Rovfugle angriber løbere

Muvågerne er på vej hjem for at lægge æg. Når ungerne bliver flyveklar, er løbere blevet angrebet  Foto: Niels Andersen
Muvågerne er på vej hjem for at lægge æg. Når ungerne bliver flyveklare, kan løbere blive angrebet
Foto: Niels Andersen

Ikke alle løbere er enige med Povl Kjøller i, at der er så fuld af sjov inde i en skov. En løbetur ad små og snoede skovstier kan nemlig tage en uventet drejning, hvis man kommer for tæt på en musvågerede.

Jeg kender kun til løbere blandt de, der er blevet angrebet. Når de er kommet løbende gennem skoven, har en musvåge pludselig angrebet bagfra med kløerne fremme.

Stephan Springborg, biolog og naturvejleder

Hver sommer får Naturstyrelsen meldinger fra løbere, der er har fået sig lidt af en overraskelse, når en musvåge har sat kløerne i hovedet på dem. Selvom musvågerne nu er ved at bygge reder til dette års unger, skal man ikke frygte at løbe i de danske skove, siger eksperter.

Løbere er særligt udsatte

En kasket med øjne trykt i nakken eller løb med baskende arme spredt ud til siderne er to af de råd, Naturstyrelsen giver løbere, der er bange for et bagholdsangreb fra en musvåge. Det er kun i nærheden af rederne, fuglene angriber, og det er særligt løbere, der risikerer fugleangrebene.

Læs også: Naturstyrelsens råd til at undgå angreb

– Jeg kender kun til løbere blandt de, der er blevet angrebet. Når de er kommet løbende gennem skoven, har  en musvåge pludselig angrebet bagfra med kløerne fremme, fortæller biolog Stephan Springborg, der er naturvejleder i Naturstyrelsen.

Ungfugle træner jagt

Musvågerne angriber altid bagfra, og ifølge Stephan Springborg er det særligt de helt unge fugle, man risikerer at få i nakken. Typisk er det hen på sommeren, i juni og juli måned, at Naturstyrelsen får henvendelser fra løbere, og det forklarer Stephan Springborg med, at det er sommerens kuld, der øver jagtteknik med de voksne fugle:

– ’Der er noget, der kommer løbende, som er på vej væk, så skal jeg lige se, om jeg kan slå det’, tænker fuglene, og så får de god træning ud af det, fortæller han om de unge fugles tankegang.

For fuglene er angrebet derfor hverken et forsøg på at nedlægge et bytte eller skræmme folk, ligesom de ikke forsøger at flyve væk med løberen. De er simpelthen på øvelse og nøjes med at kradse i hovedbunden, inden de skynder sig videre under deres forældres overvågning.

Musvågerne kommer

I øjeblikket er de voksne musvåger, der normalt yngler i Danmark, på vej hjem for at bygge rede og lægge æg. Derfor kan man, på dage hvor det er stille vejr, og solen skinner, se musvåger komme flyvende, men det skal ikke holde danskerne fra skovene, mener Stephan Springborg.

– De angriber aldrig, når folk kommer gående, er flere sammen eller kommer ridende, siger han og forsikrer, at et angreb fra en musvåge ikke er farligt.

– Den eneste situation, jeg kan forestille mig som værende farlig, er hvis der kommer en løber med et dårligt hjerte, der falder om af chokket. Men en løber med et så dårligt hjerte skulle måske lade være med at løbe rundt, siger Stephan Springborg.

Ikke farligere end flåtbid

Hos Dansk Ornitologisk Forening forsikrer kommunikationsansvarlige Vicky Knudsen, at musvåger ikke er aggressive, og de ikke skal få danskerne til at holde sig fra skoven.

– Hvis man er bange for at blive angrebet af musvåger, er det fordi, man indtager en frygt for naturen, som man slet ikke bør have, beroliger Vicky Knudsen, der påpeger, at et flåtbid kan være en farligere konsekvens af en udflugt i skoven end en tur i nærheden af en musvågerede.

Skulle man være så uheldig, at en musvåge angriber, anbefaler hun alligevel, at man får en stivkrampevaccine.

Musvågerne er meget udbredte herhjemme, og ser man en rovfugl kredse over en skov, er det ifølge Vicky Knudsen meget sandsynligt, at det er en musvåge. Man ved ikke, hvor mange uheldige løbere, der har været i nærkontakt med en musvåge, fordi henvendelserne bliver ikke registrerede.