S vil straffe forhandlere af e-væske med nikotin

E-cigaretter er populære blandt flere tusinde danskere Foto: Maiken Jørgensen
E-cigaretter er populære blandt flere tusinde danskere
Foto: Maiken Jørgensen

Der mangler eksempler på, at butikker, der handler med ulovlig nitionvæske til e-cigaretter, bliver straffet. Det mener, Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

– Jeg vil meget gerne have, der bliver statueret et eksempel. Det skal ikke kunne betale sig at overtræde loven i Danmark, siger Flemming Møller Mortensen.

Læs også: NetAvisen undersøger: Butikker sælger ulovlige e-cigaretter

Så mange ryger e-cigaretter:

 • 150.000 danskere bruger e-cigaretter
 • Knap 90.000 ryger e-cigaretter med nikotin
 • 50.000 af dem der ryger e-cigaretter bruger den hver dag

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk

Sundhedsordføreren understreger, at det ikke skal kunne betale sig at overtræde loven i Danmark. Den ulovlige
nikotinvæske er utrolig populær blandt e-cigaretrygere.

– Når nogen overtræder loven bare for at tjene penge, så skal de naturligvis have en trussel hængende over hovedet, siger han.

Spørgsmålet er om bøderne kan afholde butikkerne fra at sælge, hvis de nu har tjent de mangedobbelte
Jørgen Falk, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen

Flemming Møller Mortensen er velvidende om, at der bliver solgt ulovlig væske til e-cigaretter rundt om i landet. Han påpeger, at det er et stort problem, som man også har diskuteret i Folketinget.

Politikommissær Lars Borg fra Københavns Politi opfordrer til, at sundhedsordføreren beder justitsministeren gå ind i sagen, hvis han ønsker at politiet skal gøre mere ved problemet.

Sundhedsstyrelsen er gået ind i sagen

Forhandlerne af den ulovlige væske bliver meldt til politiet, så snart Sundhedsstyrelsen er klar over, at der foregår ulovlig handel.

Ifølge Københavns Politi kan en overtrædelse af loven i første omgang medføre en bødestraf.

– Sundhedsstyrelsen har indtil videre anmeldt en lang række forhandlere til politiet. Jeg ved ikke, hvad niveauet for bøderne bliver. Spørgsmålet er om bøderne kan afholde butikkerne fra at sælge, hvis de nu har tjent de mangedobbelte, siger Jørgen Falk, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Læs også: Flere begynder på e-cigaretter

Væske, der indeholder nikotin, bliver betragtet som et lægemiddel ligesom alle mulige andre produkter, der skal hjælpe folk til at stoppe med at ryge. Væsken er ulovlig at sælge, fordi der endnu ikke er anmodet om, at Sundhedsstyrelsen skal tage stilling til produktet oplyser Jørgen Falk.

E-cigaretten er udbredt blandt danske rygere – også dem der indeholder nikotin. Forbrugerne kan dog ikke være sikre på, hvad væsken indeholder, så længe handelen foregår ulovligt.

2 Responses to "S vil straffe forhandlere af e-væske med nikotin"

 1. Jakob   25. marts 2014 at 19:48

  De er kloge de socialdemokrater… Iflg. undersøgelser er der i Danmark 200.000 dampere. Lad os sætte tallet lavt og sige at de damper for 200-300 kr. om måneden i gennemsnit. Det giver 40-60 millioner kroner eller knap en halv milliard på årsplan. Danmark er medlem af EU hvilket som bekendt medfører at man kan handle frit landene imellem… Der er flere lande i EU hvor man frit kan købe e-cigaretter. Måske kommer det bag på socialdemokratiet, men Internettet er nok kommet for at blive og det samme er nethandelen… Var det ikke klogere at begynde at undersøge e-cigaretterne med positive briller og beholde disse penge i Danmark, sammen med de store besparelser, det vil give i sundhedsvæsenet, når rygerne skifter cigaretterne ud med e-cigaretter… Det er katastrofalt at lave lovgivning udfra fordomme i stedet for at basere det på grundig undersøgelse og sund fornuft.

 2. Henrik   10. april 2014 at 17:25

  jeg vil give Jakob helt ret i at det ikke giver mening at gøre det ulovligt. Så køber alle det jo bare i alle de andre EU lande hvor det er fuldt lovligt at forhandle e væske i stedet.

  e væske hjælper jo vildt mange med at blive røgfrie, så hvorfor skal det dog være ulovligt?? Ville det ikke være bedre at sætte en aldersgrænse i stedet, hvis det er fordi politikkerne er bange for at unge bruger det.

  Jeg så hellere at man satte en aldersgrænse på 18 år, så alle os som rent faktisk er blevet røgfrie ved hjælp af e væske, kan købe det på lovlig vis!