Raga hjælper dem, der vil tilbage til samfundet

Her fortæller den daglige leder af værestedet Clean House, Nicolai Raga Nordstjerne, om konsekvenserne ved, at værestedet snart må lukke, fordi hverken stat eller kommune vil finansiere dem.

Jeg møder Nicolai Raga Nordstjerne på hans hjørnekontor i værestedet Clean House i Københavns Nordvestkvarter. Her er han daglig leder og den eneste ansatte.

Fra hjørnekontoret kan man gennem en glasrude se et billard- og poolbord, som eksnarkomaner- og kriminelle, der har deres gang i værestedet, kan benytte.

–  Man kan komme herop, bygge sit selvværd og sine sociale kompetencer op i det tempo, det tager den enkelte, fortæller Nicolai Raga Nordstjerne, der af stedets brugere bare går under navnet Raga.

Ragas værested  

I det lukningstruede Clean House kan alle, der er eksnarkomaner- eller kriminelle, komme, finde tryghed og spare med andre, der også kæmper for en clean, ædru og kriminalitetsfri tilstedeværelse.

Raga har været bag roret i Clean House i små 10 år, og han ved, hvordan man hjælper mennesker der kæmper for at få et normalt liv uden stoffer og kriminalitet, og det er ikke bag et skrivebord.

Ragas kontor med dets sparsomme inventar vidner om, at det ikke blive brugt særligt ofte. Han er ude blandt de mennesker, der i løbet af dagen kommer og besøger værestedet, for han mener, at mødet med andre ligesindede er altafgørende.

Nicolai Raga Nordstjerne, daglig leder af værestedet Clean House, på sit kontor.

Det gode liv fik man, hvis man var god til at lyve, stjæle og slås, for så overlevede man. Det var gode kompetencer

Nicolai Raga Nordstjerne, leder af værestedet Clean House

En hård opvækst 

Raga ved, hvad værestedets brugere går igennem. For 20 år siden var han, hvor de er nu.

Han fortæller sin hårde historie uden sentimentalitet eller melankoli, men med en ivrighed, som en, der prøver at få andre til at forstå, hvorfor det han laver er vigtigt.

– Jeg er vokset op i Sydhavnen i et dysfunktionelt hjem. Alles forældre var alkoholikere eller narkomaner. Jeg kom i nogle kliker, hvor vi skulle ned og hente vores forældre fra værtshusene og følge dem hjem, dengang vi var 7-8 år gamle, fortæller værestedslederen.

Læs også: Værested for kriminelle og eksnarkomaner spares væk: “Det flår mig i hjertet” 

For Raga kom den kriminelle livstil helt naturligt. Det var ikke et valg, men bare sådan, det var dengang i Sydhavnsmiljøet. Han konstaterer tørt, at hvis man ikke stjal ting, så havde man ingenting.

– Ofte manglede vi mad og tøj, vores forældre havde drukket pengene op. Derfor var det normalt, at man gik ud og stjal pænt tøj og fodboldsko, for der var ingenting, hvis ikke man gik ud og stjal det.

På den måde blev den kriminelle tankegang i en meget tidlig alder det eneste, Nicolai Raga Nordstjerne kendte til.

– Det gode liv fik man, hvis man var god til at lyve, stjæle og slås, for så overlevede man. Det var gode kompetencer, forklarer Nicolai Raga Nordstjerne.

Derfor bliver han i løbet af ungdommen hårdkogt kriminel, og som han med en vis væmmelse konstaterer, så blev han kendt som den brutale i Sydhavnen. Stofferne begyndte også at fylde meget.

Folk fortalte mig, at jeg var rar at være sammen med, og det var rimeligt atypisk for mig. Jeg plejede jo at stikke folk ned og selv blive stukket ned

Nicolai Raga Nordstjerne, daglig leder af værestedet Clean House

Følte sig alene  

Det endte med, at Raga for 20 år siden blev smidt i Vestre Fængsel for væbnet røveri, men da han som 24-årig kom ud, skete der en forandring.

Han fik et job hos en vognmand, der viste ham tillid, selv om han stadig kæmpede med kriminaliteten og stofferne. Men selv om han på overfladen var ved at få et normalt liv, manglede der noget.

– Da jeg kom ud, følte jeg mig alene, for mine kollegaer, min familie og mine fodboldkammerater var ikke misbrugere eller folk, der havde den adfærd. Jeg kunne ikke tale med dem. Jeg var alene, konstaterer Nicolai Raga Nordstjerne.

