Rembrandts mesterværk malet over af britisk kunstner

De mørkegrønne felter på billedet illustrerer, hvor Reynolds har malet over Rembrandts maleri, mens de lyse viser, hvor han har fjernet hele områder og genmalet dem.  Fotoshop: Claudia Laurenze-Landsberg
De mørkegrønne felter på billedet illustrerer, hvor Reynolds har malet over Rembrandts maleri, mens de lyse viser, hvor han har fjernet hele områder og genmalet dem.
Fotoshop: Claudia Laurenze-Landsberg

Statsmuseet Gemäldegalerie i Berlin har annonceret en chokerende nyhed om et af museets vigtigste kunstværker. Maleriet ‘Susanna og de ældre’, der er malet af den hollandske barokmaler Rembrandt, og som netop nu er udstillet i den tyske hovedstad, er ikke det samme, som det maleren efterlod sig, da han færdiggjorde det i 1636.

I stedet har maleriet undergået store ændringer godt 100 år efter, at Rembrandt levede, viser en ny røntgenscanning foretaget i Berlin. Analysen viser, at store partier af maleriet er blevet ændret og malet over, så kun få dele af det originale maleri i dag ser ud, som det oprindeligt gjorde.

Opdagede rester af farvepigment

Claudia Laurenze-Landsberg, der er konservator ved Gemäldegalerie i Berlin, har ledet undersøgelsen af maleriet og kalder opdagelsen for en sensation.

– Ingen vidste det her før. Man regnede jo med, at de her områder på maleriet var malet af Rembrandt selv, siger hun til NetAvisen.

Claudia Laurenze-Landsberg fortæller, at hun første gang bliver mistænkelig, da hun så maleriets overflade, den lignede nemlig slet ikke en typisk Rembrandt.

– Det øverste lag maling mindede slet ikke om Rembrandt, og det synes jeg var mærkeligt. Derefter viste røntgenscanningen en formørkning af Antimon. Antimon er et farvepigment også kaldet Gul Napoli, og dette pigment blev slet ikke brugt på Rembrandts tid, forklarer hun.

Det var jo en decideret kæmpe overraskelse, at en stor kunstner sidder og reparerer på en anden stor kunstner.
Dr. Jørgen Wadum, bevaringschef ved Statens Museum for Kunst

Claudia Laurenze-Landsberg fandt ud af, at store dele af maleriet var blevet malet over og hele områder fjernet med opløsningsmidler og genmalet i 1700-tallet. Synderen bag ugerningen menes at være den britiske maler og kunstsamler Joshua Reynolds (1723 – 1792), som var en stor beundrer af Rembrandt og havde hele 27 Rembrandt-maleri i sin samling.

Dr. Jørgen Wadum, bevaringschef på Statens Museum for Kunst, har tidligere selv undersøgt malerier af Rembrandt. Han mener også, at opdagelsen er bemærkelsesværdig.

– Det var jo en decideret kæmpe overraskelse, at en stor kunstner sidder og reparerer på en anden stor kunstner. En kunstner, som vi jo tror, er fuldstændig urørlig.

Kunstner med storhedsvanvid?

Faktaboks:
Rembrandt Harmenszoon van Rijn
(15. juli 1606 – 4. oktober 1669).
Hollandsk barokmaler, anses som en af historiens største og vigtigeste kunstnere.
Op gennem tiden har man ment, at Rembrandt malede over 600 malerier og udførte flere tusinde tegninger og raderinger.
Senere studier, udført af blandt andet The Rembrandt Research project, har bragt antallet af malerier ned på ca. 300.
Sir Joshua Reynolds
(16. juli 1723 – 23. februar 1792). En af de mest indflydelsesrige malere i 1700-tallets England. Medstifterne af- og første formand for the Royal Academy.

I følge museumsdirektør Bern Lindemann, er det ikke til at vide, hvorfor Reynolds gjorde det.

– Man kan kun gisne om, hvad Reynolds motiver kan have været. Men det er tydeligt, han mente, at maleriet havde brug for en seriøs forbedring, siger Bern Lindemann til Focus.de

Reynolds ændrede det til, hvad han syntes, at et sent Rembrandt-maleri burde se ud. Han ville forbedre det. Claudia Laurenze-Landsberg

Claudia Laurenze-Landsberg mener, at Reynolds nok har været motiveret til at male maleriet over, fordi han foretrak de sene Rembrandt-malerier.

– Reynolds kunne bedre lide de senere malerier af Rembrandt, og vores maleri ”Susanna” er et af de tidligere. Det var mere farverigt og meget detaljeret, og Reynolds ændrede det til, hvad han syntes, at et sent Rembrandt-maleri burde se ud. Han ville forbedre det.

Malerier i Danmark er også blevet ændret
Også på Statens Museum for Kunst er samlingerne blevet restaureret af andre kunstnere. Og Jørgen Wadum fortæller, at man har kendskab til flere værker af andre malere, som er blevet malet over.

– Med vores øjne kan vi jo undre os over det i dag. Men i 1800-tallet var det meget typisk, at det var kunstnere, som passede på samlingerne. Vi har også værker i vores samling herhjemme i Danmark, som kunstnere har arbejdet med og enten pyntet på eller færdiggjort, hvis de var ufærdige, fortæller han. Han understreger samtidig, at de har fået undersøgt begge Rembrandt-malerier i deres samling samling, og at de ikke er blevet ændret af andre.

Maleriet udstilles netop nu på Gemäldegalerie i Berlin i forbindelse med udstillingen “The Creation of a Masterpiece. Rembrandt’s Berlin ‘Susanna and the Elders'” og kan ses frem til d. 31.05.2015.