Sådan undgår du madspild i fryseren

Kun 12% af danskerne skriver altid datomærkning på deres fødevarer i fryseren. (Foto: Marie Helene Bramsen)

 

Når danskerne lægger mad i fryseren er det kun 12 procent, der altid skriver dato på pakken. Det viser nye tal fra Coops mad-O-meter i en oversigt over danskernes madvaner. Men for selv frysemad er der en holdbarhedsdato. Og overholdes den ikke, er der langt større risiko for, at maden alligevel ender i skraldespanden fremfor på middagsbordet.

– Fryseren skal ikke blive sidste stop inden skraldespanden. Madspild er hverken godt for pengepungen eller miljøet. Lav i stedet et system over dine frysevarer, opfordrer Selina Juul, der er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad.

Selv har hun lavet et register over sine frysevarer, så hun ved præcis, hvor gammel hver enkelt vare i fryseren er. Og systematiseringen møder opbakning fra Michael René, der er lektor i fødevarer og hygiejne ved Professionshøjskolen Metropol

– Mærk tingene med dato og type, og hold orden i fryseren, lyder rådet fra Michael René.

Hakkekød er mere udsat
Er du i tvivl om, hvor lang tid dit kødstykke har ligget i bunden af fryseren, skal du dog ikke frygte at blive syg. Bakterier kan nemlig ikke formere sig i kummefryserens frostgrader. Det kan derimod have betydning for kvaliteten af varen i forhold til tekstur og smag.

– Når man fryser et kødstykke ned, er der en masse vand, der fryser ind. Det ødelægger noget af strukturen i kødet, forklarer Michael René.

Hele kødstykker som kylling, okse og lam kan holde sig mellem 10-12 måneder. Derefter bliver kvaliteten sænket. Hakkekødet derimod har kun en holdbarhed på 4-5 måneder, da det er mere udsat en andre fødevarer.

Læs også: Påsken er højtid for madspild

Har du tænkt dig at fryse en halv pakke hakkekød ned, er det derfor vigtigt også at markere, hvor lang en anvendelsesramme kødet havde, før det blev frosset ned. Ellers risikerer du, det bliver dårligt, før du ved af det.

– Du kan med fordel tilberede hakkekødet, før det fryses ned, hvis du vil undgå bakterier. Skært og hakket kød skal være 75 grader ved stegning, råder Michael René.

Forlæng den gode smag
Vil du være helt sikker på at kødet holder sig frisk, skal du være opmærksom på at tætforsegle emballagen.

– Fjern al ilt. Det er ilten, der gør, at kødet oxiderer og får en harsk kødsmag, forklarer Michael René.

Ferskt kød har ikke en særpræget lugt. Men holdes emballagen ikke lufttæt, risikerer du at ende op med et harskt stykke kød. Harskt kød er ikke skadeligt, men lugten er en god indikator på, hvordan varen kommer til at smage.

Folk skal ikke nødvendigvis smide mad ud. Vurdér om det ser friskt ud og tilbered det. Vand i fadet og krydderier kan gøre maden spændende igen
Michael René, lektor i fødevarer og hygiejne ved Professionshøjskolen Metropol.

– Det kan derfor være en god ide at investere i en vakuumindpakker, hvis du vil holde varen helt tæt og fri for ilt, siger Michael René. Så er du helt sikker på at kødet ikke bliver tørt eller får den kendte harske smag.

Farvel til den tørre krumme
– Brød holder sig dårligere end andre madvarer, når det kommer til det sanselige. Det skyldes den store mængde stivelse i brødet, oplyser Michael René.

Så selv om det kan være en god ide at fryse brødet ned for at forlænge holdbarheden, skal man alligevel være opmærksom på selve nedfrysningen.

– Mængden af stivelse gør, at vand i højere grad fordamper fra brød. Særligt ved lavere grader omkring 0 grader celsius udtørres brødet hurtigere, forklarer Michael René. Han anbefaler at lynfryse brødet for så vidt muligt at undgå en tør krumme.

Svingende temperatur skader
Forsøg at holde temperaturen i fryseren stabil. En årlig afrimning kan sikre at fryseren holder sin optimale fryseevne. Men det er også vigtigt at fryserens indhold ikke kommer i kontakt med nytilkomne fødevarer.

– Et godt råd er, at varer ved stuetemperatur skal ligge i en skuffe for sig, når de fryses ned. Så undgår du at det påvirker andet frossen mad rent temperaturmæssigt, mener Michael René. Frysere anbefales at have en temperatur på -18 grader.

Læs også: Nyt projekt skal kortlægge danskernes madspild

Er du stadig i tvivl om, hvilke madvare fra fryserens dyb du kan tillade dig at serverer for middagsgæsterne? Michael René anbefaler at springe ud i tilberedningen fremfor at smide maden ud.

– Folk skal ikke nødvendigvis smide mad ud. Vurdér om det ser friskt ud og tilbered det. Vand i fadet og krydderier kan gøre maden spændende igen, siger Michael René.