Det var tomrummet, som den kriminelle livstil og stofferne havde efterladt, som Raga kæmpede med. For hvordan går man fra, at det der var ens gode kompetencer, pludseligt er det omvendte? Raga føler selv, at han fandt svaret, da han begyndte i selvhjælpsgrupper og Clean House.

– Jeg fandt steder med hel masse nye netværker, venner og en hel masse kærlighed. Det var steder, som kunne rumme mig dengang, og de ting ville jeg gerne give til andre, forklarer Nicolai Raga Nordstjerne.

Læs også: Fra pusher til pølsemand: ” Jeg gider ikke være kriminel længere” 

Derfor begynder Raga at lave frivilligt arbejde, blandt andet i Clean House, hvor han fik ansvaret for den årlige påskefoldbolturnering. Her finder han ud af, at han kan meget andet end at være kriminel.

– Jeg havde et inderligt ønske om at kunne give andre den mulighed, jeg havde fået, fortæller Nicolai Raga Nordstjerne, der fik et helt nyt billede af sig selv, efter han begyndte at arbejde med sig selv og andre som ham.

Et rart bekendtskab

– Folk fortalte mig, at jeg var rar at være sammen med, og det var rimeligt atypisk for mig. Jeg plejede jo at stikke folk ned og selv blive stukket ned, fortæller han.

For ti år siden sagde Nicolai Raga Nordstjerne sit job op som lastbilschauffør og blev medarbejder i Clean House. Et år efter blev han leder og driver nu stedet på egen hånd.

Raga er på fornavn med alle brugerne i Clean House, som han hilser varmt på og byder på kaffe, når de kommer ind ad døren.

Når Raga tager hjem, så holder Clean House åbent ved hjælp af frivillige brugere. Nøgleordet er tillid. Værestedet kører ud fra devisen om, at hvis man giver folk ansvar, så lever de op til det.

Clean House’ brugere kan også bruge stedet som et pusterum, hvor de kan være sammen med deres familie.

De skal gribes 

Målet med Clean House er, at eksmisbrugerne og kriminelle, der kommer ud af fængslerne eller fra behandlingsstederne, møder nogen, der griber dem, og lærer dem de normer, vi andre tager for givet, så man undgår, at de får tilbagefald.

– Det lyder flot, når de i behandlingen siger, du skal finde nogle nye venner, men det vil ofte være alle dine venner. Vi giver dem et clean og ædru netværk, som har den samme målsætning som dem selv, forklarer Raga Nordstjerne.

I sidste ende holder brugerne op med at komme, fordi de har fået opbygget en normal tilværelse, men værestedet er der stadig, hvis de får problemer igen.

– Når de har lært de sociale kompetencer, så vil de ikke komme herop så meget mere. Så kan de fastholde et normalt arbejde og et normalt netværk, siger han.

Sidste arbejdsdag

Raga har sidste arbejdsdag den 31. december 2017, for da lukker værestedet Clean House. Hverken kommunen eller staten vil finansiere stedet, der på tyvende år målrettet hjælper eksnarkomaner- og kriminelle med at opretholde et liv uden stoffer og kriminalitet.

Københavns socialborgmester, Jesper Christensen, siger, at der simpelthen bare ikke er flere penge.

– Det var enten de psykiatriske væresteder eller det her. Til sidst er der jo ikke flere penge, og vi kunne altså ikke samle The Clean House op, siger socialborgmester Jesper Christensen (S).

Den køber Raga ikke. Med frustrationen skinnende ud af sig og en bedende stemme, forklarer han mig hvorfor.

– Vi har brugt så mange penge på dem i fængslerne. Vi har brugt så mange penge på behandlingerne. Hvis man ikke kan skabe de rammer for dem efterfølgende, har man bare spildt de penge, konstaterer Nicolai Raga Nordstjerne.

Raga fortsætter  

Nicolai Raga Nordstjerne ærgrer sig mest over, at mange mennesker snart vil stå uden det tilbud, som bragte ham ud af sit misbrug og kriminelle løbebane.

Han vil fortsætte med at lave frivilligt arbejde, der hvor han kan, så andre kan få de muligheder, han fik.

– Hvis vi lukker folk, der har haft et misbrug og er opdraget til at lyve, røve og stjæle, ud af fængslerne uden at hjælpe dem med at lære noget andet, så vil de højst sandsynligt bare gøre det samme igen, forklarer Nicolai Raga Nordstjerne.

Det er endnu ikke lykkedes hverken stat eller kommune at finde midler til at drive Clean House videre.

Her kan du tage en lille tur i Clean House:

 

3 Responses to "Raga hjælper dem, der vil tilbage til samfundet"