RUC-studerende strejker for klimaet

Studerende på Roskilde Universitet strejker fra den normale undervisning for at støtte op om den internationale klima-strejke.
Foto: Ida Rem

I dag var flere auditorier og gange på Roskilde Universitet tomme. I stedet for at sidde bænket var flere af de studerende gået til en internationalt koordineret klima-strejke. Under parolen ‘strejk for klimaet’ var flere af de studerende samlet til oplæg fra professorer, workshops og vegansk madlavning.

Én af de studerende er Jeppe Svan Sørensen, der studerer på RUC. Han er en af tovholderne for strejken og har brugt den sidste måned på forberedelsen. Han vil vise beslutningstagerne og politikerne, at unge tænker på klimaet og er bekymrede for fremtiden.

–  Det er et opråb til alle ‘voksne’, som burde være autoriteterne. Vi føler os svigtede og er bange, så derfor vil vi gerne have fokus på det, siger Jeppe Svan Sørensen.

Klimastrejken i tal:

Den internationale klimastrejke finder sted d. 15. marts og er en del af en større klima-strejke, hvor man i flere lande i verden strejker under navnet Fridays for Future. Fridays for Future opstod efter, at den 16-årige Greta Thunberg fra Sverige fortsatte sin klima-strejke hver fredag efter det svenske valg i 2018.

Klimastrejke i Danmark: 32 strejker i over 27 byer i Danmark

Klimastrejke i verden: 957 strejker i 82 lande i verden.Kilde: klimastrejke.org

Jeppe Svan Sørensen er ikke alene. Han bliver bakket op af en anden studerende på RUC, der også deltager i klimastrejken.

–  Det er så vigtigt, at vi sender et budskab til dem, der har midlerne, ressourcerne og det politiske handlerum, til at kunne gøre noget ved klimaforandringerne, siger Signe Bøtzau Poulsen.

Læs også: Strejke-forberedelse: Studerende viser solidaritet med ansatte

Hun er bekymret for, hvordan verden skal se ud i fremtiden, hvis ikke der bliver handlet.

– Det er vigtigt at sende et signal fra de unge menneskers side, der skal overtage planeten, om at der bliver handlet, så vi trygt kan sætte børn i verden. Som det ser ud lige nu, har jeg ikke særligt meget lyst til at sætte børn i verden, siger Signe Bøtzau Poulsen.

RUC er med på den grønne bølge

Selvom landets gymnasier og universiteter mødes på Christiansborg Slotsplads i København for at strejke, har de studerende på RUC valgt at blive på universitetet. For Jeppe Svan Sørensen handler det om at brede strejken til hele landet og ikke kun centralt i København.

Vi brander os selv på at løse problemer i virkeligheden og være et problemorienteret universitet. Skal vi så ikke gå sammen om at løse det største problem, vi står overfor lige nu?
Signe Bøtzau Poulsen, studerende på RUC

– Om man så står fem mennesker og fryser ude i en eller anden landsby. Det handler om at få det ud, så det ikke bare er inde i byerne, men at det er alle former for unge, der er bekymrede, siger Jeppe Svan Sørensen.

Signe Bøtzau Poulsen og Jeppe Svan Sørensen er enige om, at det er vigtigt, at deres universitet, RUC, er med til at sætte fokus på klimaet.

Læs også: Dansk klima-asfalt hyldes i udlandet: »Et kæmpe skulderklap«

– Vi brander os selv på at løse problemer i virkeligheden og at være et problemorienteret universitet. Skal vi så ikke gå sammen om at løse det største problem, vi står overfor lige nu? Siger Signe Bøtzau Poulsen.

Krydser fingre for succes 

Karim Friis Arfaoui (A), der er byrådsmedlem og formand for Klima- og Miljøudvalget i Roskilde Kommune, bakker op om, at de universitetsstuderende strejker for miljøet. Han er glad for, at de studerende har en aktivistisk tilgang til tingene.

– Nogle gange bliver unge mennesker anklaget for at have sløve sind og bare sidde foran computeren og ikke være politisk engagererede. Det er ikke min oplevelse, siger Karim Friis Arfaoui (A).

Han mener, at det er en vigtig og kritisk dagsorden, der kræver stor opbakning. I hans optik er det de unge mennesker, der er mest interesserede i klima- og miljøpolitik. Det er jo dem, der kommer til at leve med generne, hvis ikke vi gør noget.

– Jeg krydser fingre for, at det bliver en succes, fortæller Karim Friis Arfaoui (A).

Sådan gjorde vi: Ideen til artiklen opstod, da journalisten så plakater fra Klima-strejken på universitetets gange. Citaterne fra de to studerende er foretaget på Roskilde Universitet, og citaterne fra Klima- og Miljøformand stammer fra et telefoninterview.