resten af landet.

– Så vidt jeg er informeret, så eksisterer der kun én fuldtidsansat omsorgsklovn. Jeg har ikke hørt om andre. Jeg ved, at der ansættes omsorgsklovne i projekter, men desværre så lukkes projekterne, når kronerne forsvinder, siger Gitte Hansen.

Når man hører klovn, tænker de fleste cirkusklovn, men Gitte har en tilgang, så det ikke bliver barnligt, og der er meget mere nærvær.
Pernille Stage, Aktivitetskonsulent og kollega til omsorgsklovnen Gitte.

Beboerne er vilde med musik

En særlig teknik, som Gitte Hansen benytter sig af til at skabe fællesskab, er musikken. Nogle gange kan beboerne ikke huske, hvem de er i familie med, eller hvor de befinder sig, men musikken er noget de genkender.

– Man kan jo sagtens have en beboer, der sidder og sover, men når klovnen så kommer og synger ens yndlingssang, så vågner man op. Selvom man har glemt sit spejlbillede, kan man stadig huske en melodi. Når de vågner, så kommer det her fantastiske smil, som man ikke kan undgå at forelske sig i, siger Gitte Hansen

Alle beboerne har favoritsange, og dem husker Gitte Hansen. De bliver flittigt spillet og ofte flere gange inden for samme time, dog foreslået som en ny idé hver gang. Som omsorgsklovn laver Gitte Hansen mange ting lige fra at sidde stille og holde i hånd til skønsang og en svingom med beboerne.

Blandede modtagelser af omsorgsklovnen

Nationalt Videnscenter for Demens gør det klart, at alle mennesker er forskellige, så det er ikke alle, der har gavn af en omsorgsklovn. Nogle kan blive bange for kostumet og reagere negativt, mens andre sagtens kan nyde det.

– Det vigtige er at kigge på den enkelte person og ikke bare demensen. Personcentreret omsorg er en arbejdsmetode, der er særligt god for de demente, og det er vigtigt at huske, udtaler Nationalt Videnscenter for Demens

Gitte Hansen mener, at det netop er det, hun bidrager med, da hun er meget opmærksom på de ældre. Hun startede med bare at observere på plejecenteret, og i dag kender hun alle beboernes navne. Hun ved, hvem der er store fans af klovnen, og hvem der hellere vil være fri.

Se også: Demens er stadig præget af tabu og uvidenhed

– En sød dame fra plejecenteret fortalte mig engang – ‘Ih jeg kan godt lide, hvad du laver, men behøver du at se sådan ud?’ Så tog jeg bare det klovnede af og fjernede næsen. Jeg besøger hende stadig, men uden det klovnede udtryk, siger Gitte Hansen.

Medarbejderne på Symfonien var særligt skeptiske i starten. At have en klovn som kollega krævede tilvænning.

– Der var en del, der var negative i starten – personale især. Det var jo noget mærkeligt noget at gøre grin med beboerne på den måde, eller de følte, at de blev behandlet, som var de børn, men nu er de fleste glade for hende – også mig, siger Karin Mundt Monssen, Teamleder på Symfonien plejecenter i Næstved.

Klovne er for både store og små

Klovne er ikke kun for børn, og Gitte Hansen skifter mellem 12 klovne, der alle har hver deres personlighed. Fællesnævneren er deres forståelse for beboerne på Symfonien og deres evne til at være der for dem, der har mest brug for dem, hvilket gør, at omsorgsklovnen adskiller sig fra hospitalsklovnene til børn.

– Når man hører klovn, tænker de fleste cirkusklovn, men Gitte har en tilgang, så det ikke bliver barnligt, og der er meget mere nærvær, siger Pernille Stage,  Aktivitetskonsulent og kollega til omsorgsklovnen.

Gitte Hansen er ikke cirkusklovn, men omsorgsklovn. Som omsorgsklovn har Gitte Hansen en række forskellige klovnepersonligheder. De har matchende ukuleler, og repræsenterer hver deres måned på året. Hun startede med nisseklovnen Nis, og det var en kæmpe succes, så snart udviklede det sig til tolv søde klovne. De giver Gitte Hansen en afveksling fra tid til anden, og de demente beboere er vilde med konceptet.

Mød selv de skøre klovne i billedgalleriet herunder:

 

Sådan gjorde vi: Journalisterne fik et tip fra en kilde til en anden historie og mødte derved omsorgsklovnen Gitte Hansen og hendes kollegaer. Medarbejderne af Symfonien er interviewet på deres arbejdsplads, og Nationalt Videnscenter for Demens er interviewet gennem et telefonopkald. Det interaktive billede er lavet som et element for at vise Gitte Hansens forskellige personligheder som klovn.